Hans Bosman: 2019 Celtman, Frysman, Norseman, Gelreman, The Brutal en Challenge Almere

The Last Man Standing: Hans BosMan.

 

 

 

Doe mee aan een triathlon en kom in zijn buurt dan is het oppassen. Hans Bosman (48) uit Nigtevecht, notaris en leraar, is veelal de rode lantaarndrager in de wedstrijd.  Zijn manier van triathlon beleven vroeg natuurlijk om verduidelijking

Vaak als laatste op het parcours, hoe is dit zo gekomen?
Mijn motivatie bestaat eruit met zo min mogelijk training toch proberen de finish te halen in deze fantastische sport. Meedoen aan wedstrijden vind ik heerlijk. Jezelf blijven uitdagen en uit die comfortzone komen. Wat maakt het uit of je 4e of 538e wordt? Het gaat uiteindelijk alleen om de 1e plaats. Is dit niet te doen dan dien je al het te behalen doel aan te passen. Aan trainen heb ik niet zoveel zin. Intervaltraining daar doe ik niet aan. Trainingsschema’s zijn taboe. Ik ben toch geen karbonaadje.

 


Handen op het stuur bij het fietsen normaal gesproken. Wel heb ik een dag voor Challenge Almere 2018 een triathlonstuur laten monteren met bijbehorende afstelling. Met de triathlonhouding op de fiets had ik grote moeite

Waarom triathlon en dan in het bijzonder de hele triathlon?
Een kwart of halve triathlon finishen is geen al te zware opgave. Een hele triathlon volbrengen is dat wel en voelt als een avontuur. Ik finish meer niet dan wel bij een hele triathlon maar het is steeds genieten van het publiek, de omgeving, de helpers en de deelnemers. Een hele triathlon is een mooi gevecht met jezelf en de wedstrijdleiding.

De wedstrijdleiding?
Ja of ik na dan wel tijdens een onderdeel door mag of niet.
Mooiste voorbeeld is Challenge Almere 2015 toen ik als laatste deelnemer finishte.
Ik miste de cutoff- time waarna de gehelmde racedirecteur in de laatste loopronde op de motor langszij kwam en zei “jij gaat het halen en ik zorg er voor”. De eer die je als laatste deelnemer ten deel valt van het publiek, de organisatie, de helpers en al die motoren is overweldigend. Zie voor deze finishreportage het filmpje op: https://www.omroepflevoland.nl/sport/127592/almere-laatste-triatleten-als-helden-onthaald.

 

 

Bij Challenge Almere 2018 was het omgekeerd. In de één na laatste loopronde zei de racedirecteur “ga maar naar de finish de laatste loopronde red je niet”. Mijn antwoord was dat ik me goed voelde en heb de laatste officiële deelnemer ingehaald en gefinisht in 15:01 uur. Het voelt gênant in een hele triathlon in een latere editie wederom als laatste te moeten eindigen vanwege de eer die je ten deel valt.


De edities van Ironman Maastricht (aanrader als gezinsuitje) zijn ook een belevenis aangezien ik nooit heuvel op train, nauwelijks weet hoe te schakelen en zeer voorzichtig afdaal. Na de eerste fietsronde in de laatste editie miste ik al de cutoff en moest volgens een official afstappen en mocht ook niet meer lopen. De tweede fietsronde wel afgemaakt en van een hogere official mocht ik toch buiten mededinging aan het looponderdeel beginnen. Die sfeer in het centrum van Maastricht is ongekend en de kameraadschap onbetaalbaar. Het publiek is laaiend enthousiast. Deels gelopen met de lijvige lokale held Huub Biro. Voeg daar bij mijn lengte en het kenmerkende zwart-rood-witte XXX-Amsterdam shirt.
In eerdere edities werd mij ook te verstaan gegeven tijdens het fietsonderdeel in de bus plaats te nemen, onder meer boven op de Hallembaye, doch ik ga dan op eigen risico door als de toegestane tijd is verstreken. Het geeft dan een kick de bus met afgevallen deelnemers weer in te halen.
Hoe om te gaan met de laatste deelnemers is in mijn beleving een graadmeter van de kwaliteit en uitstraling van een triathlonwedstrijd.

In welke wedstrijden ben je nog meer als laatste geëindigd?
In de triathlon van Aalsmeer die mijn eerste wedstrijd is geweest. Heb een fietsronde teveel gereden. Ben de laatste deelnemer ooit van Triathlon Aalsmeer aangezien dit evenement niet meer wordt georganiseerd. Daarna kreeg ik de smaak te pakken.
Zelfde verhaal met de halve van Stein. Als laatste gefinisht en de halve van Stein is sindsdien niet meer georganiseerd.
Tevens als laatste gefinisht in de halve van Amsterdam (die van Ican) en in de editie van Tri Amsterdam 2018. De reacties vanaf de balkons en de terrassen alsmede de verzorging bij de bevoorradingspost door Oceanus doen je goed.
In de halve van Nieuwkoop eindig ik ook altijd als laatste en is het vaak spannend of ik al dan niet in de officiële uitslag verschijn doch deze wedstrijd loop ik altijd wel uit (ook al ben ik wel eens verkeerd gefietst). Inmiddels is de organisatie aan me gewend.

Hoe ziet je programma er voor 2019 uit?
Waanzinnig en vol met uitdagingen!
Celtman (Xtreme), Frysman, Norseman (Xtreme), Gelreman, The Brutal (Xtreme), Challenge Almere.
Kwart van Weesp (thuiswedstrijd) en halve van Nieuwkoop (mooi, traditionele opening van het seizoen).
Aan het eind van het jaar als (solo)loper de West Coast Challenge (een cultevent ten behoeve van het moedige KNRM) langs de kust van Nederland (130km). In december 2018 op de halve afstand als laatste (solo)loper gefinisht.

    

Zo’n extreem zwaar programma is bij mijn weten nog niet eerder vertoond
Wedstrijden vind ik leuker en uitdagender dan trainingen. Enige uitleg is met dit programma wel op zijn plaats.
Mijn doel was aanvankelijk deel te nemen aan de prachtige Triple Dutch evenementen: Frysman, Ironman Maastricht en Challenge Almere.
De Frysman heeft een ongedwongen cultstatus, speelt zich af op historische grond en heeft een punkband met prachtige takkeherrie midden in een door-god-vergeten-weiland.
Challenge Almere is gewoon de beste en de oudste met fantastische vrijwilligers. Ironman Maastricht is de gezelligste. Baal ervan dat de hele Ironman Maastricht niet wordt georganiseerd en vindt het tof dat triatleten de Gelreman organiseren mede om de Triple Dutch te kunnen volbrengen.
Voor de Norseman, de droom voor iedere triathlon-liefhebber, heb ik een plaats gekregen op de wachtlijst en ben uiteindelijk onverwacht ingeloot! De kans om tot deze wedstrijd te worden toegelaten is zo’n 5%. Voor de Celtman ben ik ook ingeloot.
Op de Norseman, Celtman en Gelreman had ik niet gerekend bij de inschrijving van The Brutal in Wales.
Zal nu toch moeten trainen. Koudwatertraining wellicht. Zal moeten zwemmen met kwallen in de Atlantische Oceaan (Celtman) en moet die bergen in Schotland, Wales en Noorwegen over.
Doel is te finishen in de Norseman en ga voor een wit T-shirt doch fantaseer over een zwart T-shirt (circa beste 160 deelnemers).

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.