Weissensee met Mart, Kurt en..Rob Barel; Dubai 46 dutchies; zwemlopen; Koole; Miks hele – WTJ 1051

DONDERDAG – Voordat vanavond de feesttent open gaat voor het Blarenbal met zanger Mark Fledderman werd er eerst nog geschaatst op de Weissensee. Door de verwachte sneeuwval van vrijdag werd het programma enigszins ingedikt.In totaal deden aan de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee 2993 deelnemers op de 200 en 828 op de 100 kilometer mee. Dat waren 3089 mannen en 732 vrouwen. De jongste deelnemer was 8 jaar, de oudste 83. Mooie cijfers hoor.

 

Elfstedentochten zitten er weer op

 

De winst in de Alternatieve ging naar Frank Vreugdenhil en Iris van der Stelt. Mart Bruggink zondag nog Nederlands kampioen, werd vijftiende op deze 200 kilometer-wedstrijd. Op de halve afstand was de Brabantse triatleet Jos Wilborts in de toertocht goed voor een 86e plaats. Kurt Wubben won dinsdag de 3e Alternatieve Elfstedentocht, Huib van Engelen werd 72e en in een groepje met andere VZC-ers kwam als 513e ene Rob Barel over de finish.

 

 

De 200 kilometer volbracht in 10,5 uur, een kleine vier uur minder snel dan Kurt Wubben. Maar hij doet het allemaal wel, onze Rob.


Nog meer VZC-nieuws, want Veenendaler Gert van Zanten was vorige week ook op Saba om mee te doen aan de Hell’s Gate Triathlon. Gert merkte dat het aantal hoogtemeters toch boven zijn niveau uitsteeg en de Fransman Rovan Osman kon vanwege een blessure niet zwemmen. Gelukkig bestond de mogelijkheid om als duo mee te doen. En het tweetal won nog ook.

Mooie groep Nederlanders morgen in de Emiraten

 

Met 46 triatleten is de Nederlandse inbreng aanzienlijk in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten deze vrijdag. Daarmee staan we geheel in balans met onze zuiderburen: ook zij zijn met z’n 46en. Professionals Michiel de Wilde en Milan Brons gaan proberen zo dicht mogelijk bij de gedoodverfde favoriet Kristian Blummefelt te eindigen. Bij de agegroupers zitten bekende atleten als Carla van Rooijen, Kelvin van der Doe, Tim Soeten, Hawaii-ganger Finn Zwager (thuiswedstrijd), Jascha de Goede en Chris Brands (kersvers M50). Tellen we toptalent Leanne Fanoy erbij op dan komen we aan 47. Leanne komt afwisseld voor TeamNL en UAE uit. Dat laatste staat voor United Arab Emirates.

De start is dus vroeg, 4 uur Nederlandse tijd. Het is er drie uur later dan bij ons. Dus 7 uur Middle-East time. Aan Jumeirah Public Beach is de start van eerste 1 zwemronde van 1,9 kilometer. Fietsend op een 45 kilometer lang heen en weer parcours, de stad Dubai uit richting Arabische Duinen en weer terug. Zo plat als een pannenkoek. Het loopparcours is langs de boulevard in de stad, anderhalve ronde maar 21 kilometer totaal. 2300 deelnemers in totaal, een rolling start bij het zwemmen. 60 slots liggen aan de finish klaar voor het WK 70.3 Ironman in Nice. Prijzenpot 30.000 dollar. Uit te reiken door sjeik Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahayan.

Zwemloop Heinkenszand heeft ambities

 


Januari is relatief de rustigste maand in een triathlonjaar. Normaliter komen we al eens een eerste zwemloop in Vlissingen tegen, maar de Zeeuwse wedstrijd is pas later dit seizoen. Het Zuidwestelijke Zwemloopcircuit wederom gesponsord door Automaterialen Frijters opent nu op 23 februari in Kapelle, Roosendaal keert terug op de kalender op 24 maart en Vlissingen staat voor 6 april op de rol. Kort achter elkaar vinden de laatste drie wedstrijden plaats. Breda op 21 april, Heinkenszand op 28 april en de finale is dit keer op 11 mei in zwembad Reynaertland te Hulst. Geen race meer in Rucphen derhalve, daarvoor in de plaats komt openlucht zwembad De Stelleplas in Heinkenszand. Triathlontalent Chris Steenbakker heeft zich opgeworpen de wedstrijd te organiseren en dat valt te prijzen. Hoe meer atleten eens de organisatorische kant mee maken, hoe beter. ,,Ik vind het erg leuk om het zo van de andere kant te zien en ook erg leerzaam’’, aldus Chris. ,,De puzzelstukjes vallen langzaam in elkaar en de zwemloop begint vorm te krijgen.’’

