Zien we Bart Aernouts in de Nederlandse RBR Series?; Nations Cup werkt goed -WTJ 1030

WOENSDAG – We zitten lekker in de duathlons en daar is niks mis mee. De column van Daan ging gepaard met leuke complimenten en collega-duatleet Coen de Wit had nog een nieuwtje waar de RBR Series donderdag mee naar buiten komen.

Sterk team rondom Bart

De kans is namelijk groot dat niemand minder dan vice-wereldkampioen Bart Aernouts in één of meerdere wedstrijden van de RBR Series opduikt. Zijn nieuwe team 3MD-WCUP-Veldeman team van de gebroeders Veldeman doet namelijk mee aan de reeks wedstrijden. Ook de wereldkampioen aquathlon  Emmanuel Lejeune, de nummer twee van het Belgisch kampioenschap Angelo Vandecasteele en natuurlijk de broers Stijn, Stefaan en Toon Veldeman behoren tot het team.

Bijzondere broers Veldeman

Voor Bart is het een terugkeer naar de sport waar hij ooit begon. Zoals wel vaker, groeien goede duatleten uit tot sterke Ironman-triatleten. Onze Yvonne van Vlerken is er feitelijk ook een fraai voorbeeld van. Nog even over de Veldemans. Het is tamelijk uniek dat liefst drie broers zich weten te kwalificeren voor de Ironman Hawaii. In het geval van tweeling Stijn en Stefaan en broer Toon is dat zelfs al drie keer voorgekomen. Vierde broer Gert houdt het bij deelnames aan trio-triathlons, maar is niet minder sportief. Opvallend is dat het kwartet uit Dendermonde er naast een enorme trainingsdrive ook een groot aannemers- en schildersbedrijf op na houden. Via de atletiek kwamen ze in triahlon. En ondanks de verantwoordelijkheid voor het bedrijf trainen de mannen zo’n 15 tot 20 uur per week. Met succes, want alledrie eindigden ze in de top 150, jongste broer Toon werd zelfs 44e in Kona. Het familieklassement winnen ze royaal daar. Nederland had ooit de broers Wiebes, die best sterk waren, de Strijk-brothers mogen we ook niet uitvlakken. Niels is echter gestopt, dus de kans dat Erik-Simon, Sven en Niels nog eens op Hawaii zullen acteren, lijkt klein.

Format RBR Tilburg à la Superleague

Terug naar de RBR Series. Het opent allemaal met de niet stayer-sprint RBR in Hilversum op 17 maart. Twee weken later is Hulsbeek aan de beurt met een team relay. Op 6 april zal de Veldeman-formatie een thuiswedstrijd beleven in Geel en dan maar hopen dat Bart Aernouts op 12 mei naar het open NK sprint in Hoogerheide komt. Daar waar de Belgische veldrijders de laatste jaren het nakijken hebben op de Brabantse Wal met steeds Mathieu van der Poel, kan Bart mogelijk de zaak recht trekken. 26 mei is het hoge noorden – Groningen – aan de beurt. Tilburg gaat op de 29e september terugkeren met een ‘Superleague-format’. Drie starts over korte afstanden (1-6-1). En gelukkig sluit ook het NK in Spijkenisse weer aan in de reeks. Op 13 oktober. We geven toe: daags na Hawaii zal Bart Aernouts nog niet van Ironman naar Spike-City trekken. Maar in de andere wedstrijden? Ach, wie weet.

TriCan bij de mannen, TC Twente bij de vrouwen zijn van plan hun titels te prolongeren. Uitdagers zijn naast de Vlaamse formatie de teams van Hellas en TriTeam Groningen, vorig jaar ook al tweede en derde bij de mannen. De Tukker vrouwen krijgen te kampen met Hellas en Team Unltd met name.

Atletenploeg in B-serie

Een niveau lager biedt de B-serie volop mogelijkheden. Voor deze serie heeft zich onder andere een vrienden-team uit de atletiekwereld aangemeld. We zijn benieuwd wie daar allemaal in zitten. Hiernaast zijn atleten die deelnemen aan de RBR Series verzekerd van een startplaats bij NK Sprint en NK Standard Distance, voor andere atleten is er een beperkt aantal slots beschikbaar.  Aanmelden voor de RBR Series kan nog tot 1 februari. Atleten die nog een team zoeken of omgekeerd, kunnen met de RBR Series contact leggen. Zij leggen een databank aan, zodat de matches gemaakt kunnen worden en iedereen lekker kan meedoen.

Internationale uitstraling Nations Cup

Over series gesproken. De Triathlon Nations Cup leeft ook onder de triatleten. Sterke atleten uit zowel Duitsland, België en Nederland (oud-Nederlands kampioen Martijn Dekker bijvoorbeeld) hebben zich al voor de drie wedstrijden in Bonn, Oud Gastel en Aarschot ingeschreven. Binnenkort meer hierover. En ook in kwantiteit scoort de cup. Voor Gastel hebben zich inmiddels zo’n 70 Belgische en Duitse triatleten aangemeld.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.