Jaaroverzichten: wie waren de beste atleten over de grenzen en de totaalscore WTJ 1025


Vrijdag – De laatste puntenklassementen uit onze jaaroverzichten, zijn niet onbelangrijk. Het gaat om de prestaties van ‘onze jongens en meisjes in den vreemde’. Blijf realiseren dat triatleten van het kaliber Marco van der Stel en Rachel Klamer het week in-week uit tegen de wereldtop opnemen. De punten, die zij daar binnenhalen vergen net iets meer dan een recreatieve triathlon in Vlaanderen. Anderzijds toont het wel weer de kracht van Jorik van Egdom en Yvonne van Vlerken aan, die over de landsgrenzen veel punten meepakken. We tellen overigens ook de World Cup-resultaten van de paratriatleten mee in de ranking, we zien hen immers ook steeds vaker mee doen in ‘reguliere’ wedstrijden, dus is het fair om ook die prestaties min of meer mee te laten wegen. Het gaat in dit klassement niet alleen om triathlons, ook de duathlons, crosstri- en –duathlons tellen mee. Wintertriathlons ook, maar daar werd niet gescoord.
Bij de mannen stijgt Jorik met stip van de vijfde naar de eerste plaats, mede dankzij twee zeges in Bundesliga-wedstrijden. Maurits Morsink was de revelatie in de World Cups voor paratriatleten en Evert staat nu op een derde plaats met slechts één puntje minder dan vorig jaar, toen hij de beste in het buitenland was. Zeeuw Ruben Martens is hoofdzakelijk in België actief.

 

Mannen:
1.Jorik van Egdom 49 pt. (2 zeges)
2.Maurits Morsink 37 pt. (1 zege)
3.Evert Scheltinga 29 pt.
4.Daan de Groot 26 pt. (2 zeges)
5.Ruben Martens 25 pt.
6.Derk de Korver 20 pt. (2 zeges)
7.Jetze Plat 20 pt. (2 zeges)
8.Thomas Bruins 20 pt. (1 zege)
9.Daan Schouten 19 pt.
10.Martijn Dekkker 18 pt. (1 zege)
11.Geert Schipper 18 pt.
12.Marco van der Stel 15 pt. (1 zege)
13.Erik-Simon Strijk 14 pt.
14.Stefan Overmars 14 pt.
15.Arie de Jong 12 pt.
16.Rob de Pouw 12 pt.

Yvonne ‘verdedigt’ haar titel dus met verve. Met vijf klinkende overwinningen niets op af te dingen. Bovenaan in de vrouwen-ranking allemaal klinkende namen. Lotte Wilms won twee maal in haar thuisland Australië, Tessa Kortekaas scoort vooral op Lanzarote en Rachel heeft er natuurljik haar fraaie Abu Dhabi-WTS zege bij staan. Het was best moeilijk om daar slechts 5 punten aan toe te kennen.

 

Vrouwen:
1.Yvonne van Vlerken 40 pt. (5 zeges)
2.Rachel Klamer 16 pt. (1 zege)
3.Tessa Kortekaas 16 pt. (1 zege)
4.Els Visser 13 pt. (1 zege)
5.Jony Heerink 12 pt. (1 zege)
6.Lotte Wilms 10 pt. (2 zeges)
7.Riikka Vreeswijk-Kelja 9 pt. (1 zege)
8.Haitske Overbeek 8 pt. (1 zege)
9.Sophie van der Most 7 pt. (1 zege)
10.Marion Tuin 7 pt. (1 zege)
11.Quinty Schoens 7 pt.
12.Marget Ijdema 6 pt.
13.Sarissa de Vries 5 pt. (1 zege)
14.Eline Koers 5 pt. (1 zege)
15.Geke Venema 5 pt. (1 zege)
en nog elf atletes met 5 punten

Dat brengt ons bij de totaalscore. Oftewel de punten van alle klassementen (wintertriathlon, crosstriathlon, crossduathlon, duathlon, triathlon en buitenlandse wedstrijden) bij elkaar opgeteld. Alleen de zwemlopen en andere combinaties met bijvoorbeeld kanovaren of skeeleren tellen niet mee. Rondje Eilanden Vinkeveen en de Triatloon zijn best goed bezet vaak, maar daar hebben we nog niets op verzonnen. Ook voor team-relays en andere formats waaruit geen individuele uitslag tevoorschijn kwam, is nog geen ranking.
De top 20 van 2018 ziet er als volgt uit. Een overduidelijke zege voor Arie de Jong (vorig jaar nog 78e), die op alle fronten punten sprokkelt en dat doen ook de nummers twee en drie. Michael Krijnen was vorig jaar de beste, nu wordt ie weer derde. Bij de vrouwen stond Yvonne in de nationale klassementen nog niet hoog, maar ze maakt het goed met haar resultaten in het zojuist gepresenteerde buitenlandse staatje. Jony Heerink is goed in tri- en duathlons en dat vertaalt zich in een tweede plaats, ‘criteriumkoningin’ Sarah-Lynn Reuver staat derde.

 

Mannen:
1.Arie de Jong 132 pt.
2.Daan Schouten 94 pt.
3.Michael Krijnen 81 pt.
4.Rutger Duursma 70 pt.
5.Jorik van Egdom 69 pt.
6.Omar Brons 63 pt.
7.Thomas Cremers 63 pt.
8.Evert Scheltinga 63 pt.
9.Jeroen Lute 62 pt.
10.Tom Havekes 61 pt.
11.Klaus Schlüter (Dui) 61 pt.
12.Joep Staps 56 pt.
13.Dirk Wijnalda 55 pt.
14.Yennick Wolthuizen 54 pt.
15.Stefan Overmars 52 pt.
16.Daan Jacobs 51 pt.
17.Matthijs Künzel 51 pt.
18.David van Oosten 51 pt.
19.Dieter Staelens (Bel) 50 pt.
20.Tim Jacobs 49 pt.

Vrouwen:
1.Yvonne van Vlerken 49 pt.
2.Jony Heerink 43 pt.
3.Sarah-Lynn Reuver 36 pt.
4.Silvia Brouwer 31 pt.
5.Sophie van der Most 27 pt.
6.Els Visser 26 pt.
7.Deborah Schouten 25 pt.
8.Talisa van der Fluit 24 p.t
9.Lesley Smit 23 pt.
10.Sarissa de Vries 23 pt.
11.Claudia Striekwold 22 pt.
12.Anne Zijderveld 22 pt.
13.Rahel Bellinga 21 pt.
14.Marina van Dijk 21 pt.
15.Rachel Klamer 21 pt.
16.Marjan Andringa-Van der Woude 19 pt.
17.Linda van Vliet 19 pt.
18.Theresia Offinga 18 pt.
19.Cindy Brussé 17 pt.
20.Jorieke Casteleijn 17 pt.

In totaal heben 940 mannen en 502 vrouwen punten gescoord in 2018. Tot zover deze ‘Wim-lijstjes’. We beginnen allemaal weer op nul met het nieuwe jaar 2019. Iedereen veel succes en aan het eind van dit jaar maken we opnieuw de balans op.
Van de jaaroverzichten krijgen jullie in een volgende WTJ nog wel de Ironman/hele-recordlijsten te zien. Bovendien kijken we nog naar de medaille-oogst van de Nederlanders op WK’s en EK’s en ook wie op de NK’s het vaakst in de medailles viel. Maar dat ergens volgende week waarschijnlijk. We moeten even bijkomen van al die statistiekjes.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.