Oudste van Triathlonclubs, Jetze was de eerste bij Laureus; Goa en Lotte 2e in St. Kilda – WTJ 1038

VRIJDAG – De zoektocht naar de oudste triathlonvereniging van Europa is best een leuke. TV Dordrecht viert haar 35-jarig bestaan dus op 21 januari. Maar ook TC Twente en TV Almere zijn in 1984 opgericht, zij het dan in het najaar. Stond Sjaak Schaar (vader van de in Sydney woonachtige Jan Willem) mede aan de basis van de TV Dordrecht, in Twente namen Freddy Rosink (Mister Ironmannews) en fysiotherapeut Aert Bakker het voortouw. Volgens Freddy ‘ja-ik-ga-weer-naar-Kona’ Rosink werd de oprichtingsvergadering op 21 november 1984 bezocht door toevallig ook 21 mensen. Freddy is vanaf de oprichting bij de club. ,,Volgens mij waren we de tweede in Nederland.’’ Naar verluid is TV Almere van december 1984 en dan kregen we van onze altijd alerte zuiderbuurvrouw Kathleen Smet het seintje dat de Atriac, de Antwerpse triathlonclub eveneens in Orwells jaar 1984 is opgericht. Atriac, zo leert ons hun site, is de eerste en oudste triathlonclub van België. Zodra we meer data hebben van oprichtingsvergaderingen of aktes, laten we het weten.

Exact een jaar geleden schreven we hier het volgende:

 

Zie het maar eens te overtreffen. Jetze Plat won vorig jaar 19 van de 22 wedstrijden waar hij aan mee deed. Daar zitten wereld- en Europese titels bij, daar zit het wereldrecord op de Ironman bij en ga zo maar door. In de wintermaanden volgde de prijzenregen, waarvoor Jetze geen extra sportieve inspanning meer hoefde te leveren. Eerst werd hij paratriatleet van het jaar bij de NTB. Maar op dezelfde dag in Papendal werd hij ook tussen alle valide atleten gekozen tot NTB-sportman van het jaar. De volgende stap was in de Amsterdam RAI met eerste nominatie en uiteindelijk landelijke uitverkiezing tot Paralympisch sporter van het jaar. En juist toen Jetze (en wij allemaal) dachten dat de ‘koek uit 2017’ nu wel op was, kwam vandaag het bericht naar buiten dat ‘onze’ Jetze Plat genomineerd is voor de prestigieuze Laureus Award, de Oscar van de sportwereld.

Jetze in het Walhalla van de sportgala’s 

Jetzte behoort samen met landgenote (en Giathlon-deelneemster) Biban Mentel tot de zes (!) kandidaten voor de prijs voor de gehandicapte sporter van het jaar. Wereldwijd dus hè. Het aller-, allerhoogste. Jetze en Bibian nemen het op tegen Marcel ‘Silver Bullet’ Hug, een wheeler op de middenafstanden uit Zwitserland. Tegen roeister Oksana Masters, een ten tijde van de kernramp in Tsjernobyl geboren Oekraïnse, nu uitkomend voor Team USA.Tegen de Japanse rolstoeltennister Yuji Kamiji en tegen Markus ‘Blade jumper’ Rehm, de Duitse verspringer overbrugde een afstand van 8.24 meter in de lucht. Een wel zeer bijzonder gezelschap dat op 27 februari bijeen is in Monte Carlo.
Daar zit Jetze temidden van sterren als Cristiano Ronaldo, Lewis Hamilton, Chris Froome, Roger Federer en Serena Williams. Zij maken kans op de Laureus Award als sportman/vrouw van 2017. Het is dus nog een keer spannend voor onze geweldige triathlontrots uit Vrouwenakker bij Amsterdam.
Bibian won vorig jaar haar zesde wereldtitel op de snowboardcross en het onderdeel banked slalom. Daarna was ze in de Sportboulevard van Dordrecht om samen met onder meer Jetze mee te doen aan de Giathlon. Kort daarna werd voor de negende keer kanker bij haar aangetroffen. Na een zware operatie in december hoopt ze toch nog op een wonder namelijk haar Paralympische titel verdedigen in Pyeongchang. Aan haar ongelofelijke doorzettingsvermogen zal het niet liggen.

