Eerste triathlons zijn weer geweest: Petr wint z’n 43e hele in Sahara; Sarasota en lopen – WTJ 1031

DONDERDAG – Haast ongemerkt zijn de eerste hele triathlons van 2019 inmiddels al weer achter de rug. In en rond de Algerijnse stad Oran was zondag de Triathlon North Africa, inmiddels bij de tweede editie omgedoopt in de Sahara Triathlon. Het aantal deelnemers was verdubbeld: de drie Tsjechen warne er zes geworden. Algerijnse deelnemers waagden zich nog niet aan de 3,8/180/42-combinatie. De nummers 1 en 2 van vorig jaar David Jilek en landgenoot Petr Vabrousek, deels betrokken bij de organisatie, waren wederom van de partij. Omdat het zo’n bijzonder event is plaatsen we diverse foto’s.

Slapen bij de Nomaden

Petr was toe aan zijn 189e (!) Ironman/hele. Hij sloot vorig jaar af met deelname aan het WK Ultraman op Hawaii, ging vervolgens twee weken rustig aan trainen (met zijn gezin erbij) op Lanzarote om vervolgens af te reizen naar de Taghit Woestijn en het eeuwenoude woestijndorp Oran. Daar slapen de deelnemers niet in hotels of huisjes, nee dat gebeurt in een nomaden tentenkamp. Was de eerste Sahara Triathlon vorig jaar nog op 27 april, onze Koningsdag. Nu was de organisatie veel vroeger gaan zitten.

Koude start: zwemmen ingekort

Toch heeft het wel iets. Een triathlon doen op Driekoningendag. Al was het ’s morgens om 7 uur nog vreselijk koud. Vabrousek en zijn landgenoten staken zich goed in wetsuit. Petr had zelfs handschoenen van neopreen aangetrokken. Met zwemwater van net acht graden moest de afstand worden ingekort tot zo’n twee kilometer. ,,Ook op de fiets duurde het wel tot vijftig kilometer vooraleer ik warm werd.’’ Tevoren wist hij dat David zijn voornaamste concurrent zou worden. ,,Bij het fietsen kwamen we langs dorpjes waar de tijd duizend jaar terug gedraaid leek. De bewoners keken verbaasd op. Fietsen zien ze al zelden, laat staan de racefietsen waar wij mee voorbij kwamen.’’

Hoewel de wegen voorzien waren van asfalt, was het fietsen zwaar met woestijnduinen tot wel 800 meter. Tijdens de marathon werd de zon almaar feller en kwamen de druppels woestijnzweet vanzelf bovendrijven. Jammer van het zwemmen, want er rolden best snelle tijden uit: 8.35.56 uur voor de 45-jarige winnaar Petr Vabrousek, die toch een fenomeen in de sport blijft. Elf minuten later volgde zijn veertien jaar jongere landgenoot David Jilek en meer dan een uur moest gewacht worden op de nummer drie Tomas Racek, ’s ochtends wel de eerste uit het water. Petr was de derde zwemmer, begon als eerste aan de marathon maar werd daarin nog even bijgehaald door David. In de laatste tien loopkilometers ‘zandhappen’ pleegde Petr – Almere-winnaar in het milenniumjaar – zijn beslissende aanval. Het was zijn 43e (!) overwinning op een triathlon over de volledige afstand. Een absoluut record. Enige vrouw was Alena Vratna, clubgenote van de andere Tsjechen. Ze kwam als vijfde en voorlaatste binnen in een tijd van 12.35.44 uur. De Fransman Toumy Dougham hield het bij de Olympische afstand. Hij won glansrijk. Tsjechen, Fransen en Noord-Afrikanen: daar kwamen de triatleten vandaan voor deze bijzondere ervaring. Want ook na de inspanning was het ‘primitief kamperen’ geblazen.

Geen hele, wel halve HITS Sarasota

Dan was het de bedoeling dat afgelopen zondag ook in Sarasota, Florida een hele gehouden werd. Het betrof de openingswedstrijd van de kleinere HITS Series, waarvan Marcel Suurmond vorig jaar de laatste in Palm Springs won. Maar immer zonnig Florida was toch nog te fris voor de atleten van de lange adem. De halve en de kortere afstanden gingen wel door. Steven Bacon en Jennifer Finn wonnen de race in respectievelijk 4.25 en 4.59 uur. Op de Olympische afstand één Neerlander, Alex Maasdam, hij finishte als 20e in de door Joseph Berman en Ashley Tappin gewonnen wedstrijd.

Genoeg te lopen in eigen land

In eigen land blijft het nog even beperkt tot loopwedstrijden. Lizette van de Vegt begon het jaar goed met winst in de Douwe Kleefstraloop. Daan Jacobs en Lesley Smit waren superieur in de Rutbeek-cross, waar ook Brigit Landewe, Deborah Wissink en Rens Gosselink zeges boekten. Niels van Lanen stak voor het eerst in 2019 zijn armen in de lucht na winst in de Nijmeegse Nieuwjaarsloop. Edwin Achterberg en Nicole Loeve kregen de grootste bekers in de Jaspercross te Asten. Lynn Lossie, Carola Schot en Augusta van Hoogdalem: drie winnaresen in de Mourik Nieuwjaarsloop te Oud-Beijerland. Koos Zut sloot de Nieuwjaarsloop in Slootdorp winnend af. Oud-gedienden Irma Heeren en Paul Verkleij deden het voortreffelijk in de zeer druk bezette Florijnwinterloop te Woudenberg. René Poppe glorieert in de Midwinterloop van Vaassen. Marleen Vos won de Wintercup Lelystad, Heleen van der Meijden is ‘miss Winterfirerun’ te Vuren en Cornelis Scheltinga kreeg de eer als eerste Scheltinga dit jaar op de hoogste trede te staan, in dit geval in de Klaverbladloop Apeldoorn. Omdat we de kerstperiode qua hardlopen vergeten zijn nog even terug naar oudjaarsdag toen Lesley Smit en Rens Gosselink de Oudejaarscross van Bornerbroek wonnen, Eva Cornelisse in 38.23 de Oudejaarsloop Hilvarenbeek en Dennis Licht de Oliebollenloop te Schoonhoven. Judy van den Berg en Audrey Breur wonnen in hun leeftijdsgroep de Oudejaarsloop Den Helder en we sluiten af met de beroemde Sylvestercross in Soest. Achter de internationale top een boeiend duel tussen Wesley Mols en Jorik van Egdom nipt in het voordeel van Wesely: 29e en 30e. Veertigste werd Joep Staps, 48e Juul van de Kruijs en 52e Joey van ’t Verlaat. Joep kon wel juichen, want vriendin Julia van Velthoven won bij de vrouwen. Ruth van der Meijden was zesde, de Belgische Xenia Luxem 22e en landskampioene Jony Heerink finishte op een 27e plaats. Ook Maaike Vooren (37e) en Roelien de Wolf (38e) deden het goed.

Morgen kunnen we voor het eerst weer een beetje voorbeschouwen op de weekends. En met de week groeit de kalender dan weer met aanvankelijk zwemlopen en run-bike-runs, crossduathlons tot triathlons vanaf april. En nu zetten we ons tentje op voor de broodnodige nachtrust…..

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.