Flevonice Wintertriathlon gewoon mét schaatsen; Marco en Richard niet in Kaapstad; WK wintertri – WTJ 1059

ZATERDAG – De berichtgeving was een beetje tegenstrijdig. Kon er morgen nu wel of niet geschaatste worden op Flevonice. Het sportpark zelf gaf aan dat de 400 meter-baan wél en de 3 kilometer niét beschikbaar waren voor de schaatsers. Het had alles met de harde wind te maken. Mede-organisator Martin Veenhuizen maar even gevraagd, want daarmee zou de wintertriathlon aan een zijden draadje komen te hangen. Maar Martin stelde ons en alle deelnemers gerust: er wordt zondag gewoon geschaatst in deze tweede editie van de Wintertriathlon.

Darmvirus nekt Richard Murray en Marco van der Stel

Minder goed nieuws uit Kaapstad. De eerste World Cup-race moet het zonder deelname van Richard Murray en Maro van der Stel ‘stellen’. Een darmvirus houdt beide topatleten aan de kant. Het zal toch niet aan de ‘braai’ in Namibië gelegen hebben. Aanvankelijk leek Richard nog wel te starten en dan te zien of hij ook het lopen kon meepakken. Nu wordt toch wijselijk voor een rustmomentje gekozen en dus geen thuiswedstrijd voor hem. Hopelijk blijven de andere triatleten van fysieke ongemakjes gevrijwaard. En tot Marco en Richard zeggen we: spoedig herstel gewenst!

Pavel pakt zijn zevende mondiale wintertitel

De wereldkampioenschappen wintertriathlon zijn volop gaande. In het Italiaanse Asiago ligt net als in alle Alpenlanden meer dan genoeg sneeuw voor. De oersterke Rus Pavel Andreev haalde er al weer zijn zevende achtereenvolgende wereldtitel op. De Italiaan Franco Pesavento brak het veld open bij het lopen, met Andreev op een zevende plaats op anderhalve minuut. Dat zette hij al grotendeels recht bij het mountainbiken in de sneeuw. Samen met de Tsjech Marek Rauchfuss bond hij de latten onder om vervolgens snel weg te komen bij zijn laatste rivaal. De zevende wereldtitel, een unieke reeks voor de ITU. Op vijftig seconden van de kampioen volgde zijn landgenoot Dmitryi Bregeda, de betere langlaufer ten opzichte van de Tsjech, die brons haalde. Snelste langlaufer, de Rus Evgeni Uliashev, eindigde vierde. Met vijf Russen in de top acht was de dominatie van het grote Rusland weer overduidelijk. Franco Pesavento zorgde nog wel voor een succes voor het gastland: hij was de snelste onder de beloftes.

 

Daria is de verrassing op WK wintertriathlon

Bij de vrouwen moest titelverdedigster Yulia Surikova (36) het goud afstaan aan haar veertien jaar jongere landgenote Daria Rogozina. Zij kwam tot dusverre bij de elites nog niet op de podia voor, wel eerder twee keer zilver bij de beloftes (die ze nu uiteraard op haar 22e wederom won). Sanne Broeksma kent haar ook, de Russin was haar grootste rivale op haar weg naar de Europese crosstitel in 2017 in Roemenië. Op Ibiza haalde Rozogina opnieuw zilver op deze discipline, maar vandaag was er in de sneeuw van Asiago geen houden aan. Op bijna vier minuten volgde Yulia Surkova dus als tweede, brons ging naar de Oostenrijkse Romana Savinec. De winst behaalde Rogozina vrijwel geheel bij het langlaufen, waar ze de loipe ruim drie minuten sneller aflegde dan de concurrentie. Met drie keer goud vier keer zilver en 1 keer brons beheersen de Russen dit kampioenchap. De Italianen hebben een goude en een bronzen plak, de Tsjechen en Oostenrijkers allebei een bronzen.

Morgen komen de agegroupers in actie, maar helaas ook daar geen Nederlandse deelnemers.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.