Nieuwsrijke maandag; Ferro Mosae sportteam; Ironmanhelden; Wang; Javi en Ali en Jetze – WTJ 1034

MAANDAG – Veel tri-nieuws op de doorgaans rustige maandag. Voor veel sportredacteuren als vanzelfsprekend hun vrije dag na een druk weekeinde. Een weekeinde waarin mijn collega’s bij de Persgroep terug kwamen met verhalen over de tiende Europese titel van Sven Kramer, eindelijk een Europese titel voor Antoinette de Jong, het Europees goud van shorttrackster en sportvrouw van 2018 Suzanne Schulting. De nationale veldritkampioenen Mathieu van der Poel en Lucinda Brand. Ja, zelfs van de nationale biljarttitel van Dick Jaspers wisten ze nog iets moois te brouwen.

En wij? Wij volgden onze sport, die iets minder krantenkolommen vulde dan de negen (!) pagina’s van bovengenoemde sportprestaties. We hebben al vaker gezegd hier: soms zijn de verhoudingen compleet zoek. Ik doe niets af aan de prestaties in Huijbergen bij het veldrijden, maar vier volle pagina’s hieraan wijden en geen letter over Egmond…. Dat laat zich moeilijk rijmen.

Triathlonsport kleurt Sportgala Maastricht

Het mooiste nieuws kwam ’s avonds toen we de foto’s kregen van team Super-Maan en een stel stralende meiden uit de stad, die bekend staat de mooiste vrouwen te herbergen: Maastricht. Het was de Eredivisieformatie van Ferro Mosae met Sarissa de Vries, Rani Skrabanja, Sophie van der Most, Maya Kingma, Tessa en Anne Witteveen en Eline Thijssen. Het was daar in de AINSI Maastricht toch al triathlon, wat de klok sloeg. Sophie van der Most kreeg immers nog een medaille voor haar nationale duathlontitel, Sarissa mocht een prijs uitreiken en toen was er ook nog de speciale Prijs van Verdienste voor onze Ironman-helden Mathon van Eijsden en Glenn Wijntjens. De pers beschreef het als volgt: na vijftien uur zwoegen, gedragen door een muur van applaus, kwamen ze over de finish. Ze zamelden 66.000 euro voor onderzoek naar spierziekten ALS en AvF. Tijdens het Sportgala weren beelden van hun heroïsche prestatie getoond en kregen ze massaal applaus.

De miljardendans van Wang (pardon, mister Jianlin)

66.000 euro. Een fantastisch bedrag. Wellicht kijkt meneer Wang Jianlin er niet van op. China’s rijkste man is eigenaar van het conglomeraat Dalian Wanda Group. Het bedrijf werkt toe naar een beursgang. Wij kennen de Dalian Wanda Group als eigenaar van het Zwitserse Infront Sports & Media en van de World Triathlon Corporation, promotor van de Ironman-races wereldwijd. Maar ook de Spaanse voetbalclub Atletico Madrid is in bezit van Dalian Wanda. De miljarden dollars vliegen je om de oren. Ironman werd opgekocht voor 650 miljoen dollaar, aan Infront was Wang Jianlin 1,2 miljard dollar kwijt en nu ie met de beursgang ook wat terugzien. Een slordige 500 miljoen dollar. Zou de man er nog mee zitten dat ere in Maastricht een fraai parcours klaar ligt voor de kortere afstanden dit jaar en de verdere plannen van Extra Leisure de komende jaren. Toch Frans Bauer maar eens opzetten denk. Die zei na de opnames van de nieuwe serie: ‘Ik heb de Chinezen echt ontmaskerd!’ Overigens ook grote getallen als het om de kijkcijfers van mijn bijna-buurman Frans gaat: 1,4 miljoen mensen zagen ‘Frans Bauer in China’.

Javi zet Ironman in de fridge

Mooi was vandaag ook het persmoment van een van de grootste triatleten van deze eeuw, Javier Gomez. Voor een echte overstap naar het Ironman-circus heeft de 35-jarige Spanjaard nog alle tijd. Hij nam uitgebreid te tijd om bij zijn hoofdsponsor Banco Santander zijn verhaal te doen. Dat zijn elfde plaats op het WK Ironman een eerste aanzet was tot meer, maar dat toch vooral die Olympische titel lonkt. Vijf wereldtitels heeft ie. Inruilen voor één Olympische is misschien overdreven, maar goud pakken in Tokyo wordt het ultieme doel. In Londen 2012 reikte hij tot zilver, zijn beste prestatie in het vierjaarlijks sportspektakel. Tot juni geeft ie zich de tijd om te zien in hoeverre hij weer mee kan strijden in de World Triathlon Series. Daarna is het zaak tot de beste drie Spanjaarden te behoren en kwalificatie voor Tokyo af te dwingen. De Ironman-afstanden gaan even in de koelkast en de Brownlees, Mario Mola en Vincent Luis kunnen de borst alvast nat maken.

Alistair koppelt bezoekje oma aan ritzege

Over Brownlee gesproken. Alistair verblijft bij zijn grootmoeder in Calpe in de Spaanse provincie Allicante, waar hij en passant permissie kreeg mee te fietsen in de eerste etappe van de Volta a la Marina. De dubbele Olympisch kampioen versloeg alle specialisten in de eerste rit. Toch laat hij de andere vijf etappes voor wat het is. Ali was blij dat ie mee mocht doen, maar de vorm is goed. Dat geldt trouwens ook voor Inge van den Broeck, de Vlaamse triatlete was van het kwartet deelnemende vrouwen het eerst terug in finishplaats Xaló.

Kampioen en mooi mens tegelijk: Jetze

Verder vermaakten we onze lezers vandaag met het bijzondere gesprek wat Ruud aan huis bij Jetze Plat had met de veelvuldig kampioen. Het ging werkelijk overal over. Van de roem gekoppeld aan topprestaties tot de vergankelijkheid van het leven en die zo treffende column ‘Lieve Marianne’ van Peter Heerschop (ik mis zijn columns nu al meer dan dat ik Edwin Evers mis). Ook voor Jetze staat Tokyo op nummer één, maar hij wil toch ook wel een poging doen om het werelduurrecord op zijn naam te schrijven.

We zijn benieuwd of de dinsdag net zo veel nieuws oplevert als deze stormachtige maandag.

 

 

 

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.