Spannend weekendje Egmond aan Zee; NK Veldrijden en Pucon opent tri-jaar – WTJ 1033


Een spannende editie bij de mannen in Egmond aan Zee dit jaar. Zaterdag na de AGU Egmond-Pier-Egmond lag tweevoudig winnaar Seppe Odeyn immers slechts vijf seconden voor op runner-up Yennick Wolthuizen. De halve marathon moest de beslissing brengen. Jorik van Egdom deed het daarin voortreffelijk met een 18e plaats (vijfde Nederlander) in 1.08.57, maar Jorik liet de zaterdag-race schieten. Ook Menno Koolhaas stoof lekker over het strand en was 40e in 1.11.42, maar kort daarna volgde Thomas Cremers en die mocht Seppe niet te ver laten gaan. Thomas: 1.12.25, Seppe 1.13.14 en Yennick uiteindelijk 1.15.29 uur. Daarmee was de derde opeenvolgende zege voor de Belgische veelvraat een feit.

 

Gelukkige Seppe

 


Seppe was een gelukkige winnaar. ,,Heel blij met deze derde zege op rij. Er stond zowel vandaag als gisteren veel wind, wat het een zwaar weekend maakte. Ik begin gelukkig wat ervaring te hebben in Egmond, zodat ik gisteren de goede lopers op achterstand kon rijden en vandaag wist ik dat ik genoeg had aan een tijd rond de 1.14. Dat lukte uiteindelijk heel goed.’’
De man uit Herent merkt wel dat de combinatie met de Hel van Kasterlee hem goed af gaat. ,,Ik teer hier nog op de conditie van de Hel, die ik goed heb verteerd.’’ Zijn triathlonseizoen begint iets later dan normaal. ,,Eind februari verwachten Valerie en ik ons tweede kindje.’’ Met een knipoog: ,,Maar ik zal de gemiste wedstrijden later dit jaar nog wel inhalen.’’

 

Prachtdebuut Thomas langs Noordzeekust

 


Thomas maakte een bliksemdebuut. ,,Mijn eerste beachrace en mijn eerste halve marathon ooit. Helaas wat verder achterin moeten starten tijdens de Beachrace en zo de aansluiting met het groepje met Seppe en Yennick gemist. Ik voelde me wel goed met de ATB op het strand. Vandaag moest ik 2,5 minuut goed maken, het ging spannend worden. Lukte helaas niet. Goed afgezien vandaag, want na 15 kilometer zat ik er helemaal doorheen. Blij met mijn tweede plek, maar volgend jaar hoop ik op het hoogste treetje te staan.’’ Yennick had zondag vooral moeite met het ‘waaier lopen’, wat vooral in Egmond een belangrijke rol speelt. ,,Het kostte me veel kracht, het waaide ontzettend hard. Na het strand kwam ik in de duinen niet meer in mijn ritme.’’ Tibor Zwaan doet nooit duathlons, maar was in Egmond al vijf keer goed voor een top tien positie: nu vierde. Joep Staps, Michael Emmerik, Daan Schouten, Ricardo Scholten en Peter Res volgden daarna met slechts geringe onderlinge tijdverschillen.

Alieke Hoogenboom-Griffioen mag zich inmiddels wel ‘Mrs. Combiklassement Egmond aan Zee’ noemen. Voor de achtste keer maar liefst was ze het snelste klaar met het wedstrijdweekend aan de Noordzeekust. De sportvrouw uit Roelofarendsveen was liefst twaalf minuten rapper dan de Noord-Hollandse vrouwen Nancy Karels en Diana Ligthart. Trudy Veenstra had als vierde nog redelijk aansluiting, daarna was er weer een behoorlijk gaatje naar de nummer vijf Dieuwertje Bax.

