Arno in World Marathon Challenge; toptriatlete Leanne Fanoy aan het woord – WTJ 1054

MAANDAG – Hoezo weinig wedstrijden? Arno van Triest heeft wedstrijden in overvloed. De triatleet uit het Brabantse Putte loopt immers dagelijks een marathon. Dat doen wel meer mensen, maar niet verspreid over zeven continenten op deze globe. Ook niet helemaal waar. Arno’s vrouw Meriem doet het ook en Petr Vabrousek uiteraard ook. En zo nog een veertigtal extreme duursporters.

We hebben het uiteraard over de World Marathon Challenge, die inmiddels over de helft is. Op het moment dat we deze WTJ tikken, zijn de hardlopers aan hun vijfde 42 kilometer toe. Voor de Europeanen een thuiswedstrijd, want plaats van handeling is Madrid. De marathons drie en vier waren nog in Perth en ’s avonds in Dubai. In Perth kwam Arno als zevende over de meet. Zijn tijd daar 3.46.12 uur. Meriem blijft vierde plaatsen scoren, nu in 4.32.35 uur. De nachtelijke maraton in Dubai ging bij de meesten minder snel. Arno was klaar in 3.52.48 en daarmee vijfde. Meriem gewoon weer vierde, nu in 4.39.33. Petr Vabrousek is steevast tweede achter de Amerikaanse ultraloper Michael Wardian.

De marathon in Dubai had meer links met triathlon. De lopers kregen namelijk hetzelfde loopparcours langs Jumereih Beach voorgeschoteld als vrijdag de deelnemers aan de 70.3 Ironman. Daarover gesproken. We hebben nog een leuke foto van ‘oude tijger’ Chris Brands, die weer lekker onopvallend op het podium staat temidden van alle agegroup-winnaars. Hij doet het toch maar en dat al bijna drie decennia lang.

Terug naar de WMC. De deelnemers krijgen het aan de looptijden te zien, wel steeds zwaarder. ,,De spieren beginnen vermoeid aan te voelen, het wordt overleven’’, aldus Arno vanuit Madrid. Hij heeft ook maagproblemen. ,,Het gebrek aan normaal voedsel begint zich te wreken.’’ In Dubai konden de deelnemers even op een normaal hotelbed liggen. En leuk is dat de piloot sinds zaterdag de uit Tholen afkomstige Marc Pekelsma is. Na Madrid wachten nog Santiago, Chili en de finale in Miami, USA aanstaande woensdag.

Leanne: triathlonsport in het Midden-Oosten is booming

Aan dergelijke uitdagingen begint Leanne Fanoy (nog) niet, maar de toptriatlete is toch ook niet vies van een kilometer meer of minder. Met haar 22 lentes is ze één van de jonkies in het Ironman-circuit. Met haar prestaties bewijst ze haar gelijk. Vrijdag was ze de beste agegrouper van de 70.3 Ironman in Dubai. Tijd om deze geboren Nederlandse, maar uitkomend voor de Verenigde Arabische Emiraten eens aan de tand te voelen. Aan de hand van tien vragen. Leanne had nog energie voor tien en nam uitgebreid de tijd om ons te woord te staan. Ze vertelt over haar ambities, haar voorkeur voor lange afstand, het contact met trainer Luc van Lierde en we leren van Leanne hoe de triathlon zich in het Midden-Oosten enorm ontwikkelt.

foto Yvonne Postma

1.Leanne, op de eerste plaats gefeliciteerd met wederom een prachtige overwinning in jouw Dubai. Speelt het thuisvoordeel daar een rol bij? Kristian Blummenfelt b.v. moest bijkomen van de lange reis, jij bent er al. Kent de omstandigheden en het klimaat. Vertel eens wat over het wedstrijdverloop van afgelopen vrijdag?

