Preview crossduathlon Ameland; Saba triathlon where even the swim is uphill – WTJ 1045

DONDERDAG – Behalve Isramannen, Italiaans langlaufen en nachtelijke strandmarathons langs de Noordzeekust is er nog meer te doen in het laatste januariweekend alweer van 2019. Zaterdag bijvoorbeeld nemen de crossduatleten die niet op het eiland wonen om half tien de veerboot (Sier of Oerd) naar Ameland. Daar begint om 12.30 uur de 3e editie van de Crossduathlon. Eerst de jeugd, dan de lange afstand (8-27-4), dan de korte (4-14-4). Anders dan Tri-Ambla ligt het epicentrum van de crossduathlon in Buren op en rond vakantiepark Klein Vaarwater. Daar worden de prijzen uitgereikt en staat vanaf 18 uur het pastabuffet klaar. Het vakantiepark van de zeer sportieve familie Oenema biedt ook gereduceerde weekendarrangementen aan voor de duatleten.

Topveld op Waddendiamant

 

foto John Veenstra

Favorieten zijn Arie de Jong en Joep Staps bij de mannnen en Sanne van Paassen bij de vrouwen. Arie won vorig jaar deze crossduathlon, Joep was de sterkste op het NK crosstriathlon Tri-Ambla. Kan een mooi duel worden. Maar ook Patrick Dekkers, David van Oosten, Rens Sterk, Hendrik Venema, Harm-Jan Stuut en Corné Kool zijn niet kansloos voor een podiumplek. En bij de vrouwen is het ook geen uitgemaakte zaak dat ex-veldrijdster Sanne gaat winnen. Ook een andere sterke wielrenster Femke van Kessel is van de partij. En wat te denken van Anne Zijderveld of Franciska Schutter. De nummer drie van Tri-Ambla 2018 Audrey Breur (de vrouw met de meeste nationale titels vorig jaar) is er en ook Claudia Striekwold gaat er weer vol tegenaan. Ineke Ligthart maakt en kansje en we hebben geen idee hoe goed nationaal topper Marije Dankelman op het mountainbike-onderdeel is. Zaterdag weten we meer.

Erik zei koeien gedag en vloog naar Saba

 


We blijven enigszins in cross-sferen, want vorig weekeinde liet de Nederlandse melkveehouder Erik Coevert voor twee weekjes zijn koeien in de steek om naar Saba af te reizen. Enerzijds om vrienden te bezoeken, maar en passant ook een doorstart van zijn triathloncarrière te maken. Erik vertelt er ons over. ,,Ik deed tot drie jaar terug aan triathlon. Regionale wedstrijdjes als Schagen, Nieuwe Niedorp en thuiswedstrijd Abbekerk, maar ook wel verderop in het land. Ooit eens drie in acht dagen. Volgens clubgenoten Vincent Bruijns en Sonja Jaarsveld had ik wel talent. Maar ja, een drukke tijd brak aan. Twee kinderen, de koeien, nieuw huis gebouwd. Ik hield het bij crossfit. Negen weken geleden ontstond plan om naar Saba te gaan. Dus er moest getraind worden.’’
Een ontstoken achillespees gooide bij Erik roet in het eten. De fysotherapeut had ook al geen vrolijk bericht: herstel zou maanden duren. ,,Dus vrijwel geheel ongetraind gingen we 15 januari richting Saba. De eerste twee dagen onwijs veel last, dus weinig hoop op deelname aan de triathlon die zich afficheert als ‘where even the swim is uphill’. Ik heb er vooral blootvoets gelopen of vijfvinger schoenen en zie: de pijn verdween bijna geheel.’’