Meteen uit de TVB-er uit ’s Heerenhoek ook zijn ambities voor de toekomst. ,,Ik zou willen dat er een NK zwemloop komt in Nederland. Er zijn wel EK’s en WK’s aquathlon, maar nog geen Nationaal Kampioenschap. Daar wil ik onze wedstrijd klaar voor stomen.’’

Dat de zwemlopen wel serieuzer genomen gaan worden is duidelijk. Op de aquathlon-kampioenschappen waren we tot dusverre nog niet zo succesvol. Alleen Lisa Mensink behaalde in 2009 een bronzen plak op het WK aan de Gold Coast. Om een sterk team op de been te brengen bij de Multisport Festivals in Pontevedra en zeker volgend jaar Almere wordt Amersfoort op 31 maart een kwalificatiemoment. Nog geen NK. Dat kan volgend jaar altijd nog in het Zeeuwse Heinkenszand. Gesponsord door een bierbrouwer?

Droom van Floris-Jan Koole komt uit: Sport Lab Middelburg

 

We blijven nog even in Zeeland, want vrijdag 1 februari opent Sport Lab Middelburg. Initiatiefnemer is niemand minder dan Floris-Jan Koole. In een groot pand aan de Walensingel komt niet de zoveelste sportschool. Nee, het moet uitgroeien tot het clubhuis voor elke Zeeuwse duursporter. Beginnend of gevorderd. Zijn speciaalzaak Koole Sport blijft uiteraard ook gewoon bestaan. Floris-Jan heeft een team van specialisten om zich heen verzameld: atletiektrainer Jan de Wilde, zwemtrainer Thierry Potin en fysio Jacob Wijnstra. Niet alleen wordt er getraind, van tijd tot tijd zijn er presentaties en lezingen. Morgen is de officiële opening met de eerste lezing van triatleet/leeftijdsgenoot Frank Heldoorn. Hij praat vanuit zijn bedrijf over een optimale vochtbalans tijdens het sporten. En Floris-Jan? Die gaat volop in zijn sportschool meetrainen, want hij heeft nog plannen te over voor toekomstige wedstrijden. Trikipedia is er morgen bij op de opening van deze schitterende Zeeuwse sportvoorziening. Nu al wensen we Floris-Jan veel succes om ook deze droom waar te maken.

Frank doet gratis mee in Gelreman

 

Het was een mooie dag voor Frank van Haren. Uit alle deelnemers aan de Gelreman werd hij dankzij de fruitautomaat uitverkozen als de gelukkige, die zijn inschrijfgeld terug krijgt. 250 euro. Daar kan Frank dan weer leuke dingen mee doen in de aanloop naar deze nieuwe hele triathlon.

Die vierde hele van Mik maakt (nog) geen Quatro Dutch

 

Er komt er nog eentje, zoals bekend. Mik Borsten uit Amersfoort is altijd wel in voor een stunt. Hij legde de 180 kilometer fietsen in Almere bijvoorbeeld al eens steppend af en organiseerde de Trans Holland Triathlon dwars door het land. Mik is de prijsinflatie in inschrijftarieven een beetje beu. Daarom houdt ie op 25 mei houdt de eerste Extreme Triathlon. Gratis deelname voor deze race die om 8 uur begint in het Bosbad. Nou ja, bijna gratis. Atleten moeten een vignet kopen en dat kost 7 euro. Vervolgens 130 kilometer ATB op de diverse mountainbike-tracks in de omgeving van Amersfoort. De marathon is een omloop rondom de Keistad. Het eerste jaar is een uitprobeersel. Tijdregistratie houden de deelnemers bijvoorbeeld zelf bij via de GPS/live-tracking. Om de Triple Dutch nu meteen al om te zetten in een Quatro Dutch gaat wat ver. Evengoed rekenen we op een dag vol verrassingen, dat is Mik Borsten wel toevertrouwd.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.