Arno en Meriem hebben ’t geflikt: 7 marathons; Ijstriathlon; Preview Etten en Norg – WTJ 1057

DONDERDAG – En nu wordt het heel lang slapen waarschijnlijk, maar wel zodanig dat ze weer in een normaal ritme terugkeren. De afgelopen week hadden Arno en Meriem van Triest haast geen benul meer van tijd. Ze vlogen door tijdzones, liepen hun marathons veelal ’s avonds en moeten haast wel geradbraakt vanuit Miami in het vliegtuig zijn gestapt richting Nederland, richting thuis.


Maar – en daar gaat het toch om: de missie is volbracht. Alle veertig marathonlopers hebben de legendarische World Marathon Challenge tot een goed einde weten te brengen. Sterker nog Arno liep in Miami zijn snelste van zeven en daarmee haalde hij de derde plaats in het eindklassement binnen. ,,Ik stond bijna dertien minuten achter op de nummer drie, de Amerikaan David Field. Vanaf de start ben ik met triatleet Petr Vabrousek mee gelopen, die moest ik halverwege wel laten gaan.’’

Prachtige derde en vierde plaats

Maar toen was de voorsprong van Arno op Field al meer dan voldoende. Achter topatleet Michael Wardian (die vrijwel alle marathons onder de 3 uur liep) en alleskunner Petr Vabrousek sleepte de eerste Nederlander ooit in dit evenement een schitterende derde plaats in de wacht. ,,Eindelijk een heerlijk bed’’, was de reactie van de 38-jarige Puttenaar. Het was de grootste beloning voor zeven dagen lopen en leven in een vliegtuig. ,,Het was landen, lopen in het donker en doorvliegen om het schema van 168 uur te halen.’’


Nou ja, nog eentje. Want zijn Spaanse bruid Meriem volgde anderhalf uur later wederom als vierde. Op South Beach Miami liep ze de marathon in 4.33 uur. Ook in de eindrangschikking werd ze vierde. De Amerikaanse Susanna Gill won. Het bijzondere van Meriem was niet alleen dat ze tot een jaar geleden nog nooit een marathon gelopen had, ook de regelmaat waarmee ze de zeven marathons aflegde is speciaal. Tussen haar snelste en langzaamste marathon zat slechts 14 minuten. Bij Arno was dat een ‘afwijking’ van 41 minuten bijvoorbeeld. Haar commentaar: ,,Het lichaam roept al een tijdje stop, de geest schreeuwde: doorgaan.’’


Als het bruidspaar in Miami is uitgeslapen volgt de prettigste helft van de huwelijksreis. ,,We vliegen vanaf hier naar Bonaire. Onder meer om te duiken. Hebben we nog nooit gedaan overigens.’’ Omgekeerd geldt dat geen enkele Nederlander ooit deed, wat Arno de afgelopen zeven dagen wel deed: zeven marathons op zeven continenten. We zetten de tijden nog een keer op een rijtje.
Arno:                                                                      Meriem
Zuidpool 3.49.55;                                                  Zuidpool 4.39.57;
Kaapstad 3.36.11;                                                  Kaapstad 4:45:17
Perth 3.47.12;                                                         Perth 4:32:35
Dubai 3.51.48;                                                       Dubai 4:39:33
Madrid 3.33.02;                                                    Madrid 4:31:40
Santiago de Chili 3.47.23;                                   Santiago de Chili 4:33:56
Miami 3.08.31.                                                      Miami 4:33:56

Gezondheidstriathlons Ice4Life

 

De winter lijkt in Nederland al weer op z’n retour al hebben we de wintertriathons nog wel allemaal voor de boeg, te beginnen zondag met Flevonice. Over ‘ice’ gesproken. Ice4Life hield vorige week ook min of meer een wintertriathlon. De organisatie heeft als ambitie om wereldwijd een miljoen mensen door de kou het vitaal vermogen van lichaam en geest te laten ontdekken. Dat doen ze door grensverleggende, ijskoude evenementen op te zetten. We zagen de trend de afgelopen jaren in Nederland al verschuiven van snelle nieuwjaarsduiken naar ijszwemmen en ook ijstriathlons.
In het Oostenrijkse Uttendorf bestond de ‘gezondheidstriathlon’ uit een uur hardlopen, een uur langlaufen of mountainbiken en daarna al dobberend ‘afkoelen’ in ijswater. In totaal deden 56 deelnemers mee, zij haalden 25.000 euro op voor goede doelen zoals Leven met Lyme. Beetje ‘brrrrr’ was het wel. En dat allemaal op de dag dat ruim 10.000 scholieren op het Malieveld actie voerden voor snellere klimaatmaatregelen

Morgen is het 8 februari. Kenners weten dat het voor de triathlonsport een speciale dag is. Wij blikken hier vooruit op het weekeinde met naast de World Cup Kaapstad, het WK wintertriathlon en Flevonice dus de reeds aangekondigde twee crossduathlons.