,,Deze wedstrijd stond niet in de planning, maar eigenlijk kon ik zo’n ’thuis’ wedstrijd natuurlijk niet missen! Na Bahrein 70.3 heb ik mij dus nog ingeschreven voor Dubai. Ik ben terug naar Frankrijk gegaan en heb veel uren binnen gefietst. Maar ondanks de onwennige kou kwam ik steeds wat meer in vorm. Ik had inderdaad het grote voordeel dat ik mijn laatste trainingsblok in Abu Dhabi kon doen aangezien mijn ouders hier nog wonen. Ik had dus één week om bij te komen van de reis en nog wat trainings uren te maken, en één week om voor te bereiden op de wedstrijd. Ik train graag in de hitte, en ging op het warmst van de dag hardlopen. Zo kreeg ik een idee hoe het zou zijn op race day. Fietsen deed ik rond het nieuwe fiets circuit op Al Hudayriat Island. Een wijde, super snelle lus van 10km, speciaal aangelegd voor fietsers. Het trainen in de Emiraten wordt steeds beter – de faciliteiten zijn er nu om veilig en goed te kunnen trainen. De wedstrijd verliep eigenlijk vlekkeloos. Mentaal zat het helemaal goed – ik was relaxed en had er zin in. Met een rolling start ging ik het water in en had ik genoeg ruimte om m’n eigen tempo te zwemmen. Achteraf gezien had ik graag mijn huidige zwem niveau laten zien, maar dat is er niet helemaal uitgekomen. Gelukkig had ik daar geen idee van tijdens de race, en daardoor begon ik met een positieve mindset te fietsen. De benen waren goed! Ik was compleet in controle, kon wattage trappen, en kwam goed vooruit. Na 2:17 sprong ik met een grote smile van de fiets en kon ik beginnen aan het laatste onderdeel. De eerste 5km vloog ik. Dit is het gevoel waar ik op wachtte. Coach Luc stond op 1.5km en leek onder de indruk over de race die ik aan het lopen was. Ik liep op de profs in en kreeg wat tijden door. De focus kon ik er bij houden, en ook al zwakte ik iets af, ik kon mij nog redelijk sterk houden en finishde met een mooie looptijd van 1.23.’’

2.Toen we je trouwens feliciteerden viel ons je reactie op. Je zei: ”Bedankt, heel blij met mijn seizoen afsluiter.” Voor de meeste triatleten begint het seizoen juist nu. Hoe zit dat?

,,Ja dat klopt, Dubai is een mooie seizoen opener voor de meeste triathleten, maar voor mij was het een afsluiter. Zoals ik zei was dit niet helemaal gepland, maar omdat ik mentaal en fysiek nog fris was na Bahrein trok ik graag nog een paar weken door. Ik heb dit jaar heel anders getraind, met minder dan de helft van mijn vorige trainingsuren. Top fit voelde ik mij nog niet, maar ik wist dat er nog meer uit te halen was vóór de winter stop. In Bahrein was het niet helemaal gelukt om het beste er uit te halen, dus dit voelde als een nieuwe kans voor een mooi resultaat. Ik ben zo blij dat het is gelukt!’’

3.We zagen je in Dubai poseren met je nieuwe coach Luc van Lierde. Vertel eens hoe dat contact tot stand is gekomen en wat jullie tot dusverre al hebben bereikt? Wat wist je van Luc trouwens?

,,Ik heb Luc in Kona ontmoet, toen ik daar was voor het WK 2017. Ik wist dat ik een nieuwe coach nodig had die mij op lange termijn naar de top kon brengen. Ik heb erg veel en hard getraind op jonge leeftijd. Dat ging goed, maar ik realiseerde mij ook dat misschien niet jaren lang op die manier vol zou kunnen houden en er op te kunnen bouwen. Na een gesprek was het duidelijk wat zijn aanpak zou zijn – helemaal afbouwen om te resetten, en daarna langzaam opbouwen. Het klikte tussen ons en ik nam de grote stap om een hele nieuwe aanpak aan te gaan. Dat begon met een lange off season, en veel geduld met de opbouw van het seizoen. Resultaten hoefde ik dit jaar niet te verwachten, geduld had ik nodig om in de toekomst successen te boeken, vertrouwen moest ik hebben in het lange termijn plan van Luc. De progressie is goed te zien op de lactaat testen die we afleggen, en nu gelukkig ook op wedstrijd in Dubai. Het voelt als een grote eer om met zo’n ervaren en succesvolle athleet/coach te werken.’’

4.De 70.3 IM Bahrain, 70.3 IM Dubai, World Triathlon Series Abu Dhabi. Steeds vaker zijn er grote triathlons in jouw omgeving. Wat voor invloed hebben die wedstrijden op de triathlonsport in het Midden-Oosten?

,,De triathlonsport in het Midden-Oosten is enorm gegroeid de afgelopen jaren. Deze evenementen zijn super voor de toerisme, en om mensen het Midden-Oosten te laten zien op een andere manier dan de media die vaak portretteerd. Maar ook voor de locale bevolking en de expats heeft het een enorm positieve invloed. Toen ik begon met triathlon in 2015 had ik nooit kunnen bedenken dat het nu zo populair is, en dan de fiets tracks in Abu Dhabi en Dubai dagelijks door honderden mensen worden bezocht. Er zijn veel meer trainings faciliteiten, verenigingen, en wedstrijden. Het brengt mensen samen, er onstaan nieuwe teams en het wordt steeds makkelijker voor beginners om het triathlon wereldje in te komen.’’

