ITU doet regenboogvlag in de ban; NTB trainerscongres; preview Alkmaar/Eeklo – WTJ 1039

 

VRIJDAG – Meestal kan ik alleen maar bewondering op brengen voor het vele werk wat ITU-bestuurders, officials, organisatoren en iedereen rondom onze sportbeoefenaars bewerkstelligen om tri- en duathlon op een steeds hoger plan te brengen. Maar vandaag schaam ik me dat ik deel uitmaak van de ITU-familie.

Respect? Risico’s?

Wat is het geval? De Internationale Triathlon Unie heeft besloten bij al haar wedstrijden de regenboogvlag te verbieden. En daarbij de motivering dat de veelkleurige vlag gelijk staat aan onsportiviteit, gebrek aan respect en ook risico’s met zich meebrengt. Letterlijk staat er:
Athletes will avoid displaying any kind of demonstration of political, religious, sexual orientation or racial propaganda.
Het sexuele aspect is nieuw. De regenboogvlag, die door de recente Nashville-verklaring veelvuldig in het nieuws kwam, wordt hiermee in de ban gedaan. De straf? Elke atleet die een regenboogvlag meedraagt krijgt de waarschuwing de vlag te verwijderen. Zo niet, dan volgt diskwalificatie. Olalla Cernuda van de ITU verdedigde de nieuwe regel met het gegeven dat vele sportorganisaties de ITU voorgingen in de maatregel. Ik had er eerlijk gezegd in de sport nog niet eerder van gehoord. Doet me toch beetje denken aan Vladimir Poetin, die het goed vond dat er homo’s naar de Winterspelen in Sochi kwamen, mits ze de Russische kinderen maar met rust lieten…

 

Jack Bristow noemt het stap terug in de tijd

 


De Brit Jack Bristow stoort zich in elk geval aan de regel. Bij het behalen van zijn Europese titel bij de agegroupers in Tartu vorig jaar droeg de 24-jarige Brit bij zijn finish de regenboogvlag. ,,I am proud to be a gay athlete and I want to be a visible example so that other LGBT people feel like they can get involved.’’ Bristow noemt het een belediging dat zijn eigen trots nu gelijk gesteld wordt aan politiek extremisme en ook dat hij voor zijn eigen veiligheid nu terug in de kast zou moeten.’’
Bristow kondigde meteen aan naar in mei naar het EK in Weert te komen en daar de regenboogvlag opnieuw te tonen. De Britse Triathlon Federatie schreef al haar atleten aan dat ze in nationale wedstrijden geen diskwalificaties riskeren, maar wel gewezen worden op de nieuwe ITU regel. Bristow noemt het een forse stap terug in de tijd. ,,De regenboogvlag is niet gevaarlijk of onsportief. Ze is mooi en inspirerend. Triest dat de ITU voor politieke druk van anti-homo bewegingen gezwicht is. Van wat ik tot nu toe weet, ben ik geneigd Bristow gelijk te geven. Ben wel benieuwd hoe de NTB en organisatie van de Stadstriathlon Weert dit gaan handlen.

 

Aanmelden kan nog voor NTB Trainerscongres

 


Anders nieuws dan. Nog dit weekeinde kan iedereen zich aanmelden voor het NTB-Trainerscongres dat plaats vindt in het Friendship Sport Centre (mooie naam na het voorgaande) in Amsterdam. Een indrukwekkend rijtje sprekers passeert op 2 februari de revue. Marcel ten Wolde over talentontwikkeling bij NTB, Frank Heldoorn over differentiëren (hij is nu nog op langlauftraining) en Luc Huntjens over het effect van stress op triatleten. Leuk om Luc – toptriatleet in de jaren negentig – weer eens te kunnen horen. Ook Martin Pet heeft mooie triathlonprestaties op zijn naam staan. Hij spreekt over differentiatie in coaching stijlen. Dan zijn er nog drie (zwemmen, fietsen en lopen) praktijksessies door Claudia Broeke, Sander Berk en Bas Smits. Het congres begint om 9 uur en eindigt om 16.30 uur. Aanmelden kan via de site www.triathlonbond.nl

 

Preview Eeklo en 20e Winterduathlon Alkmaar

 


We overzien het weekeinde met vooralsnog twee evenementen, die we gaan volgen. Zondag is in het Belgische Eeklo de achtste editie van de Run&Bike. Een bijzondere wedstrijdvorm. Duo’s leggen het parcours van maximaal 16 kilometer af en mogen daarbij zo vaak wisselen van de ene mountainbike, die hen ter beschikking staat. Tegelijk moet de loper wel doortrekken, want de afstand tussen fietser en loper mag maximaal 15 meter zijn. Of de fietser moet met de rem erop de afstand afleggen, dat kan ook. De wedstrijd begint en eindigt voor het pand van hoofdsponsor SMO. Voorlopige inschatting is dat het duo Vincent van de Walle en Pamphiel Pareyn de meeste kans op de eindzege maakt. De eerste reeksen gaan om 10.30 uur van start.


In ons land maken we ons op voor een mogelijk langere vorstperiode. Maar zondag schaatsen de winterduatleten nog gewoon op de ijsbaan van sportcomplex De Meent. Het is de 20e jubileumeditie van deze door DTC te houden wedstrijd. Mooi dat ze ook de Nederlands kampioen Jeroen Lute in huis hebben. Hij gaf begin januari nog een masterclass aan enkele deelnemers van zondag. Het startschot voor de 20e HotItem winterduathlon klinkt zondag om 14.15 uur naast de ijsbaan. De lopers gaan 5 of 10 kilometer richting Egmond (hé, daar waren we vorige week ook al) en terug naar De Meent. Daar worden 50 of 25 rondes afgelegd oftewel 20 of 10 kilometer. Na afloop staat er een winterse maaltijd voor de deelnemers klaar.
Richard Kramer en Willeke Koers zijn de titelverdedigers. Enkele andere winnaars uit het verleden zijn Erik-Jan Spijkerman, Teun Sweere, Marion Visser, Laura Gorter, Geke Venema en Eline Lute-Kuin. Dat geeft wel aan dat de winterduathlon altijd goed bezet is.

 

Oh moedertje toch

 


Tot slot een leuke nabrandertje. Een Britse moeder – Jasmin Paris – is ook ultraloopster. Maar ja tussendoor moet ook de baby worden gevoed. Dus tijdens de 483 kilometer lange Montane Spine Race, die ze won, kolfde ze tijdens de pauzes om zo haar 14 maanden oude dochtertje te kunnen voeden. De race was van Engeland naar Schotland. De 35-jarige ultramom deed er 83 uur, 12 minuten en 23 seconden over. Geen man deed ooit sneller overigens. En dan te bedenken dat ze tijdens het kolven soms hallucineerde en de rotsen voor dieren aanzag. Hopelijk herkende ze haar dochtertje bij de finish wel….
Fijn weekeinde!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.