Treurig begin van nieuwe jaar; Shirin Zeeuws wielrenster van 2018; Rob beste coach WTJ -1028

 

MAANDAG – We stappen weer over op de actualiteit en op sport-dingen die te gebeuren staan. Het jaar is al weer een weekje oud. De eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat het met een paar trieste gebeurtenissen is begonnen. Het overlijden van de Lein Lievense, triathlonpionier en Zeeuws inspirator van de Kustmarathon was geen vrolijk bericht.

Landelijk was de sportwereld vooral getroffen door de dood van oud-wereldkampioene schaatsen Paulien van Deutekom. 37 jaar slechts, getrouwd en moeder van een éénjarig dochtertje. Niet te bevatten. Schaatsers als Erben Wennemars en Mark Tuitert zijn compleet van slag. Mark spreekt een indrukwekkende ode aan haar uit op NPO1-radio eindigend met de woorden ‘Een lach van liefde, voor de eeuwigheid.’ Die lach. Ze keert steeds weer terug in alle memoriams gewijd aan Paulien. ‘’Kijk af en toe in de spiegel, naar de gelukstrekken op je gezicht. Doe als Paulien deed, door de sportwereld tegemoet te treden met een lach.’’

De lach van Paulien

Behalve als toeschouwer bij internationale schaatswedstrijden zag ik Paulien drie keer in onze sport. Ze deed mee aan de crossduathlon van Pijnacker in de tijd dat ze nog in Gouda woonde, ze liep in de UT Enschede-triathlon mee in een trio-team onder de naam Hellas-Angels (even was ze lid van de Utrechtse triathlonclub) en was ooit VIP-gast in Holten, waarschijnlijk via Mark Tuitert. En overal bracht ze die unieke lach mee. Dat blijkt ook uit bijgaande mooie foto van de nog piepjonge Stijn Jansen. Nu is Stijn een triatleet in opkomst, toen was hij aandachtig volger van de schaatssport. ,,We gingen om Pien Keulstra aan te moedigen, maar altijd stond ook Paulien klaar om tijd te maken voor de fans.” Stijn plaatste een dierbare herinnering aan een bijzondere sportvrouw, die veel te kort hier mocht zijn. Veel sterkte aan familie en iedereen uit haar omgeving.

Bah

Van een totaal andersoortige triestheid was de berichtgeving, die o.m. mijn collega-sportredacteuren moesten maken over de Rotterdamse atletiektrainer, die jarenlang zijn gang kon gaan in het misbruik van minderjarige meisjes. Het gebeurde bij de atletiekverenigingen CAV Barendrecht en bij Haag Atletiek. Maar de 58-jarige Jerry M. was ook nog een tijdje bij THOR Roosendaal actief als trainer, hoewel daar geen meldingen van sexueel misbruik bekend zijn. Het is droevig dat zulke lieden er in slagen om zonder dossieroverdracht bij een andere club verder te gaan met waar ze bij de vorige zijn ontslagen. Laat niemand zich ooit intimideren door welke coach of begeleider dan ook. En stap naar de vertrouwenscontactpersoon bij je club, mocht het ooit voorvallen.

Shirin bekroond

foto Marc Meeuws

Gauw naar beter nieuws. De Zeeuwse sportverkiezingen bijvoorbeeld. DE PAC-verkiezingen van Zeeuws wielrenster van het jaar leverde Shirin van Anrooij een volgende titel op. De laatste weken stond Shirin weer haar mannetje in de veldritten. In Heusden-Zolder leverde dat een 22e plaats (op 86 deelneemsters) op. In Diegem zat ze met oudjaar nog korter en werd ze 16e. En zondag gaan we ze hier van dichtbij volgen. Hier is West-Brabant oftewel Huijbergen waar de Nootjesberg voor de vijfde keer strijdtoneel zal zijn van het Nederlands kampioenschap veldrijden.

Patrick Lange verhuist naar Oostenrijk

Over sportverkiezingen gesproken. Recentelijk lieten we nog het prachtige filmpje zien van de uitreiking van de sportprijs door Mark Allen aan Duits sportman 2018, Patrick Lange. De wereldkampioen Ironman was daar zeer dankbaar over, maar toen zijn toekomstige echtgenote Julia hem vroeg met haar in haar geboorteland Oostenrijk te gaan samenwonen, zwichtte Patrick vrij snel. Het heeft volgens de tweevoudige Ironman-winnaar ook praktische redenen. Hij mag graag in de bergen trainen en….wandelen. Bovendien woont hij straks dichterbij zijn in München residerende coach Faris Al-Sultan. De Duitsers kunnen gerust zijn: hij blijft uitkomen voor Die Heimat.

En nog een verkiezing. In Veenendaal werd Rob Barel tot coach van het jaar gekroond. Daarna vertrok Rob snel naar een ijsbaan, om er even 100 kilometer te schaatsen. We vermoeden dat Rob dit jaar de Weissensee op zijn programma heeft staan. Morgen maar eens even vragen.

Tot zover. We zijn weer los. Al moeten we er nog wel een beetje inkomen. Gelukkig is er een bekende duatleet, die ons binnenkort ook van leuke bijdrages voorziet. We laten jullie nog even raden wie dat is.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.