Terug in de tijd met kleurrijke sporters Jaap van den Berg en ook met Hans Weeber – WTJ 1050

WOENSDAG – Dit is geen aflevering van ‘Andere Tijden Sport’ al zou het wel haast denken. We nemen door enkele duursporters met een bijzonder verhaal een duik in de geschiedenis. Maar niet na de constatering dat Alistair Brownlee voor een derde Olympische titel gaat en daarom vrijdag Dubai laat schieten. Jammer.

Jaap van den Berg direct na de ‘big four’

In het eerste jaar Holland Triathlon Almere wordt Jaap van den Berg zevende, in 1984 zelfs vijfde achter de grote vier Koenders, Stam, Barel en Zijerveld. En in 1986 staat hij zelf op het podium naast Axel en Gregor. De triatleet uit Soest is dan 27 jaar. Het zijn vooral de marathons, die hem naar voren werpen in die nieuwe tak van sport, die triathlon heet.
Na die laatste keer Almere geeft Jaap eer de brui aan. Aan fietsen had hij een hekel, aan lopen minder. In 1983 loopt hij de marathon van Amsterdam in 2.48.05. ,,Ik dacht: dit nooit meer. Prachtig om te doen, maar het blijft een takke-eind.’’ Van de eerdergenoemde pioniers is zijn naam het minst blijven hangen in de triathlonwereld. In het hardlopen des te meer.

Het is inmiddels 2019. Jaap van den Berg wordt zestig dit jaar. Hij opent het jaar met deelname aan zijn veertigste halve marathon van Egmond. Jaap is meer dan verslaafd aan lopen. Hij legde tussen Amsterdam en nu exact 126 marathons af. En niet ieder jaar hetzelfde riedeltje met wedstrijden, nee Jaap en zijn vrouw Mea (halve marathons) zijn daarvoor naar liefst 77 landen geweest. Twee weken geleden liep hij de marathon van Vaticaanstad en daarmee heeft hij zijn rijtje van Europese landen voltooid. In werkelijk alle 55 Europese landen heeft de duursporter uit Soest een marathon gelopen.
Zijn eerste Egmond in 1979 ging overigens in 1.50 uur, goed voor de 38e plaats. Toen was hij nog gelegerd in Venlo en met een oude Simca reed hij naar de badplaats. Triathlon was in de jaren tachtig een sport in opkomst. Jaap schakelde over op de driekamp en met succes. Naast genoemde Almere-successen won hij de SPC-triathlons van Vlaardingen en Ijmuiden en zijn thuiswedstrijd in Soest onder andere. ..Maar ik had een hekel aan fietsen. Dus keerde ik terug naar hardlopen.’’

 

Marathons in 77 landen!

Na enkele Nederlandse marathons en die van Berlijn en New York, volgden in de jaren negentig Wenen, Kozle, Parijs, Praag, Moskou, Reykjavik, Brussel, Echternach, Londen, Athene, Rome, Kopenhagen, Dublin, Interlaken, Madrid, Boedapest, Malta, Pafos, Stockholm, Oslo, Monaco, Monchique, Talinn, Helsinki, Riga, Liechtenstein, Torshavn, Vilnius, Belfast, Preddvor, Kiev, Istanbul, Belgrado, Zagreb, Podgorica, Bratislava, Skopje, Medugorje, Tel Aviv, Minsk, Kazbegi, Edinburgh, Guernsey, Coed y Brenin, Ramsey, Pristina, Sofia, Durres, San Marino, Gibraltar, Alma Ata, Yerevan en dus Vaticaanstad. Aan jullie om op de kaart de Europese landen erbij te zoeken. Leuk voor een winteravondje. Daarnaast gingen Jaaps hardloopschoenen in de koffer mee voor marathons in de USA, China, Egypte, Cuba, Suriname, Jordanië, Dubai, Marokko, Brazilië, Canada, Zuid-Afrika, Australië, Mongolië, Jamaica, Seychellen, Thailand, Argentinië, Oman, Peru en Curaçao. En ik vrees dat we nog niet compleet zijn.

 

Overal plakken de Van den Bergen een vakantie aan om meer van het land te zien. Jaap heeft het Nederlands record ‘meeste marathons in het buitenland’. Wereldwijd staat hij in de County Club lijst op een 17e plaats. Absolute recordhouder is de Amerikaan Brent Weigner, die in 167 (!) verschillende landen op de wereld een marathon aflegde. Maar de atleten boven hem, zitten volgens Jaap goed in de slappe was, hebben sponsors of hoeven niet meer te werken. Jaap en Mea trainen wekelijks 50 kilometer en voeren naarmate een wedstrijd komt de training op. Kaas, vis en vet eten doen ze nooit, maar een biertje gaat er na afloop wel in bij Jaap.’’ Zijn snelste tijd is 2.33 in Wenen 1984, in snikheet Thailand deed hij 5.37 over de 42 kilometer. Gemiddeld zit hij de laatste tijd rond 4.23 uur. In de 100 Marathon Club Nederland staat kilometervreter Jaap op de 91e plaats met 126 marathons. Het zit ‘m bij hem niet per se in zoveel mogelijk wedstrijden. Anders dus dan Groninger Sjoerd Slaaf, die de ranglijst aanvoert met 1001 (!) marathons, maar dat dan wel in ‘slechts’ zes landen. Beste (ex-)triatleet in dat rijtje is Rob Froonhoff uit Amersfoort op een zevende plaats met 389 marathons. Overigens tellen bij Jaap en Rob ook de marathons uit de Holland Triathlons in Almere mee.