 

Monaco verwelkomt Daniela Ryf

 

 

We vonden het de moeite waard om hier nog eens te herhalen. Want met alle respect voor de fantastische nominatie van Daniela Ryf voor dezelfde Laureus Awards over vorig jaar, ze is niet de eerste triatleet dus. Niemand minder dan onze eigen Jetze ging haar voor, al werd hij uiteindelijk niet de winnaar. Neemt overigens niet weg dat de Zwitserse viervoudig wereldkampioene onze sport nog meer op de kaart zet. Wat precies de aanleiding is geweest om in voorgaande jaren Daniela niet en nu wél te nomineren is niet duidelijk. Voor haar is het geweldig nieuws en ze noemt de nominatie op de Ironman-site een grote eer. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt in Monaco, ditmaal op 18 februari. De tegenstand is uiteraard niet mals: viervoudig wereldkampioene turnen Simone Biles, de nummers 1 en 2 van de wereld in tennis Simona Halep en Angelique Kerber, Olympische kampioene reuzenslalom Mikaela Shiffrin en tweevoudig Olympisch kampioene snowboarden én alpine-skiën (over multisporten gesproken) Ester Ledecka. Serena Willaims won vorig jaar, maar staat nu niet bij de kandidaten. Bij de mannen geen Patrick Lange, Jan Frodeno of Mario Mola helaas. Wel tennisser Novak Djokovic, Formule 1-wereldkampioen Lewis Hamilton, basketballer LeBron James, atleet Eliud Kipchoge en de voetballers Kylian Mbappé en Luka Modric.

 

Kwallige Goa Triathlon wederom voor Zwitser

 

 

 

Terwijl we uitkijken naar een weekend met onder andere de winterduathlon Alkmaar en de crossduathlon in het Belgische Eeklo, hebben we nog een paar wedstrijdjes uit het voorbije weekend. In de Indische Goa was alvast een voorproefje van de 70.3 Ironman later dit seizoen. Of de Indische Oceaan dan kwalvrij is valt nog te bezien, maar ach een beetje avontuur hoort erbij. Onze militaire triatleten maakten het mee toen ze voor hun WK eind jaren negentig naar India afreisden en ook de Kijkduin Beach Challenge is lang niet altijd kwalvrij. Hoe dan ook. Na vier jaar een Olympische afstand was Goa voor het eerst een halve/113-race. Alle jaren/alle edities zijn gewonnen door de in India woonachtige Zwitser Pablo Erat. Hij had dit keer geen kind aan zijn puur Indische tegenstanders Pankaj Ravalu en Harish Subramanian, die respectievelijk 40 minuten en 1.20 uur na de Helveet volgden.

De Indische stewardess Blossom Fernandez was de beste vrouw. Blossom deed vorig jaar mee aan de 70.3 Ironman in Dubai waar dit seizoen Alistair Brownlee en Kristian Blummenfelt de degens kruisen. Toen ze daar finishte en de woorden van speaker Paul Kaye hoorde was ze overdonderd door emoties.
,,When my name was called as representing India at the finish line, I could not control my emotions. I was covered in sand, sweat, salt, tears, but I couldn’t care less. I had just become an Half Ironman.’’
Prachtig hoe een finish op een (70.3) Ironman universeel beleefd wordt. Blossom traint nu voor haar eerste Ironman en dus was Goa een mooie opsteker.

 

In voorgaande edities van de Goa Triathlon had Pablo Erat enkele malen zijn vrouw Luca als winnares naast zich staan. Hij had drie jaar terug concurrentie van de Vlaming Ronny Schrijvers, die tweede werd. Ronny was er nu niet bij. Ook Daniel Avant niet. De Nederlandse Hawaii-deelnemer van weleer, emigreerde enkele jaren geleden naar India maar liet ons weten twee jaar geleden al weer te zijn terug gekeerd naar – in zijn geval – Amsterdam. Daniel maakt het goed en doet iedereen de groeten in de triathlonwereld.

Lotte tweede in St. Kilda

 

 

Last but not least: de tweede plaats van Lotte Wilms afgelopen weekend in de zogeheten 2XU Triathlon Series. De wedstrijd in St. Kilda begon extreem vroeg: vijf uur. Met 1000 dollar in de knip keerde Lotte weer huiswaarts. Haar seizoen gaat verder in februari. De sprint race werd gewonnen door Grace Thek en Jonathan Sammut bij de mannen. Op de Olympische afstand gewonnen door Amanda Wilson en Damien Angus, de Ozzie die twee sportzomers doorbracht in Nederland. Jaren geleden alweer.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.