Preview op eerste World Cup met 10 Nederlanders; Powerman en Marathon Challenge – WTJ 1055

DINSDAG – Na bijna twee maanden relatieve rust, ontwaakt de ITU komende weekeinde uit haar winterslaap. De World Cup in Kaapstad is een wedstrijd waar niet alleen veel toptriatleten reikhalzend naar uitzien, je merkt het ook aan de wereldtriathlonbond zelf. Op haar site was het de afgelopen weken vooral terugblikken, nu kunnen ze ook weer previewen.

Sterk kwartet Nederlanders in Kaapstad

 


Kaapstad is de wedstrijd waar het zondag allemaal mee begint. 2019 wordt een belangrijk jaar voor iedereen die de Olympus in Tokyo wil bestijgen. De 55 beste mannelijke triatleten en de 55 beste vrouwelijke triatletes mogen volgend jaar augustus uitkomen op het vierjaarlijks sportfeest. Daarbij komt dus ook de Mixed Relay nog, dus meer triatleten dan ooit zullen hun Olympische droom waar kunnen maken. De Zuidafrikaanse wereldbekerwedstrijd zal een belangrijke eerste graadmeter worden. Zijn Richard Murray en Henri Schoeman in eigen land al in topvorm of laten ze de eer aan anderen? Komt Richard Varga als vanouds als eerste uit de Atlantische Oceaan (met zicht op Robben Eiland)? Kan Vicente Hernandez bij afwezigheid van zijn sterke landgenoten de Spaanse eer hoog houden? Maar de allerbelangrijkste vraag is: hoe doen de Nederlanders het? Met Jorik van Egdom (startnummer 13), Marco van der Stel (17), Menno Koolhaas (57) en Donald Hillebregt (59) komt TeamNL in de sterkste opstelling uit de startblokken.

Rachel onder startnummer 1

 

De verwachtingen zijn uiteraard ook hoog gespannen bij de vrouwen, waar voormalige winnares Rachel Klamer met ere startnummer 1 zal dragen. Haar grootste concurrente is Summer Rappaport. Summer wie? Het gaat om de inmiddels getrouwde Summer Cook. Ook haar landgenote Chelsea Burns en de sterke Japanse delegatie met Ai Ueda en Juri Ide zal het Rachel niet makkelijk maken. Verderop op de startlijst hebben Maya Kingma startnummer 24 en Kirsten Nuyes 31 gekregen. Het sextet wordt gecompleteerd door landskampioene Jony Heerink (44), Rani Skrabanja (46) en Jeanine Kocken (49). Numerieke overwicht welhaast. Alleen de Zuidafrikaanse thuisploeg is met negen triatletes groter. We kunnen natuurlijk alle atleten nog eens vragen hoe ze er voor staan, maar de antwoorden liggen voor de hand: iedereen barst van de ambities en heeft grote zin om eindelijk weer de competitie aan te gaan. Daarom laten we het vanuit Namibië naar Zuid-Afrika reizende gezelschap in alle rust de puntjes op de i zetten. TeamNL: go for it!

O ja na het zwemmen in de Atlantic, gaat het fietsend langs Breakwater Boulevard en Beach Road rondom het Cape Town Stadium richting Green Point stadspark. Door het park wordt ook gelopen, de finishlijn ligt in de Fritz Sonnenberg Road. De sprint triathlons beginnen zondag om 14.15 uur voor de vrouwen en twee uur later gaan de mannen te water.

 

Eerste Powerman voor Gaël en Simona

 


Geen water in de eerste Powerman van 2019 al was daar onderweg wel grote behoefte aan. Het commerciële duathloncircuit vond plaats in McDowell Mountain Park in Arizona. Een echt woestijngebied. Langs het loopparcours waren de hoge cactussen de enige toeschouwers. De kou, die Amerika trof, bleef de duatleten in Arizona (18 graden overdag) bespaard. Het was de Franse drievoudig wereldkampioen Gaël le Bellec, die de eerste Powerman naar zich toetrok. De hier weinig bekende Amerikaanse duatleten Chad Hall en Adam Feigh eindigden op twee respectievelijk zes minuten als tweede en derde. De Australische pro Matt Smith verkeek zich danig op de kracht van de Yankees en werd vierde. Het vrouwenveld was minder internationaal georiënteerd. Simona Celik, Susan Pierson en Coralie Baumann kwamen met grote onderlinge verschillen over de finishlijn. Gedrieën vormden ze het volledig Amerikaanse podium.

 

 
Tenslotte vliegen we weer mee met de duizelingwekkende wereldreis van triatleet Arno van Triest en zijn charmante Spaanse bruid Meriem. Ze hebben de Madrileens hoofdstad inmiddels achter zich gelaten en koersen richting Chili. Madrid liep gesmeerd ondanks de vermoeidheid, die toeslaat. Een pittig parcours met klimmetjes erin, maar toch de snelste marathontijden tot nu toe. Arno in 3.33.02 en daarmee derde achter alleswinnaar Michael Wardian en ‘eeuwige tweede’ Petr Vabrousek. Meriem liep naar haar vijfde 4e plaats. Ook zij was sneller dan eerder: 4.31.40 uur. Afgaande op de snelle tijden en korte klasseringen is er geen vuiltje aan de lucht, maar de week, het slaapgebrek, de jetlags en het voedsel gaat zwaar doorwegen. Nu Santiago en Miami nog en dan zit de bijzondere huwelijksreis voor het duursport stel erop. Geschiedenis kunnen ze woensdag schrijven door als eerste echtpaar de World Marathon Challenge te hebben volbracht.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.