Ultra-uitdagingen: ‘t mag weer; Preview WK wintertri; Flevonice; Welke doet Jan Frodeno? – WTJ 1056

WOENSDAG – Het moment dat Martijn Feijen ergens rond de eeuwwisseling met sportpensioen ging leek ook het einde in te luiden van de ultra-triathlons. De drie-, vijf-, tien- en vijftienvoudige: het was uiteindelijk allemaal al eens uitgeprobeerd en journalisten moesten spijtig genoeg constateren dat zich geen excessen voordeden. De interesse verflauwde, het grenzen leggen vervaagde.


Maar anno 2019 lijkt het of de ultramensen weer helemaal terug zijn. Hele triathlons kunnen niet zwaar genoeg zijn. Er is een wereldwijd Xtreme-triathlon circuit ontstaan en er komen steeds meer nieuwe Utlratriathlons, zoals begin maart nog in Israël: 10 kilometer zwemmen, 420 kilometer fietsen en 84 kilometer lopen. EPIC triathlons komen in zwang bij onze zuiderburen en een Brit zwemt komende zomer eerst het Kanaal over om vervolgens fietsend van oost- naar westkust en lopend hetzelfde stuk terug af te leggen. Alles in een straf tempo, want deze Sam Boatwright wil op deze 2775 af te leggen kilometers alle heersende snelheidsrecords breken.

Arno en Merien zijn er bijna

 


Het hoort weer bij deze tijd, zullen we maar denken. Eentje waarin de marathon als een sprintje wordt beschouwd en zelfs een hele triathlon niet voldoende tot de verbeelding spreekt. Voor Arno van Triest golden die overwegingen allemaal niet. Hij stapte gewoon met zijn Spaanse bruid Merien op het vliegtuig naar Kaapstad waar de deelnemers aan de vijfde World Marathon Challenge zich verzamelden. Amper een week verder zijn de veertig marathonvreters kris-kras de wereld over gevlogen om binnen de gestelde zeven dagen zeven marathons op zeven verschillende continenten af te werken. De Chileense hoofdstad Santiago was de zesde en voorlaatste tussenstop. De Putse triatleet (viervoudig finisher in Almere) doet serieus mee om de prijzen trouwens. In Chili finishte hij achter het vertrouwde duo Michael Wardian (3.04) en Petr Vabrousek (3.19) weer als derde. En zo staat Arno ook in de tussenstand op drie met de finale in Miami nog te gaan. Het vliegtuig is daar met enige vertraging aan gekomen, maar geen nood: binnen de 168 uur klaart iedereen de klus.

 

 

Ook Merien natuurlijk. In Santiago was ze voor de zesde keer vierde van de dertien vrouwen. Nu in 4.33.27 uur. Nog een laatste maal komen de beetjes in beweging en dan is het terug huiswaarts. Einde huwelijksreis. Moe, maar voldaan. Filip Vabrousek, zoon van Petr, wint overigens dagelijks de halve marathons, die ook op het programma van de WMC staan.

Russen zijn topfavoriet op WK wintertriathlon Asiago

 

Het tweede februariweekeinde nadert. Het is niet alleen het begin van de nieuwe World Cup cyclus, de ITU heeft meteen al een eerste wereldkampioenschap op stapel staan. Met nauwelijks nog wedstrijden komen de paar organisaties die nog wel een wintertriathlon houden al gauw in aanmerking voor of een EK of een WK. Het zijn de Russen, Italianen en Noren, die zondag waarschijnlijk weer de dienst uit zullen maken in de strijd om de medailles op het WK in het Italiaanse Asiago. Pavel Andreev is de te kloppen man. Al zo’n tien jaar staat hij aan de top, intussen zo’n zes wereld- en vier Europese titels verzameld. Zo ver is de favoriete bij de vrouwen nog niet. Yulia Surikova staat op twee wereldtitels. En hoewel er zelfs agegroupers tot en met 85-plus mee doen, zit er geen enkele Nederlander bij. Dat is al een aantal jaren zo, al zou de deelname van Machiel Ittmann waarschijnlijk niet misstaan. Maar ook Machiel moet af en toe gewoon werken, net als wij.

Nederlandse wintertriatleten kiezen voor Flevonice

 

Bovendien is gelijktijdig de onvervalste Hollandse wintertriathlon Flevonice op en rond de bekende 3 kilometer lange kunstijsbaan bij Biddinghuizen. Tot dusverre mocht mede-organisator Martin Veenhuizen 140 inschrijvingen (inclusief teams) op de startlijst zetten. Daar mogen er nog bij komen. Nog niet op de lijst, de winnaar van de eerste editie Erben Wennemars. Maar wie weet. Groot kanshebber is vooralsnog Richard Kramer. Bij de vrouwen komt topschaatster Daniëlle Bekkering haar titel verdedigen. Ook wintertriathlonkampioene Geke Venema en Annelies Vrancke zijn van de partij. Kurt van de Nes houdt het bij de korte afstand. Lopen, ATB en schaatsen over wisselende afstanden. Op de lange afstand loopt het mooi op: 10 lopen, 20 fietsen, 30 schaatsen. Alle series gaan om 15.00 uur van start. Vanaf 13.30 uur is het inschrijfbureau open. Flevonice – voor wie er nooit geweest is – zit aan de Strandgaperweg 20 in Biddinghuizen.

 


Crossduatleten zullen de ijzers niet uit het vet halen. Zij hebben immers twee startmogelijkheden. In het zuiden in Etten-Leur, in het hoge noorden in Norg. Morgen daarover meer. En zaterdagavond begint ook het 35e activiteitenseizoen van ’t Veerke/Triathlonorganisatie Oud Gastel met de legendarische sport- en popquiz. Het belooft een gezellige avond te worden, waar triatleten uit West-Brabant maar ook uit Spijkenisse maar wat graag aan meedoen.

Frodo houdt het bij zes wedstrijden in 2019

 


Laatste nieuwtjes. De Deense Tine Holst stopt met triathlonsport. En Jan Frodeno maakte vandaag zijn voorlopige wedstrijdschema voor 2019 bekend. Daarop staan zes wedstrijden. Hij opent 6 april met de 70.3 Ironman Oceanside, die hij al drie keer won. Op 5 mei, een maand later, gaat hij in op de uitnodiging van de OD-triathlon in het Duitse Büsschutten, waar ook Bundesliga-races worden gehouden en het EJOT-team van onder meer Rachel Klamer is gevestigd. Op 2 juni is het de beurt aan 70.3 IM Kraichgau om Frodo te ontvangen. Hij won ook die race vorig jaar, toen duellerend met Patrick Lange. Beide Hawaii-winnaars ontmoeten elkaar op 30 juni opnieuw, maar dan voor de Europese titelstrijd Ironman in Frankfurt. Challenge Roth moet het dus zonder de twee immens populaire Duitse triatleten stellen, naar verluid is dat risico in 2020 kleiner. Daarna heeft Frodeno nog maar twee doelen. Zijn wereldtitel verdedigen op de 70.3 Ironman, dit maal in Nice en uiteraard zijn terugkeer naar het WK Ironman op Hawaii. Daar ligt topprioriteit. Jan is bereid Nice te laten schieten als dat de voorbereiding voor Hawaii zou verstoren of blessures op de loer liggen.

Uiteraard hadden we Jan ook gevraagd mee te doen aan de eerste Triple Nations Cup in Bonn, Oud Gastel en Aarschot. Hij heeft de organisatoren vriendelijk bedankt, ze veel succes wensend.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.