5.Je komt afwisselend voor UAE en NED uit in grote wedstrijden. Zit daar een redenering achter?

,,Ik kom zo vaak mogelijk voor de UAE uit, aangezien ik door hen de kans krijg om mijn dromen in deze sport na te jagen. In de Emiraten staan ze volledig achter mij en mijn ambities om te top te bereiken. Ik ben hier op gegroeid en het zal altijd als ’thuis’ voelen.’’

 

6.Je voorkeur voor lange afstanden gekoppeld aan je nog jonge leeftijd, riep regelmatig vraagtekens op. Zozeer dat je zelfs keer vroeg om je kwalificatie voor Hawaii maar een beetje ‘weg te moffelen’. Stoort het je dat mensen daar kritiek op hebben?

,,Het stoort mij niet en ik snap ook waar het vandaar komt. Ik heb hard getraind op jonge leeftijd. Gelukkig ging dit altijd goed en herstelde ik snel. Ik genoot ervan en wilde altijd zo hard en veel mogelijk trainen. Ik realiseer me nu dat dit op korte termijn werkt, maar om lang in de sport te blijven zal ik toch wat voorzichtiger moeten zijn. Toen ik bij Luc begon moest ik dus ook accepteren dat het even een jaartje zonder Ironman afstand zou moeten. Ik heb alle tijd, maar toch kriebelt het om weer aan de start te staan van een volledige triathlon!’’

7.Als wereldburger ben je in de zomers bij Tri-Topia in Frankrijk actief. Vertel eens wat meer over die trainingskampen en wat jullie nog meer doen?

,,In mijn laatste jaren op school gebruikte ik de zomer vakantie om als vrijwilliger te werken bij Tri-Topia in Frankrijk. Dat evolueerde stap voor stap, en nu ben ik samen met mijn vriend Hugh volledig eigenaar van het bedrijf! We wonen op een prachtig gerenoveerde boerderij, met plaats voor 17 gasten. Met 25m zwembad in eigen tuin en de beste fiets en loop routes is het een waar triathlon paradijs. We organiseren all-inclusief kampen (verblijf, coaching, eten..) maar ook weken op B&B basis. Athleten kunnen gebruik maken van alle faciliteiten waaronder dus het zwembad, de fitness, jacuzzi, huur fietsen. Atleten van alle leeftijden en niveaus zijn van harte welkom!’’

 

8.Maakt je werk bij Tri-Topia dat het lastig is om het hele seizoen door wedstrijden te doen?

,,Afgelopen jaar was best heftig door vele veranderingen en natuurlijk de overname van het bedrijf. Het is hard werken om 24/7 klaar te staan voor onze gasten en tegelijkertijd ook zelf te trainen. We hebben voor deze zomer een hele mooie planning gemaakt waarbij ik kan racen én kampen van de hoogste kwaliteit kan bezorgen.’’

 

9.Je had eind vorig jaar een ontmoeting met niemand minder dan de kroonprins van de Verenigde Arabische Ermiraten. Dat moet een bijzondere ervaring geweest zijn, lijkt me?

,,Dat was inderdaad een hele ervaring. Spannend ook, want eigenlijk hadden we geen idee hoe dat zou verlopen. Het was een grote eer om de kroonprins te ontmoeten en te vertellen dat ik met trost zijn land vertegenwoordig in de triathlonwereld. Onwerkelijk ook, maar de volgende dag stond ik in groot formaat op de voorpagina’s van meerdere lokale kranten. Toen was het toch wel ‘echt’!’

 10.Wat zijn je ambities voor de komende jaren, in de wetenschap dat je met Luc nog grote stappen kunt maken?

,,Vooral na zo’n wedstrijd als Dubai is de motivatie extra hoog. Mijn ambitie in de sport is om te top te bereiken. Maar dit gebeurt op lange termijn dus we bekijken het stap voor stap. Om het maximale uit mijzelf te halen moet het op de juiste manier gebeuren, en ik ben ontzettend blij dat Luc mij daarbij helpt.’’

 

Dank je wel Leanne. Het maakt ons weinig uit voor welk land je uitkomt. We blijven je volgen en omgekeerd vinden we het ook leuk als je ons op de hoogte houdt van het wel en wee vanuit jouw thuisland aan de Perzische Golf!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.