Oliebollen; 100×100 meter; Tri Hard Series en we tellen nog even door – WTJ 1022

WOENSDAG – De oliebollen verwerkt, het vuurwerk en de vreugdevuren gedoofd en de nieuwsjaarsduiken doorstaan. De afgelopen weken was de frequentie van het Triathlon Journaal minder hoog. Moet kunnen in een periode waarin het Europese seizoen stil ligt en ook aan de andere kant van de Evenaar de ‘winterstop’ van twee weken even geen wedstrijden oplevert. De enige sporters, die op 1 januari wel scherp moeten zijn, zijn darters (gefeliciteerd Groene Sloopkogel Michael van Gerwen!), schansspringers in Garmisch Partenkirchen en atleten in de beroemde Sylvesterloop van Sao Paulo. Van die beroemde Braziliaanse loop die tijdens de jaarwisseling plaats heeft, hoor je trouwens veel minder. Ik weet het misschien omdat het mijn eerste stukje was wat ik in 1986 voor de sportredactie moest verwerken op Nieuwjaarsdag, mijn eerste werkdag.

Maar stil zitten doet niemand hoor. Triatleten zwemmen 100×100 meter in zwembaden in het hele land, ze crossen in de bossen op hun mountainbike of lopen om een kom snert of voor Sylvester. En organisatoren zijn al helemaal druk doende. Vooral in de Flevopolder wordt aan hard aan de weg getimmerd met twee nieuwe halve triathlons. Zowel in de Noordoostpolder-triathlon te Emmeloord als in Zeewolde wordt het programma uitgebreid met een halve afstand. Dat compenseert deels toch het wegvallen van Leiderdorp en het nog niet doorgaan van de 70.3 Ironman in Hoorn.

En dan is er het nieuwe fenomeen Tri Hard Series Netherlands. Jefry Visser, Jort Vlam en Richard Belderok enerzijds en Lars Vreugdenhil anderzijds tekenden een samenwerkingsovereenkomst en daarmee de oprichting van het bedrijf Tri Hard BV. Samen zetten ze dit jaar acht professioneel georganiseerde triathlons neer. Het zijn de twee Bosbaan-triathlons, de Haarlemmermeer triathlon, TriAmsterdam (ook een halve!), de Ouderkerkplas triathlon, Grand Prix Tri Zandvoort en twee nieuwe loten aan de tak van Tri Hard BV: Tri Rotterdam en Tri Nijmegen. De champagnekurken spoten op oudejaarsdag de lucht in en de vier mannen legden in een YouTube-filmpje uit dat de triathlonsport hiermee weer een nieuwe boost gaat krijgen. Acht jaar geleden begonnen de Almeerse boys aan hun avontuur in eigen stad met de Challenge-race, de DUIN triathlon en straks ook het NK crosstriathlon en volgend jaar het WK Multisports Festival. Een jaar later maakte de triathlonsport kennis met Lars, die we tot dan alleen kenden van het spraakmakende tv-programma The Bachelor.

 

Trikipedia wenst Tri Hard alle succes. Intussen realiseer ik me dat de puntentelling van de wegtriathlons ook dit jaar geen kleinigheidje gaat worden. We naderen het moment dat we alles op een rijtje hebben staan, maar we houden de spanning er nog even in.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.