Fraaie zeges Hendrik en Sanne op Ameland; Evert in Buffalo City en Machiel op Weissensee – WTJ 1047

ZONDAG – Uitwaaien doen Nederlanders bij voorkeur aan de kust of op de Waddeneilanden. Zaterdag kon het weer tijdens de derde crossduathlon van Ameland. De sneeuw, die het parcours afgelopen week nog met een dik laagje bedekte, was zaterdag verdwenen. En dat was maar goed ook, want volgens organisator Casper van de Kamp was het op een besneeuwde route moeilijk sporten. Tijd dus om lekker te raggen op het strand en de duinen. Op de spikes en de ATB in dit geval. 170 crossers, veertig meer dan vorig jaar gingen de uitdaging aan.

 


Hendrik Venema werd tevoren als outsider beschouwd. Maar de Nijmegenaar – tegenwoordig Heumen – mag je nooit afschrijven. Dat bleek in deze wedstrijd wel weer, die hij naar zich toetrok. Was het anders gelopen als Joep Staps – vorig jaar nog winnaar van de Tri-Ambla – geen langzaam leeglopende band had gehad? We zullen het nooit weten en het hoort uiteraard ook bij materiaalsporten als de onze. Joep kwam wel als eerste terug uit de Buurderduinen, maar eenmaal op de ATB was niet zijn eigen kracht verdwenen, maar wel de lucht uit zijn banden.
Vooraan werd de wedstrijd overgenomen door titelverdediger Arie de Jong en de langzaam naderbij sluipende Hendrik Venema. Bij de slotrun beschikte Hendrik over de beste benen. Arie volgde een minuut later en ‘rising star’ in de duursportwereld Patrick Dekkers zorgde toch nog voor een Brabander op het podium. Joep Staps keerde van een zevende plaats in de tweede wisselzone alsnog terug op een vierde plaats.


Beste vrouw was Sanne van Paassen uit Vlierden, die een paar jaar terug in dit weekend vooral nog op de Grote Prijs Adrie van der Poel actief was. De voormalig topveldrijdster (twee keer vierde op het WK) is in haar tweede sportjeugd lekker bezig. In mijn provincie is Sanne een bekende verschijning, die regelmatig als spreker/motivator/mental coach gevraagd wordt. Bovendien doet mediagenieke Sanne vaak dingetjes voor Omroep Brabant. Ze plant geen grote dingen meer. ,,Lekkere wedstrijdjes zoals deze op Ameland, doe ik er tussendoor. Geen grote doelen.’’ Claudia Striekwold streed dapper mee, maar op de ATB moest de Eindhovense haar meedere erkennen in streekgenote Sanne. Bij het lopen was Claudia de beste van het veld, het resulteerde in de tweede plaats. Fietsend vlogen zowel Sanne als Femke van Kessel haar op het Noordzeestrand voorbij. Femke mocht de bronzen medaille in ontvangst nemen. Bij de junioren was het succes voor de Amelander deelnemers: Paul Oud won voor broer Michel, beiden uit Buren. Derde en eerste meisje was Sarah Kienstra uit Nes.

Evert dit keer niet op podium 70.3 Ironman Buffalo City


Het zijn nog niet per se de wedstrijden die er toe doen, zo in januari. Anderzijds, als je tien weken traint in Afrika en aansluitend heb je eindelijk weer een wedstrijd, dan ben je gretig. Zo voelde het bij Evert Scheltinga kort voor de start van zijn eerste 70.3 Ironman van het seizoen. In Buffalo City, East London Zuid-Afrika moest hij vandaag, net als bij zijn debuut in 2017, vijf triatleten voor laten gaan. Geen hernieuwde podiumplaats dus en of dat nu te wijten was aan het ingekorte zwemmen of aan het straffe tempo van de concurrentie bij het fietsen? Het laat zich moeilijk raden.
Evert kwam als snelste de enigszins onstuimige zee uit. Daar waren de boeien niet voor 1900, maar voor 1100 meter uitgelegd. Echt duidelijk waarom dat was, werd de triatleten niet duidelijk. Reactie Evert: ,,Altijd balen als dat kort van tevoren wordt meegedeeld. Nu had ik de slechtere zwemmers vrij snel in mijn wiel zitten.’’ De kopman van Team4Talent begon nog wel als eerste aan het fietsen, maar daar etaleerden met name de Zuidafrikanen Bradley Weiss en Matt Trautman hun klimmerskwaliteiten. Pas in het tweede gedeelte met de afdalingen herpakte Evert zich en sloot zelfs weer aan bij een achtervolgende groepje op latere winnaar Weiss.