 

Shirin zilver; Pim en Maarten goud op NK veldrijden

 


Het NK veldrijden in Huijbergen leverde zilver op voor Shirin van Anrooij. De Kapelse hoopte haar slag te kunnen slaan, maar Puck Pieterse was in een druilerig maar sfeervol Huijbergen overtuigende de beste. Ruim twee minuten na Puck volgde Shirin, die voor de zoveelste keer in haar jonge leventje op een kampioenspodium stond. Vorig jaar was Shirin nog de beste bij de nieuwelingen. Europees kampioen Pim Ronhaar werd nu ook nationaal kampioen. Pim zien we niet vaak meer in duathlons, hij legt zich helemaal toe op het veldrijden. Luke Verburg werd zesde bij de junioren, Bodi del Grosso 19e en Mika Sardina 31e. Een derde groot succes voor een multisporter kwam op naam van Maarten Nijland. De voor ons bekende crossduatleet/wintertriatleet kreeg het rood-wit-blauwe tricot bij de masters 40 omgehangen na een prachtige koers over de Huijbergse heuveltjes. Jan van Soest eindigde tiende. Tiende werd ook Bas de Buin (naamgenoot van de bondscoach bij de paratriatleten), maar dan bij de amateurs/sportklasse. Tibor del Grosso finishte bij de nieuwelingen als vijfde. Ron Aardenburg kwam als 29e binnen bij de masters 50. Algemeen winnaars waren Mathieu van der Poel (met Stan Godrie op een prima vijfde plaats) en Lucinda Brand.

 

Braziliaans succes in Pucon, de openingsklassieker; twee dutchies

De eerste 70.3 Ironman in 2019 was zondag ook al aan de orde. Pucon is een klassieker, de oudste wedstrijd in Chili en misschien ook Zuid-Amerika. Al in 1987 won Cristian Bustos de eerste editie, twee jaar later stond Mark Allen aan de start en won. En ook in latere edities kreeg de Chileense 70.3 IM sterke winnaars zoals Simon Lessing en Oscar Galindez. Die laatste doet nog steeds mee en was zondag winnaar bij de M45. Lionel Sanders opende de afgelopen twee jaar zijn wedstrijdseizoen in de mid-Chilleense stad waar met het Vireca Lake en het Andesgebergte avontuurtoerisme hoogtij viert. The Colonel uit Canada was er nu niet bij. Wel de Amerikaanse favoriet Andy Potts en de Canadese wereldkampioen beloftes Taylor Reid. Tot en met het fietsen bleven de kanshebbers op de winst bij elkaar. De halve marathon bracht de beslissing. De Braziliaan Santiago Ascenco loste op kop de Chileen met Nederlandsachtige naam Felipe van de Wyngard af. De Braziliaans kampioen, eind vorig jaar nog derde in de Challenge Daytona, had de snelste benen. En zorgde ervoor dat in deze wat tragere editie toch nog één atleet binnen de vier uur bleef. Potts – de veertig ook al gepasseerd – eindigde drie minuten daarna op een tweede plaats, snelste zwemmer Felipe Barraza prolongeerde zijn derde plaats.

Barbara voor de vijfde maalBij de vrouwen mocht thuisfavoriete Barbara Riveros proberen haar vijfde opeenvolgende zege te boeken. Dat lukte. Nog niet na het zwemmen toen ze tweede lag. Bij het fietsen bepaalde de latere top drie het tempo, zodat ook hier de halve marathon de beslissing bracht. Bij een temperatuur van 27 graden was Barbara het meest hittebestendig. Ook hier zilver voor USA met Alicia Kaye (geen familie van speaker Paul) en derde was de verrassend sterke Macarena Salazar Ezquerra.

Erik Nijland

Voor het eerst in dertig jaar triathlon Pucon ook twee Nederlanders aan de start. Eduard Snoeren, woonachtig in Londen was naar Chili afgereisd voor deze mooie halve. Anderhalf uur na Ascenco werd hij 318e in totaal en 87e M35. Erik Nijland woont en werkt in Honduras. Hij zakte af naar het lange smalle Andes-land. Hij legde de afstanden net binnen de zeven uur af en was daarmee goed voor een 14e plaats bij de M60.

 

Officials voor de Olympische Spelen

 


De Spanjaard Jorge Garcia en de Griek Thanos Nikopoulos worden de komende jaren belangrijke officials. Het tweetal is door het Executive Board van de ITU aangewezen als Technical Delegates voor de Olympische Spelen en Paralympics in Tokyo. Zij zullen de komende twee jaar regelmatig in de Japanse hoofdstad te vinden zijn om de lokale organisatoren bij te staan in de aanloop naar de Olympische triathlons op 27 (M) en 28 juli (V) en op Super Saturday 1 augustus de Mixed Relay. Dat ‘Super Saturday’ heeft de ITU vast van Martin Breedijk meegekregen. Hopelijk gaan er straks ook Nederlandse tri-officials naar de Spelen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.