Aftrap EK Weert op sportgala; sportkampioenen in vele gemeenten; lopen; R&B Eeklo; natuurijs – WTJ 1042

MAANDAG – Het Sportgala Weert leverde zaterdagavond dan wel geen sporttitels voor triatleten op, het was wel de aftrap van de publiekscampagne van het EK triathlon in de Limburgse stad. In een uitverkocht Munttheater te Weert verrichtten toernooidirecteur Rob Barel, wethouder Tessa Geelen, burgemeester Jos Heijmans, Stadstriathlon-voorzitter Wilfried Weekers, ex-triatlete Maaike Caelers en gala-presentatoren Maurice Graef en Cindy Denessen letterlijk de aftrap.

Parel voor Weert

Het gebeurde allemaal op het Kiwanis Sportgala, waar roeister Lisa Scheenaard tot sporter van het jaar gekozen werd. Er was alle ruimte gereserveerd voor de EK-presentatie, zoals in de Limburgse pers omschreven als ‘een parel voor Weert, de regio en zelfs heel Limburg. Weert komt wereldwijd op de kaart te staan. Professioneel en recreatieve atleten, jong en oud, leggen tijdens twee weekenden prestaties af op de weg en in het water. Het evenement speelt zich af op en rond het Bassin. Het zwemmen is net als vorig jaar in het Blauwe Meertje aan de Herenvennenweg. Het EK is 31 mei, 1 en 2 juni en in het tweede weekend komende de recreanten en de divisies uit de Teamcompetitie in actie, zodat ruim 3000 triatleten in twee weken tijd de stad Weert aan doen.

Marije sportvrouw van Ommen en meer titels

Meer sportgala’s waren er de afgelopen weken. In Ommen mocht collega-commentator Henk Borgmeijer (voor altijd synoniem aan bretels) de sportmensen van de Overijsselse gemeente bekend maken. Sportvrouw van het jaar werd Marije Dankelman, vorig jaar wederom twee keer op de nationale podia op sprint en Olympische afstand. Eerder al werden Jony Heerink sportvrouw van Amersfoort en Sophie van der Most sporttalent van Maastricht met daar Ferro Mosae als sportteam van het jaar. Rani Skrabanja won ook in haar eigen gemeente Eijsden-Margraten nog de titel van sportvrouw van het jaar. Nicole Voet dankte haar titel sportvrouw van Wageningen iets meer aan het vinzwemmen dan aan triathlon, maar toch. Joey van ’t Verlaat is sportman van het jaar in de gemeente Nissewaard. In Rotterdam is Maurits Morsink kandidaat parasporter van het jaar en in Emmen dingen Janien Lubben en Theo Fuhler later dit jaar nog meer naar de titels. Het vermoeden bestaat dat dit slechts het topje van de ijsberg bij de jaarlijkse prijzenregen is geweest. Aanvullingen zijn, zoals steeds, meer dan welkom.

LCW Beesel loopt lekker, Oud Gastel bijna vol

Het gaat hard met inschrijvingen bij tal van wedstrijden. Ook het Long Course Weekend in Beesel begint te leven. Al meer dan 500 deelnemers hebben zich ingeschreven voor het driedaagse duursportevenement wat in de plaats komt van Olympia’s Tour. Die wielerronde kreeg weinig voet aan de grond in de Limburgse gemeente, hoe anders is dat met deze triathlon verdeeld over drie dagen. De Limburger portretteerde deze week de directeuren uit het basis- en voortgezet onderwijs Henk Berkhout, Roy Linssen en Noud Theunissen, die meedoen in teamverband. Ze zijn hard in training gegaan en kunnen rekenen op de support van hun (honderden) leerlingen op 17, 18 en 19 mei.