 

Weldra ook een 25 Triathlon Club Nederland?

Het zijn interessante data, waar we ook in de triathlon mee aan de slag zijn gegaan. Het duurt nog een paar maanden voordat we ook daar de lijst kunnen presenteren. Dat wordt dan zoiets als de 25 Triathlon Club Nederland. Jaap in hele triathlons overtreffen qua landen is moeilijk. Tot dusverre worden in exact vijftig verschillende landen Ironmans/Challenges/heles gehouden.

 

Arno’s avontuur begint en ook de Vabrousek sr en jr zijn er

 


We schrijven dit op het moment dat een andere triatleet Arno van Triest het vliegtuig pakt van Kaapstad naar de Zuidpool. Daar begint morgen de vijfde World Marathon Challenge met voor het eerst een Nederlander aan de start. Bekender dan Arno is wellicht professioneel triatleet Petr Vabrousek, die twee jaar terug al eens tweede werd in de WMC. Maar Petr zou Petr niet zijn als hij zich niet zou onderscheiden van de rest. Hij heeft zijn 19-jarige zoon Filip ook zo ver gekregen mee te doen. Filip Vabrousek is de jongste deelnemer ooit aan dit curieuze evenement, waarvan het inschrijfgeld 35.000 euro bedraagt. Gelukkig heeft Petr een aantal trouwe sponsors. Vanaf morgen updates van deze marathon.

Daan Glorie aan de 12 marathons begonnen

 

 

Iedereen kan zich overigens aanmelden bij de 100 Marathon Club Nederland. Onlangs deed ook Daan Glorie dat. De triatleet/marathonzwemmer uit Heemskerk staat ‘pas’ op vijftien marathons, maar is ook pas drie jaar bezig. Dit jaar komen er – als alles goed is – twaalf bij, in alle twaalf provincies in twaalf verschillende maanden. Zijn eerste zit er al op. Vrijdag deed hij mee aan de Dutch Coast Ultra Run by Night. Ook wel bekend als de Zwaarste Strandloop van Nederland. Er was keuze uit 25, 50 of 75 kilometer. Daan werd zevende op de 50 in 5.22 uur. Blij met haar erkenning voor het Nederlands record 100 kilometer snelde Irene Kinnegim die vrijdagnacht naar de zege op de 50. Ze deed er 4.05 uur over, voor niemand bij te houden dus. Gineke Oosterhuis werd vijfde op de 25 km. in 3.26 uur. Voor Daan nog elf marathons te gaan.

 

De echte marathonzwem-pionier was Hans Weeber

 


En dan te bedenken dat deze Daan zijn grote idool Maarten van der Weijden voorging in marathonzwemtochten over onder andere het Ijsselmeer. De echte pionier op dat gebied was overigens Hans Weeber, bijzonder man uit het baddorpje Ter Heijde onder Den Haag. Hans maakte furore in de triathlonsport door rond vijf uur ’s ochtends voorafgaand aan de Holland Triathlon eerst de zwemafstand kanovarend af te leggen. Hij legde daarna de hele zo rond de 14 uur af.

 

 

Maar iedereen kende hem. Hij was parachutist, stuntman, Engelandvaarder, het roze mannetje bij acties voor Pink Ribbon en zwom in 2000 in veertien dagen de Rijn af van Bazel naar Hoek van Holland met toch iets minder media-aandacht dan Maarten vorig jaar. Hans roeide van Hoek van Holland naar Harwicht en rende vervolgens naar Westminster Palace. Zwom vaker het Ijsselmeer over dan wie dan ook, schaatste Elfstedentochten en meer. Zoals gezegd: Hans was ook stuntman. Hij haalde halsbrekende toeren uit in A Bridge too Far en Soldaat van Oranje. Een kleurrijk man dus, die aan al zijn sportprestaties een goed doel verbond: het milieu of de volksgezondheid. Toen ik zes jaar geleden mijn 250 herinneringen aan Almere schreef kwam daar in maart ook de vroege kanotocht van Hans in voor. Een paar dagen later – op 18 maart 2013 – overleed Hans Weeber aan een hartstilstand. Slechts 62 jaar oud.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.