Superstars voorloper triathlon; zwemmen in Almere; Milan over zijn terugkeer in Dubai – WTJ 1049

DINSDAG – Wat precies de criteria zijn, maakt de ITU niet duidelijk. Feit is dat in het rijtje van terugblikken en sporters van het jaar nu ook de Multisport Superstar gekozen zijn. Het betreft de viervoudig wereldkampioen crosstriathlon Ruben Ruzafa en Helle Frederiksen, die in eigen land wereldkampioene lange afstand is geworden. Nu begrijpen we ook de titel, het slaat op tri- of duatleten, die sterk voor de dag zijn gekomen op het WK Multisports Festival. Toen in Fyn, dit jaar in Pontevedra en volgend jaar in Almere!

 

Superstars van de Avro, waar we het gisteren over hadden, was misschien wel de voorloper van de triathlonsport. In 1975 werden voor het eerst negen topsporters bij elkaar gehaald voor de onderdelen 100 meter hardlopen, 1000 meter wielrennen, verspringen, 250 meter rolschaatsen, 50 meter zwemmen, tennis, kanovaren, penalty schieten en de kikkersprong. Schaatser Ard Schenk won, bokser Rudi Lubbers (zondag nog te zien in een dramatische aflevering van Andere Tijden) eindigde negende en laatste. In de Europese finale was de Zweedse polstokhoogspringer Kjell Isaksson de sterkste, Ard Schenk derde en Fons Brydenbach, de veel te jong overleden vader van toptriatleet Tim, vijfde.

Thea en Gregor wonnen de laatste edities

 

 

Een jaar later deden de vrouwen voor het eerst mee en was het hordenloopster Olga Commandeur, die het meest allround was. Atleet Frank Nusse won bij de mannen. In de internationale confrontaties deden onder meer veldrijder/duatleet Albert Zweifel en schaatser/wintertriatleet Jan Roelof Kruithof (vader van Alco) mee. Hockeyer Ties Kruize bleek een multitalent. Na 1981 was bij de Avro het geld voor internationale Superstars op. Nog zeven keer werden nationale wedstrijdjes gehouden met toch wel degelijk triathlonsuccessen. Axel Koenders, die in 1986 nog zesde werd, maar daarna Thea Sybesma op de toch explosieve onderdelen hete meest bedreven in 1993, 1995 en 1996 en in het allerlaatste jaar ook Gregor Stam, die surfer Stefan van den Berg en autocoureur Jan Lammers verslaat.

Openluchtbad Almere komt dichterbij

 

Het bruggetje naar deze tijd en naar Gregor makend. Onze triathlonman van het eerste uur boekt progressie in de strijd om een openluchtbad in Almere. Zijn pleidooi dat dé triathlonstad bij uitstek hoognodig een eigen buitenbad verdient, vond gehoor bij 41 van de 45 gemeenteraadsleden. ,,Het ziet er goed uit, maar ik maak me nog geen illusies over het tempo waarin alles gerealiseerd wordt. De wethouder heeft weinig haast, maar dan gaat ie voorbij aan een ruime meerderheid van de volksvertegenwoordiging. We blijven er bovenop zitten.’’ Doen wij ook. Het is inderdaad raar dat een stad van deze omvang weliswaar vele sportvoorzieningen heeft (binnenbaden ook), maar voor het recreatieve zwemmen geen soelaas biedt.

Marije wint Mastboscross; de loopwedstrijden

 

De loopwedstrijdjes van het weekend nemen we hier weer even door. Sandra de Jonge en Michel Elshof wonnen de Beekse Winterbosloop in Montferland. Edwin Achterberg, Jacqui Gough en Nicole Loeve pikten weer een overwinning op in de Vlakwatercross te Venray. In de 50e Mastboscross in Breda was Marije Hijman een sterke winnares. Ook oud-duatleet Marcel Laros greep de zege. Zijn vrouw Sandra won de Dirk IV-cross in Hoornaar met Cora Vlot (net terug van rondreis door Afrika en bezoek aan Bert Flier in Ethiopië) op een tweede plaats. Kees Greidanus was beste 60-plusser op de halve marathon van Tzum. Marleen Vos was de snelste in de Tol Trailrun van Nunspeet. Merel Veltman en Arend Wijnalda tenslotte waren de besten in de crosscompetitie Zuid in de bossen bij Amersfoort.

Van onze correspondent uit Ethiopië

 


Nog een leuke anekdote van Bert Flier, met zes zeges nog altijd ‘mister triathlon Oud Gastel’ en daardoor houden we nog geregeld contact. Bert had dus twee daagjes zijn vroegere streekgenote Cora Vlot op de boerderij op visite. ,,Cora is van boerenafkomst, dus dat schepte meteen een band.’’ Maar hoe klein de wereld kan zijn, bleek toen de familie Flier zelf op vakantie ging naar Zuid-Afrika. ,,Out of the blue een guesthouse geboekt. Wie denk je dat onze buren waren? Evert en Romy. Was erg gezellig.’’ Bert reageerde ook nog op de affaire rondom de hardlooptrainer bij CAV Energie, de club waar Bert Flier erelid van is. ,,Erg triest verhaal, hopelijk is de man voorgoed van het toneel verdwenen.’’