 

Belgen weer favoriet in crossduathlon Etten-Leur

 

De MOS Accountants & Adviseurs Cross duathlon in Etten-Leur staat vanaf 10.30 uur op de rol. Vergeet gedeeltelijk de voorgaande twintig edities, want aflevering 21 (volwassen status bereikt) wordt op een gloednieuw parcours gehouden. De bossen bij Kogelvanger worden vervangen door het domein van asperge- en wijnboerderij ’t Santspuy. Daar waar onder andere ex-triatleet Anko Sweep is geboren. Een Bourgondische streek om te gaan crosslopen en mountainbiken met wijngaarden en aspergebedden. Inschrijven gebeurt in een van de kassen van de familie Sweep.
Syb de Jong, Max van Helmond, Thomas Martinot, Alex van Buttingha Wicher en Timothy Wolvetang zijn kansrijk op de korte afstand (3-10-1,5). De lange wedstrijdafstand eindigt mogelijk voor het twaalfde opeenvolgende jaar in een zege voor de zuiderburen. De stand is 11-10 in het voordeel van de Belgen dus is het zaak aan de Nederlandse inbreng om gelijk te maken. Maar dan moeten ze dus wel drievoudig winnaar Geert Lauryssen van de troon stoten. En als Geert het niet redt, is er ook oud-winnaar Wouter Wuilmus nog. De Belgen moeten van Hollandse zijde oppassen voor onder andere Rody Kroon, Janno de Bruin en Chris Steenbakker. Bij de vrouwen doet titelverdedigster Femke van Kessel mee, maar ook tienvoudig (!) winnares Riikka Vreeswijk-Kelja, Eva Cornelisse en Anne Stellaard. Om half elf gaan de korte crossers van start, op het middaguur is het de beurt aan de lange afstand (6-20-3).

 

CrossRBR Norg met favoriet Arie, maar ook met Danne

 

Even oud als Etten-Leur is de GVAV Cross run-bike-run in Norg. 21 edities dus. Heeft Etten een fietspassage door de koeienstal, in Norg eindigen de duatleten in de manege van sportpark Schapendrift. Zeven GVAV-ers vormen de organisatie van de wedstrijddag, die voor het eerst sinds jaren jammer genoeg samenvalt met de Westbrabantse crossduathlon. Om 11 uur is in Noord-Drenthe wel ruimte voor een jeugdserie, waar Etten-Leur daar een paar jaar terug van afstapte. Om half een gaan de mannen los, drie minuten later gevolgd door de vrouwen en duo’s. De korte serie is om 12.43 uur aan de beurt. Langste afstand hier: 6/19,5/2,5. Het parcours ligt op de Langeloër Duinen ten noorden van Norg. De kanshebbers in deze wedstrijd zijn titelverdediger Arie de Jong, Joost Christiaans, Stefan van Bolhuis, Ferdinand Oldeman, Raimond van der Boom, Joost Somsen, Anton Theo Borger en David van Oosten.

Leuk dat Danne Boterenbrood van de partij is. Ze neemt het op tegen Trudy Veenstra, Marion Tuin, Franciska Schutter en Ineke Ligthart.

 

Nieuwe sites

 

Triathlon is booming. Dat schreven we al vaker. Naast meer beoefenaars is er meer media-aandacht en ook het aantal websites over onze sport groeit en groeit. Sinds november is ook Triathlon365 in de lucht. De getallen 226 en 113 zeggen misschien iets meer dan 365, maar we gaan er vanuit dat bedoeld wordt: dagelijks trinieuws te brengen. Achter de site zitten twee enthousiaste sporters en online ondernemers, die fulltime aan de website werken. In die situatie verkeert de redactie van Trikipedia niet, maar dat is een weloverwogen keuze. Het zou een rem leggen op onze creativiteit. Anyway: veel succes Triathlon365.

 

Nieuwtjes met Yvonne

 

Onze site heeft bij aanvang van ons tweede publicatieseizoen een aantal verrassende artikelen in petto. Zo heeft Yvonne van Vlerken ons een verrassend inkijkje in haar leven, haar trainingen, haar plannen voor 2019 en verdere toekomst gegeven. Daar zitten veel nieuwtjes tussen. Wacht maar af.

Morgen blazen we eerst ons eerste kaarsje op de taart uit.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.