In Oud Gastel gaat het ook hard. Daar tikt de zevende lustrumeditie van de Verwer & Janssenstriathlon inmiddels al bijna de duizendste deelnemer aan. Bijgevolg moet de organisatie voor de series 1/3e en kwart al ‘nee’ verkopen. Alleen triatleten, die van plan zijn de Triathlon Nations Cup te gaan doen, krijgen nog de mogelijkheid te starten op de 1/3e. De belangstelling voor het drieluik Bonn (9 juni), Oud Gastel (22 juni) en Aarschot (15 juli) overtreft de verwachtingen van de Duitse, Belgische en Nederlandse organisatoren: vijftig triatleten waaronder een paar sterke namen gaan deze bijzondere Ironman (drie keer een 1/3e) aan. Gerekend was op 30 atleten bij de primeur. Inmiddels is belangstelling vanuit Aruba en Turkije om volgend jaar aan te haken bij deze Nations Cup met eveneens 1/3e afstanden. De organisatoren bekijken aan het eind van het seizoen of er al verdere groei wenselijk is.

Lopen in den lande

Loopwedstrijden waren er uiteraard ook weer afgelopen weekeinde. We noemden al de Cirkelboscross in Almere. In Almelo won Daan Schouten de Schelfhorstpark Winterloop (36.59 op de 10). Daan Jacobs, Saskia Bekhuis en Brigit Landewe waren winnaars van de Hulsbeekcross te Oldenzaal. Oud-duatletes Marcel Laros (1e) en Ruth van der Meijden (2e) waren op dreef in de prestigieuze Abdijcross te Kerkrade, waar ook Claudia van Tellingen in de prijzen viel. Edwin Achterberg en Nicole Loeve kregen een mooie zegeruiker na de Heldense Bossen Verloscross. Lysanne Wilkens klopte al haar tegenstandsters in de DES Dieprijt Cross in Eersel en Marlies Jongerius was de snelste in de Spiridoncross te Rijen. Morgen nog een paar loopwedstrijdjes.

Run & Bike Eeklo voor twee broers

Terug naar de combisport. De 8e run & bike te Eeklo ging niet naar Vincent van der Walle en Pareyn Pamphiel, maar naar de vooral hardlopende broers Hans en Henk Omey. Tweede werde Sven Vandenbroucke en Arne Devliegher en derde genoemde favorieten Vincent en Pareyn. Soetkin Vertenten en Hannes d’Heer vormden het beste gemengde team en atletes maar weldra triatletes Linda Hermans en Petra Bruggeman waren het beste vrouwenduo van deze koude, maar sfeervolle dag. De run & bike is bijzonder in die zin dat de twee deelnemers bij elkaar blijven en er steeds eentje hardloopt, eentje fietst. De Nederlandse inbreng was nihil.

NK marathonschaatsen

Alleen maar Nederlanders maandagavond in Haaksbergen voor het NK marathonschaatsen op het ondergespoten en bevroren ovaal. Simon Schouten won voor de derde keer op rij, Rixt Meijer (gisteren nog genoemd vanwege de winterduathlonwinst van haar rivale Lisanne Soemanta) was snelste vrouw.

ITU blijft maar terugblikken

Helemaal geluwd is de commotie over de regenboogvlag nog niet. Een aantal triatleten is een petitie gestart om de ITU aan te zetten tot meer dan alleen excuses. We blijven het volgen. Intussen is de wereldtriathlonbond – wellicht bij gebrek aan wedstrijden – nog steeds aan het terugblikken op 2018. De snelste zwemmers kwamen voorbij (Vincent Luis, Henri Schoeman in die opmerkelijke WTS Montréal waar hij in het water op de rest wachtte en Jessica Learmonth), de beste fietsers (Casper Stornes en Flora Duffy als solisten, Jelle Geens en Kristian Blummenfelt op snelheid en dat laatste bij de vrouwen met Taylor Knibb en Vittoria Lopes). Ook de snelste lopers volgend dan nog uiteraard: het zijn Mario Mola en Cassandre Beaugrand. En zo gaat het nog wel even verder.

Wij laten het hier even bij. Tot morgen, dan is de Blue Monday weer helemaal vergeten. Trouwens, had u er last van?

 

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.