Brexit; Loopwedstrijden; Egmond nogmaals; TV Dordrecht 35 jaar; Taraunga; Maastricht – WTJ 1036

WOENSDAG – Wayne Owide, een bekende Britse triathloncoach vergeleek Brexit met tiathlon. Hij zei: ,,How you look at Brexit will affect your journey through the process. Be positive and that journey is likely to be smoother and more successfull”. Wayne sprak die woorden al een tijdje geleden. Het is de vraag hoe hij en vele Britten na de chaos in het Parlement van de afgelopen dagen er nu tegenaan kijken. Heeft het gevolgen voor de Britse sporters/triatleten? Mwah, die zijn toch al jaren op het buitenland georiënteerd en zullen dat ongetwijfeld blijven doen. Het is ook een beetje koffiedik kijken.

Zandstuve en Snertloop

 

We struinen de loopwedstrijdjes nog even af. De Kroese Wevers Cross in Winterswijk ging naar Denise van der Donk. Robin Schols was de snelste in de Kuijkse Stratenloop van Nieuwkuijk. De Zandstuve Bosloop in Vroomshoop kreeg drie triathlon-gerelateerde winnaars in de vorm van Saskia Bekhuis, Stefanie Bouma en Pascal Dankelman. Rob Musters, Willemijn Fuite en ex-duatleet Marcel Laros waren winnaars in de Wilkin Sports Cross te Goirle. Mooi dat ook Sandra Wassink weer eens een loopwedstrijdje won: de Snertloop in haar eigen Nijkerk. Richard Moesker en Grietje Hoogerkamp-Heeg klopten alle tegenstanders in de Nieuwjaarsloop Aalden Rondomme te Zweeloo.

Nog wat cijfermateriaal van de kustklassieker

 

Nog even terug naar Egmond aan Zee, een klassieker van formaat immers. We noemden al wel een aantal (ex-)triatleten maar we hebben nog even naar de top 100 bij de mannen en de top 50 bij de vrouwen gekeken. Ronald Schroër beste Nederlander in 1.07.08, Jorik van Egdom schitterend 18e in 1.08.57, Menno Koolhaas 40e in 1.11.42, Thomas Cremers 48e in 1.12.25, Seppe Odeyn 54e in 1.13.14, Pim Venderbosch 55e in dezelfde tijd, Yennick Wolthuizen 72e in 1.15.29, Joep Staps 75e in 1.16.06, Ricardo Scholten 76e in 1.16.22, Eric van der Linden (snelste M40) 78e in 1.16.45, Peter Res 88e in 1.17.53, Ruud Beerepoot 94e in 1.18.40, Thijs Wiggers 96e in 1.18.36 en Tjeerd Popkema 97e in 1.18.48. De vrouwen deden er niet voor onder: 4e Ruth van der Meijden in 1.17.20, 8e Lesley Smit in 1.20.35, Jessica Oosterloo 11e in 1.22.37, Sanne Broeksma 16e in 1.25.30, Marije te Raa 22e in 1.27.33, Dyanne Verpaalen 32e in 1.32.03, Alieke Hoogeboom 33e in 1.33.10, Trudy Veenstra 34e in 1.33.45 en Anne Zijderveld (snelste V35) 46e in 1.36.29. Tibor Zwaan won het Local Hero klassement, Mark Oude Bennink was derde bij de recreanten in 1.18.12 en daarbij was Daan Schouten vijfde in 1.18.47 uur.


Op de AGU Egmond-Pier-Egmond strandrace blonken mannen als Ramses Bekkenk (13e), Tibor Zwaan (21e), Seppe Odeyn (56e), Yennick Wlohuizen (58e), Michael Emmerik (67e), Tim van Daele (72e), Jos van Dorp (76e), Daan Schouten (81e), Pim Molenaar (82e), Thomas Cremers (86e), Auke Geurts (88e) en Thijs Al (93e en ook kortstondig triatleet) uit in het massaveld. Bij de vrouwen gold dat voor Alieke Hoogeboom (7e), Nancy Karels (15e), Diana Ligthart (19e), Saskia Veerman (25e), Natascha van der Vis (32e), Trudy Veenstra (33e), Dieuwertje Bax (38e) en Talisa van der Fluit (48e).

Oudste triathlonclub van Europa viert feest

 

Op 21 januari is het feest in Dordrecht. Op die datum viert de Triathlonvereniging Dordrecht haar 35-jarig bestaan. Algemeen wordt verondersteld dat deze club van onder meer Rene Verheij, Albert de Vries, Richard Westerbeek, Marcel Bezemer, Hans Bosman (niet de Hans, die we onlangs portretteerden), Irvin van der Waal, Hink, Harry en Redmer Bultema, Leo de Bruijn en Kitty van Bloois niet alleen de oudste van Nederland is, maar ook van heel Europa. Opgericht in 1984. Ze waren er vroeg bij in Dordt. Inmiddels telt ons land zo’n honderd triathlonclubs. Wie een nog oudere triathlonvereniging kent (in Nederland of wereldwijd) mag het ons vertellen.

Mike en Hanah winnen, Cor wordt tweede in Kiwi-champs

 


Dertig edities, vaak nationaal kampioenschap. De Tauranga Half is een wedstrijd, die er in Nieuw-Zeeland toe doet. Afgelopen zaterdag stonden 450 triatleten aan de start voor deze openingswedstrijd voor de Kiwi’s. Beste van hen was Mike Phillips, rising star/sterk fietser. Drie 70.3 Ironmans (twee keer Bintan en Taupo) schreef hij in zijn pas tweejarige triathloncarrière op zijn naam. Debuterend op de Challenge Wanaka in 2017 ging al in 8.32, daarna in het najaar Barcelona, tweede achter Anthony Costes in een verbluffende 7.52.50 uur. Hawaii vorig jaar sloot hij bij zijn debuut als zestiende af. En 2019 begon Mike voortreffelijk met de winst in Tauranga, waar hij Jack Moody en Mark Bowstead achter zich liet. Zit hier nog een Nederlands tintje aan? Jazeker. Mike wordt gecoacht door onze voormalig bondscoach John Hellemans. Beiden wonen in Christchurch. En over Nederlanders gesproken. De oorspronkelijk uit Rhenoy afkomstige Cor Story finishte als 146e op 1.20 uur van de winnaar. De topveteraan werd er tevens tweede M65 mee. Peter Maas volgde een kwartiertje later als nummer 185 in de uitslag.
Tweevoudig Wanaka-half winnares Hannah Wells debuteerde als professional en beloonde haar nieuwe werkgever meteen met de zege en nationale titel. Zilver en brons waren voor Amelia Rose Watkinson en Rebecca Clarke.

Geen Lanza RBR en al 300 voor Maastricht

 


Het tweede januariweekeinde is traditiegetrouw ook het moment waarop de duathlon Lanzarote gehouden wordt. Maar Club La Santa liet ons weten dat de wedstrijd dit jaar is afgeblazen.
En dan ging dinsdag dus de inschrijving open van het Multisport Festival Maastricht. De 5150 afstand (Olympisch zou u wilt) houdt de deelnemers in hartje stad aan zowel de westelijke als oostelijke oevers van de Maas waar uiteraard in gezwommen wordt. Vincent van der Stouwe van Extra Leisure constateerde na een halve dag aanmelden dat reeds 300 atleten uit binnen- en buitenland op de startlijsten stonden. Da’s een mooi begin.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.