Triatleet Arno van Triest gaat op 7 continenten in 7 dagen 7 marathons lopen – WTJ 1035

DINSDAG – Weten jullie nog dat we het vorige week over Koen Peeters hadden? De Groninger, die in twaalf maanden tijd, twaalf marathons in twaalf provincies gaat doen. Toen triatleet Johan Neevel dat las, wees hij ons op iemand, die daar op een haast bizarre wijze overheen gaat. ,,En hij woont niet eens zo ver bij je vandaan, Wim!’’

Hou je vast, mensen want de uitdaging die triatleet Arno van Triest te wachten staat, gaat werkelijk elke verbeelding te boven. Dat een triatloot als Petr Vabrousek het doet, oké. De Tsjech staat nu eenmaal symbool voor bovenmenselijke prestaties op elk stukje van deze aardkloot. Maar dat de 38-jarige Arno van Triest uit het Brabantse grensplaatsje Putte ook het lieve sommetje neer zou tellen voor deelname aan de World Marathon Challenge, nee dat had zelfs deze streekgenoot niet verwacht. Voordat we verder gaan: Koen Peeters, jouw prestatie wordt er niet minder om hoor!

World Marathon Challenge

Even de feiten op een rijtje. De World Marathon Challenge is een haast niet te bevatten duursportevenement. Het selecte groepje deelnemers gaat in zeven dagen naar zeven continenten om er zeven marathons af te leggen. Binnen 168 uur moeten de 7×42 kilometers zijn volbracht. Daartussen maken de deelnemers behoorlijk wat vlieguren (59 om precies te zijn), anders krijg je het nooit voor elkaar. Lees mee in het bizarre schema van marathons en vluchten.

Alle veertig deelnemers worden op 29 januari verwacht in Kaapstad, Zuid-Afrika. De dag erna is de briefing en op de laatste januaridag vliegen de atleten naar Novo op Antartica voor de Zuidpoolmarathon. ’s Avonds vliegt het gezelschap terug om op 1 februari in Kaapstad de Afrikaanse marathon te doen. Na de finish meteen de Boeing in richting Perth voor de 42 Australische kilometers. Niet te lang uithijgen daar, want Dubai wacht op de komst van de marathonners, zodat ook Azië van de bucketlist af kan.

Knotsgek avontuur

Het zijn VIP-vluchten die de atleten vervolgens in Europa afleveren. Madrid staat op 4 februari klaar voor de Europese inbreng. Na afloop wacht de jet niet te lang, want er volgt een lange vlucht naar Santiago in Chili. Dwars door alle tijdzones heen dus. Van Zuid-Amerika is het nog maar een laatste sprongetje naar Noord-Amerika. De finale wacht in Miami, Florida. Daar moet iedereen op 6 februari zijn of haar 294e kilometer hardlopen hebben voltooid. Pas dan krijgen de World Marathon Challengers hun medaille, T-shirt en andere souvenirs als ultiem bewijs dat ze dit bizarre, heroïsche, knotsgekke avontuur hebben volbracht.

Het kost wat, maar dan heb je ook wat

Even diep ademhalen, want we gaan het over het inschrijfgeld hebben. Wie deze exclusieve trip wil meemaken. En dan hebben we het dus over een goed verzorgde wereldreis in de lucht, de deelname aan zeven professionele marathons, de rustplaatsen op de locaties zijn er, voldoende medische assistentie, voedsel en een prachtfilm voor elke superman of –woman. Goed het bedrag. Meedoen kan al voor 35.000 euro. U zegt? Jazeker een getal met twee cijfers en drie nullen. 35.000 pietermannen. O ja, het is exclusief de vlucht van thuis (Putte, ik neem aan dat Arno vanaf vliegveld Seppe vliegt) naar Kaapstad. Die kosten komen er dus nog bij. Maar daarna kun je dus heerlijk onbezorgd zeven dagen afzien. Zullen we afspreken dat we nooit meer zeuren over hoge inschrijfgelden bij Ironmans. Of laat dit zich moeilijk vergelijken?

 

Er bestaat overigens een kans dat vanwege het weer (strenge winter!) de marathon op Antartica bijvoorbeeld met een dag moet worden uitgesteld. Geen nood. Dan schuift het hele reisschema en de verdere zes marathons gewoon mee op.

Wie is Arno van Triest?

Arno van Triest was tussen 2010 en 2013 vier keer finisher op de Holland Triathlon/Challenge Almere. In de 2014 deelnemer aan de Ironmans in Frankfurt (net onder de 10 uur) en Mallorca (net erboven). Op de halves van Terheijden, Klazienaveen en 1/3e Oud Gastel eindigde hij al eens in de top tien. Hij won vorig jaar de Brabantse Wal marathon. Lopen is wel zijn sterkste onderdeel. Johan Neevel kent Arno van een trainingsstage op Gran Canaria, die Johan samen met Bert Flier organiseerde. ,,Sindsdien zijn we vrienden. Zijn plan is om bij terugkeer nog ergens een snelle marathon te doen en dan keert hij weer terug naar ‘het echte werk’ de triathlon.’’ Arno is de eerste Nederlander die mee doet aan de World Challenge Marathon, want het is geen experiment. Nee, het evenement is al aan haar eerste lustrum toe. In 2015 waren twaalf deelnemers de pioniers. Waar hebben we dat meer gehoord?

Ook mevrouw Van Triest doet mee!

Maar het gaat nog verder. Want Arno gaat niet alleen mee doen. Zijn Spaanse vrouw Meriem van Triest Achab Zekri doet hetzelfde (of er ook gezinskorting is op het inschrijfgeld weten we niet). We spreken Arno de komende dagen. Johan vertelt alvast dat Meriem helemaal ‘een bijzonder geval’ is. ,,Ze was ooit wereldkampioene jiu jitsu. Pas een jaar geleden begon ze met hardlopen en nu al dit. Arno trouwde met haar in augustus vorig jaar. Ik vermoed dat dit hun verlate huwelijksreis is.’’ Arno is directeur van Marine Olie Handelmij, een internationaal handelsbedrijf in plantaardige oliën en vetten. Uit het deelnemersveld kennen we dus ook Petr Vabrousek, die in 2017 al eens mee deed en toen tweede werd. Om een idee te geven: hij deed over de zeven marathons iets meer dan 22 uur. Snelste toen en tevens van alle vier voorgaande edities was de Amerikaan Michael Wardian in 19.21 uur.

Jetlags, tijdzones, temperatuurverschillen, afzien enzovoorts. Tegelijkertijd een schitterende ervaring, wat een avontuur. Morgen toch maar eens aan de baas vragen of er geen live-wedstrijdverslag voor BNDeStem gemaakt kan worden. Of had jij nog ergens 35.000 euro in een sok, Ruud?

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.