Op de fiets van de eiland-dokter


Daags voor de wedstrijd leende Erik een racefiets…..van de plaatselijke dokter. ,,Meteen een klimmetje gedaan met stijgingspercentage 30 procent. Dat deed al best pijn, maar de fiets was in orde.’’ Op de wedstrijddag was iedereen vroeg uit de veren. Half negen start, het beloofde een warme dag te worden. Eerst 800 meter zeezwemmen. Dat ging goed voor de man uit Hoorn. ,,Zwemmen gaat altijd goed bij mij. Met toch nog aardige golfslag stond ik met ruim 15 minuten weer op de kant. Hup de fiets op en eerste deel gelijk steil omhoog: 28 procent en daarna lange klim van 20 procnet. Op Saba fiets je bijna alles heuvelop. Zeven kilometer fietsen slechts, maar wel 650 hoogtemeters. Ik deed er drie kwartier over: zesde fietstijd. Erg verbaasd over mijn blijkbaar goede fietsbenen en slechts door 1 persoon ingehaald kwam ik boven bij de wisselzone aan. Hierna het zwaarste stuk: 7 kilometer proberen hard te lopen maar wel voornamelijk heuvelop. Hier 350 hoogtemeters, lopend over steile rotspaden, rotsen, boomwortels en soms een vlak stukje gras. De lianen van het regenwoud of gespannen touwen helpen je niet weg te glijden in de afdaling. Loodzwaar. Ik dacht op de helft te zijn, toen stond er een bordje ‘nog zes kilometer’. Vanwege mijn achillespees niet te veel risico gelopen, nog wel ingehaald door paar mensen, die daar vaker hiken. Twee keer uitgegleden op mijn rug, dat was het signaal om het rustiger aan te doen. Maar man man, wat was het mooi en gaaf!’’

Saba Hell’s Gate Triathlon


Erik deed iets van 1.17 uur over die barre zeven kilometer. Het bracht hem in de einduitslag op een negende plaats in 2.19.21 uur. De wedstrijd werd gewonnen door Gregory Pigeon in 1.45 en Nicole Erato in 2.12. Tweede finishte Jefrey de Wolf uit Willemstad, Curacao. Onder de 40 deelnemers veel Nederlandse namen. Volgens mede-organisator Koen van Laar zijn een aantal Nederlanders echt ingevlogen. Anderen wonen (tijdelijk) op Saba bijvoorbeeld in dienst van defensie of ze komen van andere eilanden in de Cariben. Van de ‘ingevlogenen’ werd Zelda Meeuwsen vijfde vrouw, Marleen de Vries zesde en Erik Mastenbroek 18e.
Het was de twaalfde editie van Saba Hell’s Gate Triathlon, al heeft het wel een paar jaar stil gelegen. De stichting houdt verder elk jaar nog een kleine triathlon voor middelbare scholieren. ,,Er is een actieve groep triatleten, die gezamenlijk traint en soms wedstrijden op andere eilanden in de regio bezoekt’’, zegt Koen die blij is met deze aandacht. ,,Eerder stond onze wedstrijd ook al in het NTB-bondsblad, dus wie weet komen er in de toekomst nog meer Nederlanders hierheen.’’

 

Tweede dag langlaufen: Machiel en Nils NK klassiek

 


Een reizend volkje zijn we immers toch wel. Morgenvroeg de Israman bijvoorbeeld met uiteindelijk toch Erik-Simon op de hele. En vandaag in het Italiaanse Sankt Ulricht de 10 kilometer klassiek op het NK langlaufen. Dat ligt de triatleten wat zwaarder op de maag, want Machiel Ittmann was nu op een vierde plaats de beste (wel weer NK M40), Nils Boomsma werd zesde (1e M50), Stephan van Eijk achtste (2e M40), Frans van Heteren elfde (4e M50), Henk van Pelt 14e (3e M60) en Aart van de Breevaart Bravenboer 24e (4e M70).

Vergeten we de jeugd niet, want Dione Dompeling (dochter van topfotograaf Toon) werd na de 7,5 kilometer skate gister nu ook NK 10 kilometer klassiek. Prachtig gedaan.

Weissensee met Pien onder andereIets noordelijker ligt de Weissensee en ook daar is het de hele week prijs met zondag nog de wintertriathlon. In de aanloop naar de Alternatieve Elfstedentocht was vandaag de Aart Koopmans Memorial. Zestig kilometer voor de vrouwen en onder hen oud-Nederlands kampioen triathlon Pien Keulstra. Middenin het peloton gleed Pien als 58e over de finishlijn. Goed om haar weer lekker aan het sporten te zien trouwens.

Zwemloop Amersfoort wordt een belangrijke
Tot slot nog het NTB-bericht dat de Keistad Zwemloop gepromoveerd wordt tot nationale kwalificatiewedstrijd voor het EK en WK aquathlon in 2019. Met het oog op het WK multisports volgend jaar in Almere gaat aquathlon of zwemloop zoals wij zeggen een belangrijkere rol spelen. 31 maart een speciale startserie over 1000 meter zwemmen en 5 kilometer lopen, zijnde de ITU WK-afstanden. Wie er goed is mag naar het WK of zelfs naar de Beachgames in San Diego. Niet gek toch?

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.