70.3 Ironman Dubai: Alistair versus Kristian

 


Het uur van de waarheid nadert. Vrijdag start in alle vroegte de 70.3 Ironman Dubai met het alom bejubelde duel van de eeuw tussen Alistair Brownlee en Kristian Blummenfelt. Gevaarlijk outsider is de Brit Adam Bowden. En we zijn benieuwd in hoeverre profdebutant Michiel de Wilde en Milan Brons zich al in de strijd weten te mengen. Beide mannen van de gloednieuwe formatie iQ2, die al heel wat publiciteit genereerden, staan op scherp om in de woestijn te presteren.

Milan en Michiel zijn de Nederlandse troeven

 

  
We vroegen Milan uiteraard hoe het voelt om na zo’n lange tijd terug in competitie te komen. ,,Inderdaad. Het is zo’n zeven, acht maanden terug dat 70.3 IM Luxemburg mijn laatste race was. Daarna die flinke stressfractuur in het kuitbeen met gips, krukken en al.’’ Milan is gretig, dat proef je uit alles. ,,Ik denk dat ik er momenteel zo vroeg in het jaar goed voor sta. Ik heb het lopen natuurlijk heel voorzichtig moeten opbouwen, maar met de goede begeleiding gaat het nu weer erg goed.’’ Nog meer energie dan in het lopen zat bij Milan in het zwemmen. Op de trainingen merkte hij de progressie. ,,Ik kon me bijvoorbeeld op het trainingskamp in Fuerteventura goed optrekken aan mijn teammaatjes Jorik en Jan Stratmann. Ik hoop iets verder van voren het water uit te komen en die zwemprogressie in de wedstrijden te laten zien.’’
Milan deed niet eerder zo vroeg in het jaar een wedstrijd. ,,Ik kon niet wachten om eindelijk weer te gaan racen, omdat het zo lang geleden is. Het is lekker om een bepaald doel voor ogen te hebben en naar toe te werken in de koude wintermaanden.’’
Over zijn langdurige blessureperiode zegt de Almeerder het volgende: ,,In eerste instantie verwacht je natuurlijk niet om er zo lang uit te liggen. Als je de pijn voelt, dan denk en hoop je meestal dat het meevalt. Totdat na de MRI-scan bleek dat het toch wel een serieuze blessure was. Dan stort je wereld wel even in ja. Op dat moment is het kwestie van vooruit kijken, de dingen te doen die je wel kan om zo goed mogelijk te herstellen met als doel dit jaar weer iets moois te laten zien. Racen in Dubai bijvoorbeeld. Erg gaaf dit soort dingen te doen en op zulke prachtplekken op de wereld te komen voor je sport.’’

Milan over zijn team

We kwamen er niet onderuit om Milan nog te bevragen naar de perikelen in zijn nieuwe team iQ2. In deze fase van voorbereiding op vrijdag kan en wil hij er niet al te veel over kwijt. ,,Er is inderdaad wel het een en ander gebeurt. Het is niet makkelijk om uit het niks een nieuw, professioneel team op te zetten. Ik heb mij er de afgelopen tijd bewust wat minder mee bemoeit, zodat ik de focus voor Dubai kan bewaren.’’ De jongste van de Brons-broers (24 is Milan) neemt het op voor het team waar hij mee verder gaat. ,,Dit team geeft mij de mogelijkheid om volledig met triathlonsport bezig te zijn. Zij maken het mogelijk om naar wedstrijden als Dubai te gaan, daar ben ik ze zeer dankbaar voor. Ik denk ook dat het vanaf nu alleen maar beter kan gaan en dat er bij iQ2 mooie dingen gebeuren de komende periode.’’
Met een gemiddeld temperatuurtje van 26 graden is het in het Midden-Oosten goed toeven. ,,Maar ’s ochtends vroeg zullen we er niet super veel last van hebben. Het is een prachtig parcours met driebaanswegen waar we over gaan knallen. Ik heb er ontzettend veel zin in.’’

En wij met jou Milan en Michiel. Wekkers zijn gezet, we gaan je volgen. Onze zuiderburen vooral de vrouwenwedstrijd waarin Karen Steurs en Hanne de Vet uitkomen. En dan hebben we het nog niet gehad over de liefst 44 (!) Nederlandse agegroupers, die mee gaan doen. De groei van de TriathlonNL kent geen grenzen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.