Bradley Weiss kan het ook op een racefiets

 


Opmerkelijke prestatie trouwens van Bradley Weiss. Zijn naamgenoot Michael is een gevestigde naam in de Ironman-wereld, Bradley kennen we vooral uit de Xterra’s. De crosstriathlons won hij tientallen, hij werd twee jaar terug wereldkampioen op Maui en is nu vice-wereldkampioen in die discipline. Maar Weiss kan het ook op een gewone racefiets en lopend op asfalt. Als derde uit de woeste zee, kwam hij goed uit de startblokken om na 30 kilometer fietsen de koppositie van Evert over te nemen.
Met de halve marathon in het vooruitzicht had Evert (vier minuten na Weiss van de fiets) nog alle troeven in eigen hand. Tot meneertje kramp even lang kwam. De flinke puist waar ze lopend met de wind op kop overheen moesten deed hem vervolgens de das om. ,,Ik leek amper vooruit te komen.’’ klonk het hoofdschuddend aan de finish, waar hij drie plaatsen moest inleveren en zesde werd. ,,Anderzijds heb een ander samenstelling met mijn voeding uit kunnen testen in verband met fructose-intollerantie en dat pakte goed uit. Het was ook niet de wedstrijd waar ik per se naar toe train, die komt in april. Meer een welkome afwisseling, waarin het resultaat minder telde.’’ Eenzelfde terugval voor mede-favoriet Kenneth Vandendriessche trouwens, die van de tweede plaats vorig jaar naar de zevende ‘kelderde’. ,,Gedeelde smart is halve smart.’’ riepen de mannen uit de Lage Landen in koor. Voor Evert is de volgende confrontatie – net als vorig jaar – de Ironman in hetzelfde Zuid-Afrika. Port Elizabeth staat op 7 april op het menu.

 

Zuidafrikanen bezetten alle podiumplaatsen

 


Bradley Weiss bezorgde zijn land de zevende zege op vijftien edities 70.3 Ironman Buffalo City. Titelverdediger Matt Trautman eindigde tweede en James Cunnama zorgde er voor dat het podium net als in 2016 geheel Zuidafrikaans kleurde. Oud-wereldkampioen Cyril Viennot werd vierde voor weer een Zuidafrikaan, de verrassende Ryan Schmitz. Daarna kwamen ‘onze jongens’ Evert en Kenneth, een kleine tien minuten van winnaar Bradley Weiss vandaan.
Dat ook het vrouwenpodium volledig door de thuisdeelnemers bezet was, was uniek. Niet alleen voor Buffalo City, maar voor heel veel 70.3 Ironman-races, die toch overal steeds internationaler bezet zijn. Emma Pallant wilde de zilveren plak van vorig jaar omzetten in goud, maar verslikte zich in een ijzersterke Annah Watkinson. Mooie strijd trouwens tussen dat tweetal. Op enige afstand volgde Jade Roberts als derde. In de agegroupers kwamen de Nederlanders niet tot topklasseringen. Uit de Benelux kwam enkel Luxemburger Olivier Godart nog goed uit de verf met de winst bij de M40.

