Preview Combi Egmond aan Zee; triatleet Koen doet 12 marathons; Senator Kyrsten ’n echte Frysman? – WTJ 1032

VRIJDAG – Zoals gezegd. Er is al wat meer te doen op het gebied van duursport in het tweede januariweekeinde. Twee highlights halen we er even uit: het NK veldrijden hier in mijn achtertuin te Huijbergen en het combiklassement van Egmond aan Zee. Zeg maar gerust een zware duathlon, verdeeld over twee dagen.

Wie het NK live wil volgen, moet naar Huijbergen komen. De NOS verkiest het EK schaatsen boven het veldritkampioenschap. Tja. Eigenlijk zijn het geen van beiden zeer mondiale sporten. Elf landen in Collalbo op het EK schaatsen en net twintig op het WK veldrijden binnenkort. Ter vergelijking: op het EK triathlon in Weert staan naar verwachting triatleten uit ruim veertig landen aan de start. We gaan ervan uit dat Studio Sport hier live bij aanwezig is.

Crossen over de Nootjesberg

Huijbergen is dé race voor Shirin van Anrooij om zich in ‘the picture’ te rijden. Zondagmiddag om 13.30 uur mag ze aan de bak: de Nootjesberg is het zwaarste obstakel, hier op de Brabantse Wal. Normaliter is het kat in het bakkie voor Mathieu van der Poel.  Voor voormalig jeugdtriatleet Stan Godrie is het de kans om zich bij toekomstige sponsors nog te bewijzen.

Lars en Laurens niet op NK, maar in Egmond

Zo’n 3500 mountainbikers staan zaterdag vanaf 11 uur op de Boulevard van Egmond klaar voor de 38 kilometer lange strandrace: AGU Egmond-Pier-Egmond. Onder hen ook profcoureurs Laurens ten Dam en Lars Boom. Die rijdt in zijn trui van het EK strandracen. Een dag later is het vanaf 12.15 uur tijd voor de NN halve marathon van Egmond. Favorieten daar: Michel Butter en Ronald Schroër. Is de strandrace aan 21 edities toe, de halve marathon (een echte klassieker) staat al voor de 47e keer op de wedstrijdagenda. Het is steevast de eerste graadmeter in het nieuwe jaar. En voor het Combiklassement zijn jaarlijks ook ruim 400 deelnemers te porren. Hardlopers, mountainbikers, du- en triatleten.

Het combi-klassement blijft bijzonder. Seppe Odeyn en Alieke Hoogendoorn waren de laatste winnaars. Voor Alieke was het al de zevende winst, Seppe staat op twee. Andere winnaars zijn Olympiërs Rob Barel en Ingrid van Lubek en ook Pim Molenaar is altijd sterk op het strand. Hij won de combi twee keer. Zijn bovengenoemde atleten er dit weekeinde weer bij? We weten het na de mountainbike race op zaterdag. Spektakel langs de kust is in elk geval gegarandeerd.

Bijzondere marathonman Koen Peeters

We hebben het gehad over Triple Dutch en over Hans Bosman, die een hele trits hele triathlons gaat afwerken. Maar ook Koen Peeters staat aan de vooravond van een bijzondere prestatie. De Groninger triatleet/hardloper gaat dit jaar twaalf marathons rennen in twaalf Nederlandse provincies in twaalf maanden tijd. Zaterdag 13 januari begint hij aan de uitdaging met deelname aan de marathon van Appelscha. In februari staat Blauwe Stad in zijn thuisprovincie Groningen op het menu. Koen, die in 2017 nog de Challenge Almere-Amsterdam voltooide, zamelt met z’n bijzondere missie geld in voor twee goede doelen. En dan te bedenken dat het idee pas bedacht werd tijdens de kerstdagen 2018. ,,Ik zocht een goed voornemen voor 2019. Ik zocht de hardloopkalender op en keek of mijn doel haalbaar was. Dat bleek net te kunnen.’’

