Vrieskou in Alkmaar met winst Richard en Lisanne; Transponders en Holland Bakt – WTJ 1041

ZONDAG – Eind goed, al goed in de kwestie ITU en regenboogvlag. Wat ons betreft: zand erover. Verkeerde inschatting, maar gelukkig bijtijds ingezien. Het seizoen begint pas over drie weken in Kaapstad. Dan zijn we deze affaire al lang weer vergeten. Niks mis mee overigens om van tijd tot tijd meningen over en weer te laten horen. Alles overziend was ook het tegengeluid goed te volgen. Eigenlijk is zo’n discussie precies waar het om draait: respect voor elkaar en voor elkaars mening. Genoeg erover, denk ook dat de woorden van de wereldtriathlonbond niet helemaal goed geïnterpreteerd zijn.

Over tot de orde van de dag. De vrieskou van zondag paste perfect bij de twintigste jubileumuitgave van de winterduathlon Alkmaar. Bij de mannen waren het dezelfde winnaars als vorig jaar. Richard Kramer, eigenlijk nog maar een jaar geleden overgestapt van het marathonschaatsen op lopen en fietsen. Ivar Ottenbros won net als vorig jaar de korte afstand, die een soortgelijke switch maakte maar er ook het zwemmen bij pakte.

Richard Kramer overtuigt wederom in winterduathlon

 


De successen kwamen snel voor Richard, afgelopen jaar ook al eindwinnaar van het wintertriathlonklassement (puntentelling Trikipedia). Zondag trok hij die lijn door met opnieuw winst in de Hot Item Winterduathlon van DTC. Na de tien kilometer lopen bond de atleet uit Hoogkarspel als eerste de smalle ijzers onder. Daarna reed hij onbedreigd naar de overwinning. Gaandeweg raakte de 400 meterbaan wel voller, maar dat verhinderde Kramer niet om onversaagd hard door te schaatsen. Martin Veenhuizen en Teun Sweere waren de volgende mannen, die arriveerden bij De Meent voor de 50 rondjes oftewel 20 kilometer schaatsen. Ze kwamen niet meer dichterbij Richard en oud-nationaal kampioen Teun Sweere moest ook zijn meerdere erkennen in Martin Veenhuizen, ervaren rot in het vak. Drie minuten nadat de podiumplaatsen verdeeld waren, gleden Casper Vertregt en Gerard Ypma binnen. Zevende werd master Her Tesselaar.

Lisanne heeft in Alkmaar geen tumultueuze finish nodig

 


Bij de vrouwen won debutante Lisanne Soemanta. Tussen de mannen kwam ze zelfs als zevende binnen. Debuteren in een duathlon althans, want Lisanne is in de schaatswereld alom bekend. Ze deed mee aan enkele NK’s allround schaatsen, stapte in 2010 over op marathonschaatsen en zo leek ze op Tweede Kerstdag 2012 het NK marathonschaatsen op kunstijs te winnen. In de spannende en tumultueuze eindsprint met Rixt Meijer kwam ze echter ten val en werd daardoor gediskwalificeerd. Zo ver kwam het vandaag in Alkmaar allemaal niet. Lisanne Soemanta hield met het lopen aardig bij en kon het op het prima ijs van De Meent eenvoudig afmaken. Ruim drie minuten later volgde Annelies Verhorst op een tweede plaats, twaalf minuten later was oud-winnares Marion Visser de nummer drie.

Ivar en Marijke winnen wederom korte afstand

De korte afstand ging dus wederom naar Ivar Ottenbros en zijn runner-up was wederom Hendrik Hoogland. De derde finisher bleek Bas Bervoets. Het rijtje deelnemers in de uitslag werd gesloten door good-old Kees Vaneman. Hij stond samen met Gregor Stam aan de wieg van de triathlonsport in 1981. Kees schaatst, loopt, fietst en langlauft nog steeds. Benjamin van het deelnemersveld was de 15-jarige Marijke Hartsma uit het Drentse Bovensmilde. Maar net als vorig jaar was ze wel de snelste van het vrouwenveld. Chantalle Timmer kwam als tweede binnen, Maaike Bakker werd derde.


De organisatie had de zaakjes goed voor elkaar, behalve dan dat sommige transponders tijdens het schaatsen dienst weigerden. Iets waar Alkmaar al vaker mee kampte. Bijgevolg zat mede-organisator Jeroen Lute zondagavond nog lang alle lijsten na te lopen om de uitslag op te maken. Na zijn winst zaterdag in Workum en de hele dag in touw om de Hot Item (what’s in a name) winterduathlon in goede banen te leiden, een bewonderenswaardige opgave. Vrouw Eline, die over zijn schouders meekeek, voerde de druk op met de opmerking dat het voor ‘Heel Holland Bakt’ klaar moet zijn. Dat vonden wij ook van deze Trikipedia, vandaar dat we ook zo stoppen.

Dumpert

 


Met het bericht dat Koen de Leeuw prachtig tweede is geworden in de Cirkelboscross en dat bij de vrouwen Maaike Telkamp en Marleen Vos naar zilver en brons crossten, sluiten we deze WTJ af. Morgen is het Blue Monday, naar men zegt. Voor wie het nodig heeft, opgevrolijkt te worden: kijk nog eens naar het filmpje van de schaatsende, klunende zwemmer (klunen 2.0), zoals vandaag geplaatst op Dumpert. Wie daar niet om kan lachen, is inderdaad veroordeeld tot de depressiefste dag van het jaar. Al vermoeden we dat het gewoon weer zo’n uit Amerika overgewaaide rage is. Laten we hopen op een mooie regenboog aan de strakblauwe lucht. De sneeuw volgt een dag later.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.