 

Machiel Ittmann sluit langlaufweek af met wintertriathlonzege

 

foto Nina Bakker

Van de warmte in onder meer Zuid-Afrika naar de winterkou in Karinthië. Daar waar de schaatsers hun frustraties botvieren nu de Nederlandse winter toch weer niet doorzet. Als tussendoortje werd voor de derde keer op en rond de Weissensee een wintertriathlon gehouden. Machiel Ittmann pakte de lange latten van het Noords Festival in Sankt Ulrich in en toog naar het noordelijker gelegen Oostenrijkse bergmeer. Daar was hij na 5 kilometer lopen al in goede stelling om vervolgens op de twaalf kilometer schaatsen en acht kilometer langlaufen zijn voorsprong rustig uit te bouwen. Machiel finishte in 1.10.24 en was daarmee bijna zes minuten sneller dan de Oostenrijker Siegried Kainz. Casper Helling werd acht minuten na Machiel derde. Oppermachtig dus, de sportman uit Hilversum.

foto Nina Bakker

Bij de vrouwen de winst naar Julia Evangelist (AUT) in 1:29:00. Een hele fraaie tweede plaats voor Diana Gorter (1:29:30), die tijdens het langlaufen nog heel dicht bij de winst kwam. De derde plaats  voor Elisabeth Presslauer (AUT)

 

Noords Festival met NK marathon in de sneeuw afgesloten

 

Op vrijdag was Machiel nog in actie gekomen op het NK vrije stijl marathon in Sankt Ulrich. Door de flinke sneeuwval tijdens de wedstrijd waren het barre omstandigheden, maar dat leverde wel mooie winters plaatjes op. Rick Hoenderop won andermaal die 25 kilometer met van de triatleten Machiel Ittmann op de tweede plaats, Nils Boomsma op een vierde en Frank Heldoorn (!) op een zevende. Vervolgens Frans van Heteren achtste, Ian Pennekamp tiende, Stephan van Eijk twaalfde en Bert van Veen vijftiende. Thomas Naasz (17e) en Jorn Bagijn (20e) maken het rijtje mannen compleet. Bij de vrouwen werden Diana Gorter vijfde en Annika Fangmann zesde. Drie titels voor Machiel (M40), Diana (D40) en Nils (M50). Zilver voor Frank, is trouwens ook niet slecht.

 

Jetze en Geert over vijf jaar Olympische roem onder Eiffeltoren?

 


In Parijs zijn de 22 sporten bekend gemaakt, die deel uit gaan maken van de Paralympics. Goed nieuws voor de paratriatleten, want hun sport staat in 2024 voor de derde keer op het Olympisch programma. Het is moeilijk om ze nu al te verleiden, maar wat zou het prachtig zijn om ‘live’ de glorieuze finish van Jetze Plat en Geert Schipper onder de Eiffeltoren te aanschouwen. Wij tekenen er alvast voor.

 

Sterke sportman van Almelo: Daan Schouten

 


In Almelo waren zaterdag de sportverkiezingen. Een drietal sterke kandidaten bij de mannen met twee Europese kampioenen namelijk veldrijder Pim Ronhaar en duatleet Daan Schouten. Daan was naast de in Denemarken veroverde Europese titel lange afstand ook Nederlands kampioen crossduathlon en dat gaf wellicht de doorslag. In topsporthal IISPA in Almelo ging de titel naar Daan. ,,Helemaal te gek! Volgende week heb ik trainingskamp, dan gaat deze medaille mooi mee om aan de rest te laten zien.’’

 

En dan Emmen: Janien sportvrouw en dat naast Kjeld Nuis

 


Mooie kampioenen ook op het Sportgala Emmen. Kijk maar naar het rijtje. Sportploeg van het jaar: FC Emmen. Logisch, de ploeg schreef historie door voor het eerst te promoveren naar de Eredivisie. En wat de denken van de sportman van het jaar? Kjeld Nuis natuurlijk, tweevoudig Olympisch kampioen. En wie stond daar als stralende winnares van de titel sportvrouw van het jaar tussen? Inderdaad, triatlete Janien Lubben. De 33-jarige Emmense werd eerste in haar leeftijdsgroep op zowel de Ironman Hamburg als Challenge Almere en won races in Klazianaveen en Ter Apel, bovendien ook zesde op het NK halve marathon. Janien is wellicht de eerste in de gemeente Emmen die op twee totaal uiteenlopende sporten sportvrouw van het jaar wordt. Eerder werd ze dat als judoka.
Morgen diepen we alles waar we vandaag niet aan toe kwamen nog wat verder uit. Tot dan!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.