Zeeuwse triathlonpionier en Kustmarathonorganisator Lein Lievense overleden WTJ 1023

DONDERDAG – ‘Opgeven, amme nooit nie’. Dat was de Zeeuw Lein Lievense ten voeten uit. Ondanks dat begin vorig jaar die vreselijke ziekte opnieuw zijn klauwen uitsloeg naar de voormalig triatleet en top-organisator, ging Lein door. Vandaag overleed de man, die Zeeland qua duursport op de kaart zette.

De eerste vier woorden in deze necrologie van de bijzondere Zeeuw, vormen de titel van de documentaire over Lein die morgenavond op Omroep Zeeland (20.30 uur) te zien is. Nadat hij in de jaren tachtig en negentig menig triathlon in zijn provincie op poten zette en onder meer bij het allereerste NK triathlon in Kamperland betrokken raakte, toverde Lein in 2003 samen met Floris-Jan Koole de Kustmarathon uit de hoed.

Vierhonderd atleten stonden aan de start voor een marathon in lijn langs de kuststreek met finish in de Langstraat in Zoutelande. Eerder dan Bløf maakte hij de badplaats beroemd onder de hardlopers, want zijn Kustmarathon groeide als kool en is met ruim 10.000 deelnemers het grootste hardloopevenement van Zuid-West Nederland geworden. In 2007 werd Lein daarvoor geridderd en vorig jaar werden hij en zijn vrouw Lenie benoemd tot ereburgers van de gemeente Veere, maar hij was wars van eerbetoon. Droeg zijn lintje nooit en verwees bij elk complimentje meteen door naar alle vrijwilligers, die het evenement maakten. Hij voelde zich niet groter dan een ander. En van grote sponsoren die de Kustmarathon een bepaalde richting uit wilden sturen, wilde hij niets weten.

Het kippenvel applaus wat alle atleten spontaan bij de start van de 16e editie inzetten, was onvergetelijk. Erwin Harmes stond in het midden. Drie jaar eerder raakte hij in de slotkilometer uitgeput. Lein liep meteen op de topatleet af en ondersteunde hem richting finish. In elke wedstrijd zou dat tot diskwalificatie geleid hebben, maar niet in de Kustmarathon. Daar gelden eigen wetten en regels.

Lein was al lange tijd ziek. Eerder ‘overleefde’ hij prostaat- en blaaskanker, maar toen in januari 2018 ook zijn lever werd aangetast, ging zijn gezondheid achteruit. Zijn actieve sportverleden hield hem lang op de been en ogenschijnlijk leek hij kerngezond. Tegen alle verwachtingen in stond hij in oktober gewoon bij de finish om de winnaars op te vangen en was hij zelfs onlangs samen met zijn vrouw Lenie bij de première van de documentaire ‘Opgeven, amme nooit nie’. Lenie was zijn steun en toeverlaat bij elke organisatie. Naast hardloopwedstrijden en triathlons waren dat ook veel zeezwemtochten, in Zeeland een populaire tak van sport.

De uitvaart van Lein Lievens is donderdag 10 januari in de Catharinakerk in Zoutelande. Hij is 68 jaar geworden. Trikipedia wenst Lenie, de verdere familie en de hele Zeeuwse sportwereld veel sterkte met het verlies van de man, die voor eeuwig aan de Kustmarathon verbonden blijft. Rust zacht, lieve Lein. Opgeven? Van z’n leven niet. Oftewel in goed Zeeuws: Opgeven, amme nooit nie.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.