Koen stapt dus niet blanco in het avontuur. Hij volbracht zeven keer eerder een marathon en dus ook de hele triathlon. ,,Voor 2018 had ik echter geen doel en vervolgens zat ik lusteloos op de bank.’’ De Groninger marathonman wil de eerste 42-kilometer races rustig aan doen. ,,Spieren, pezen en gewrichten krijgen het zwaar te verduren’’, aldus de GVAV-triatleet. Appelscha gaat ie rustig aan doen. ,,Ik bouw het geleidelijk aan op.’’

Alzheimer en Merels Wereld

Koen heeft als goede doelen voor Alzheimer Nederland en Stichting Merels Wereld gekozen. ,,Mijn opa had alzheimer en dat heeft een plek in zijn hoofd en hart gekregen.’’ Merels wereld is een stichting van een Groningse vrouw, die een zeldzame vorm van longkanker heeft. Koen: ,,Ze is niet te genezen, maar dankzij een experimenteel medicijn is ze gezond en kan ze gewoon fietsen en lopen.’’

Twaalf marathons

Hij verwacht wel dat zijn missie slaagt. ,,Ik sport vier tot vijf keer per week. Mijn basisconditie is redelijk goed. En ik ben al 25 jaar zo bezig.’’ Vanaf het noorden geredeneerd heeft Koen de volgende marathons in zijn schema opgenomen: Diever (Drenthe), Ommen (Overijssel), Apeldoorn (Gelderland), Lelystad (Flevoland), Breukelen (Utrecht), Hoorn (Noord-Holland), Rotterdam (Zuid-Holland), Zoutelande (Zeeland Kustmarathon), Hilvarenbeek (Noord-Brabant) en Vaals (Limburg) op zijn maandelijks wedstrijdschema staan.

Senator Kyrsten Sinema deed Ironman

Tot slot. Aan politiek doen we niet, dat weten jullie. Maar als er eens een sportieve politicus is, dan melden we dat graag. Zo deden we dat vorig jaar met de voormalig president van Finland Alexander Stubb (Hawaii-ganger) en nu is daar de stralende blondine Kyrsten Sinema. Op 3 januari dit jaar werd ze aangesteld als senator van Arizona en maakt deel uit van het Huis van Afgevaardigden. Iedereen vroeg zich af waar ze toch die prachtige, sterke armen vandaan haalde.

Welnu, Kyrsten volbracht Ironmans. Nu schrijft ze geschiedenis als eerste vrouwelijke senator van de staat Arizona. Haar achternaam verraadt het al een beetje en onze collega’s van Wikipedia bevestigen het ook: de stamboom van de familie Sinema voert terug naar Friesland, naar het Zuidwest Friese dorpje Heeg. Haar overgrootvader Lieuwe Jacob Sinnema emigreerde in de 19e eeuw op jonge leeftijd vanuit het Friese Bitgum naar Amerika. Sinema zegt in interviews nog steeds trots te zijn op haar Friese afkomst. In 2013 was ze het eerste vrouwelijke Congreslid dat een Ironman tot een goede iende wist te brengen. In Arizona was ze net binnen de 15 uur klaar met de klus nadat ze tevoren nauwelijks aan zwemmen of fietsen had gedaan.

Kyrsten Sinema is 42, ze is democraat, bisexueel en wordt gezien als de vrouw die Donald Trump mogelijk nu al zijn nederlaag bij de presidentsverkiezingen 2020 heeft toegebracht. Saillant detail: haar tegenkandidate bij de senatorverkiezingen in Arizona Martha McSally heeft eveneens een Ironman triathlon gedaan.

Moraal: Mark Rutte en Jesse Klaver moeten als de wiedeweerga gaan trainen voor hun eerste triathlon. En de Frysman moet stande pede een uitnodiging naar Arizona sturen, zodat Kyrsten Sinema in het gebied waar haar roots liggen haar volgende hele triathlon kan doen. Wolkom Kyrsten!

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.