Daan Glorie gaat ook voor 12/12 marathons; TeamNL in Windhoek – WTJ 1043

DINSDAG – Hij staan vooral bekend als sterk zwemmer, daar ligt zijn achtergrond. Maar triatleet Daan Glorie draait zijn hand ook niet om voor een marathonnetje meer of minder. Hij liep er in zijn nog niet eens zo lange duursportcarrière al zestien. De grote in Nederland (Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven en Zoutelande onder andere), zijn snelste in Berlijn: 2.58.38 uur. Vooruit, zijn langzaamste ook maar even: 3.45 uur in Amsterdam. Bij die 16 komen er dit jaar twaalf bij.

Lopen voor Alzheimer

Wat Koen Peeters eerder al aankondigde voor 2019, doet Daan nu ook. Hij gaat eveneens 12 marathons in 12 maanden lopen. Is Koen afgelopen weekeinde in Appelscha begonnen, voor Daan begint het avontuur komende weekeinde met de Duch Coast Ultra. Daarna volgen Zaltbommel, Amstelveen, Rotterdam, Leiden, Sneek, Den Haag, Dutch Coast Ultra, Nijmegen, Amsterdam, Abcoude en op 15 december de laatste in Spijkenisse. ,,De marathons van dit jaar wil ik vooral lekker lopen en minder focussen op de tijd. Het gaat om het voltooien van de twaalf binnen een jaar en daarbij zoveel mogelijk geld voor Alzheimer Nederland inzamelen.’’

Overigens is de eerste marathon meteen een pittige. De Dutch Coast Ultra gaan namelijk over 50 kilometer in de nacht van 24 op 25 januari over het strand tussen Den Helder en Castricum. Een strandrace dus in het donker. Daan liep eerder de 50 kilometer en toen ging dat in 4.41 uur. Het zal niet de warmste nacht van het jaar worden, vrezen we. Daans missie past in het plaatje van veel duursport avonturiers: steeds op zoek naar nieuwe grenzen.

En voor wie het niet wist: Maarten van der Weijden steekt zijn bewondering voor Daan niet onder stoelen of banken. Toen Daan in 2013 24 uur zwom, 67 kilometer Ijsselmeer vice-versa overstak inspireerde dat ook Maarten voor zijn latere ondernemingen. En net als Maarten had Daan toen ook een goed doel: de Edwin  van der Sar Foundation. Uiteraard stond ’s lands beste keeper aller tijden de topzwemmer op te wachten. Daan is een held. Ook een Frysman trouwens.

Warm in Namibië, koud op de Weissensee

Januari is toch de maand van uitersten. Waar menig triathlon-selectie in bijvoorbeeld warm Namibië, traint, zijn de wintertriatleten in voorbereiding op hun WK. En terwijl de marathonschaatsers staan te dubben tussen Weissensee of thuis blijven in de hoop dat het natuurijs snel groeit, zo zijn er evengoed triatleten in de woestijn bij Eilat. Klaar om komende vrijdag mee te doen aan de Israman. Paul en Ruben Slot zijn wederom die kant op, Diederik Scheltinga is er kind aan huis. En voor het eerst doen ook Erik-Simon Strijk en broer Sven mee. Samen vormen ze een team, samen gaan ze meer dezelfde wedstrijden doen. Zwemmen in de Rode Zee – niet jaloers worden – is momenteel genieten van 23 graden warm water. Of de wetsuits nodig zijn, is de vraag. Daarentegen kan het in de woestijnbergen soms wreed koud zijn bij het fietsen. Zo passeren alle klimaten de revue.

NTB-selectie wederom in Windhoek

Zoals gezegd, het hoog gelegen Windhoek Namibië is de laatste jaren de ideale uitvalsbasis met het oog op de eerste World Cup-race in Kaapstad in het tweede februariweekend. De Nederlandse selectie komt er voor het derde jaar en ze treffen daar tegenwoordig ook de Duitsers, de Russen, Zuidafrikanen en ook de Belgen. Van Nederlandse zijde zagen we Marco van der Stel, Menno Koolhaas, Jorik van Egdom, Youri Keulen, Rachel Klamer, Rani Skrabanja, Quinty Schoens en Jeanine Kocken zijn er onder leiding van coaches Louis Delahaye en Jordi Meulenberg. Ook Richard Murray sloot weer aan, zodat de ‘braai’ na een pittige training in de avonduren al snel te voorschijn kwam. Jony Heerink is direct door gevlogen naar Stellenbosch, waar de NTB-ploeg voorheen ook wel zat. Ook Jony komt uit op de World Cup Kaapstad. En dan zijn er nog naar Lanzarote en Fuerteventura, to mention a few locations.

 

 

Sporten is bezieling en gelukkig wordt er ook wel wat verdient in de jaren dat maatschappelijke carrieres ‘stil liggen’. Dat tonen de jaarlijkse cijfers van de site TriRating aan. Daar staan de ‘grootverdieners’ onder aanvoering van Daniela Ryf. Om belastingtechnische redenen nemen we die gegevens niet over. Het moet immers wel leuk blijven.

Tot morgen!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.