Preview op vijftiende Israman met Diederik, de Strijks en Slots; NK Langlaufen – WTJ 1044


WOENSDAG – In een aantal landen op deze aardbol heb ik wat moeite met triathlons. Niet omdat ze niet goed georganiseerd zijn, maar hun uitslagenlijsten zijn zo verrekte lastig te lezen. Dan heb ik het over de Japanse Strongman bijvoorbeeld, een paar Russische races en de Israman. Die laatste staat komende vrijdag weer op het programma. De buitenlandse deelnemers pik je er zo tussenuit, dat staat gewoon in ons universele lettertype. Maar als Dan of Ran Alterman of Nina Peckerman in de top eindigen dan staat het dus in het hebreeuws. En zelfs na veel oefenenen is dat nog abracadrabra voor me.

 

Extreme temperatuurverschillen

 


Maar dat het een mooi evenement is, staat buiten kijf. Het zwemmen in de 25 graden warme (hete) Rode Zee. Alleen al om de naam een uitdaging. Prachtig koraalrif en soms dolfijnen. Daarna fietsen de Negev-woestijn in met de beklimmingen van de Hizkia en de Salomo plus passage door de Red Canyon. Eigenlijk kom je ogen tekort, maar het kan er ook wreed koud zijn op die hoogtes. En vervolgens de marathon/halve marathon waarbij de temperatuur gerust weer tot 26 graden kan oplopen.
,,Dat maakt de Israman zo grillig’’, zegt Diederik Scheltinga, voor de vijfde keer deelnemer aan de Israman. ,,Vorig jaar liep de woestijntermperatuur bij het fietsen zelfs terug tot drie graden. Nu wordt 10 graden voorspeld, de temperatuurswisselingen zijn misschien wel onze grootste tegenstander.’’ Drie keer stond hij op het podium, maar winnen deed de Team4Talent man nog nooit. ,,Ook dit jaar moet ik rekening houden met oud-winnaar Massimo Cigana, de Belg Diedo van Looy en uit eigen land Sven Strijk. En zo zijn er nog een paar toppers.’’ Voor Diederik is het altijd weer een uitdaging om tussen november en januari in de Hollandse kou te blijven doortrainen (terwijl broer Evert van de Afrikaanse zon gebruik maakt) en dan een paar dagen van tevoren naar Eilat af te reizen. ,,Ach, zie het als een stok achter de deur om in de wintermaanden niet te verslappen’’, lacht de rossige triatleet, die vrijdagmorgen om 6.30 uur (dat is 5.30 uur Nederlandse tijd) samen met 1634 andere triatleten de Rode Zee in duikt.

Diederik voor vijfde keer in Israman

(video PJ Film)

Dat doen dus ook de Strijk-brothers voor het eerst in wedstrijdeverband als hun team Strijk Brothers Triteam. Sven houdt het bij de halve, Erik-Simon waagt zich aan de hele. Ook op die afstand hebben we een Nederlandse traditie in ere te houden. Bart Candel – momenteel bezig aan een vulkaanhike in Guatemala – won de Israman twee keer. De Duitser Till Schramm en de Russin Antonina Reznikov wonnen vorig jaar in eindtijden rond de 9.40 en bijna 11 uur. ,,Een snelle race is het niet’’, bevestigt Diederik. Ook voor de tweede keer in Eilat zijn Paul en Ruben Slot. Vader en zoon sloten vorig jaar het seizoen af in China en openen het wederom ver van huis, in Eilat. De reis naar Israël gaat niet altijd vlekkeloos, maar inmiddels zijn de Slots op hun plek. ,,We hebben een paar goede trainingsdagen achter de rug. Morgen rust en wedstrijdvoorbereiding. Benen voelen goed, parcours verkend, prachtige weg door de woestijn om te fietsen. En in hetzelfde hotel als Diederik en Till, ook goed contact met de profs.’’ Ruben was vorig jaar vierde bij de M18 en 32e totaal. De vijfde Nederlander die mee doet is Maurice Hendriks. Op de halve.

 

Machiel en Diana nationaal langlaufkampioenen

 

Van het ruim 20 graden warme drielandenpunt Israël, Egypte, Jordanië naar de sneeuw in Sankt Ulrich, Ortisei. Sinds jaar en dag organiseert Vasa Sport hier in de Italiaanse Dolomieten de Nederlandse kampioenschappen langlaufen. Met het sneeuwdek in eigen land had het wellicht ook op de Veluwe gekund, maar daarover bestaat tevoren nooit geen zekerheid. Het aantal triatleten wat in het kielzog van multisportman (en veelvuldig Nederlands kampioen langlaufen) Machiel Ittmann meereist naar Zuid-Tirol. De eerste wedstrijd in het Noords Festival was woensdag de 7,5 kilometer skate voor jeugd, senioren en masters. Machiel gaf het goede voorbeeld door als tweede te eindigen, daarmee kampioen M40. Ian Pennekamp deed het voortreffelijk op een negende plaats en zilver bij de beloftes. Frans van Heteren volgde daar meteen achter op plaats tien en brons M50. De wintertriathlonwinnaar in Gouda Stephan van Eijk werd elfde en tweede M40. Prima NK ook voor Almeerder Thomas Naasz, vijftiende en vierde M40. Bert van Veen 17e, Jorn Bagijn 25e en last but not least – onze langlaufnestor/triatleer Aart van de Breevaart Bravenboer als 36e en daarmee vijfde (!) bij de M70. Sterke bezetting dus bij die 70-plussers en Aart vond ook wel dat ie hoger had moeten eindigen. ,,Ik had een off-day.’’ Bij de vrouwen ging een tweede ‘triathlon-goud’ naar Diana Gorter. De ervaren wintertriatlete finishte zevende in totaal. Op een elfde plaats kwam Annika Fangmann over de witte finishlijn. Morgen staat het NK 10 kilometer klassiek op het programma en de estafette 4 x 2,5 kilometer run & skate. We blijven het volgen.

 

Willen wij ook!

 

We kregen tenslotte heel veel reacties op de teampresentatie van Tri2one Coaching. ,,Dat willen wij ook’’, hoorden we vooral. Dat kan, zoek contact met de redactie en we staan voor welke ploegpresentatie open. Tegelijkertijd zoeken we wel steeds naar het bijzondere verhaal en dat was bij dit project vooral het feit dat een naar de Eredvisie gepromoveerd team plots geen sponsor meer had, maar nu alsnog kan uitkomen op het hoogste niveau. Ze zijn het waard.
Tot morgen!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.