Fraaie zeges Arie en Trudy in crossduathlon Norg; Els in The Hell; Donald vanuit Kaapstad – WTJ 1061

ZONDAG – Dat ook in relatief rustige periodes soms wedstrijden ietwat ongelukkig samenvallen, bleek vandaag. De crossduathlons van Norg en Etten-Leur hebben allebei een mooie reputatie en historie opgebouwd. Andere jaren zat er een weekje tussen, nu dus op dezelfde zondag. Wellicht verklaart het de nog grotere dominantie van de Belgen in Etten-Leur, waar de top tien uit zeven Belgen bestond (Wuilmus, Sels, de sterke M50 Chris Maes, Hendrikx, Leysen, Anthonissen en Van de Boer) en de enige twee Vlaamse vrouwen ook meteen eerste en tweede werden. (Driesen en Vertenten). De drie Nederlanders in de top tien kwamen uit West-Brabant: Rody Kroon op drie, Alexander Picard vierde en de verrassende Bredanaar Marc Franken op een achtste plaats.

De jaarlijkse reünie van Etten-Leur

Etten-Leur is bovendien ook een evenement, waar je altijd veel oude bekenden tegenkomt. In de organisatie Huub Maas, Wim van Haperen en Charles Aernouts sowieso al, maar daarnaast ook TVB-ers, die na jaren inactiviteit (op medisch advies) toch weer eens mogen starten. Ik doel op Adri Loose en Henk Hamers. De laatste deed Ironmans over de hele wereld. Acht jaar terug werden hartklachten bij hem vastgesteld en moest noodgedwongen duursport staken. En nu was de Terheijdense boomkweker er weer. Alsof hij nooit weg geweest was. Adri moest jammer genoeg stoppen. Zijn hamstrings speelden op. Ook Adri was de laatste jaren veel te vaak in het ziekenhuis. Goed om jullie allen te zien mannen!

Zevende keer Norg voor Arie de Jong

De duatleten uit het midden en noorden van het land togen zondag naar het Drentse Norg. Arie de Jong maakte zijn favorietenrol helemaal waar, al had Joost Somsen hem mogelijk van de troon kunnen stoten. De jonge Eibergenaar begon met een lekkere voorsprong aan het fietsen. Na de eerste ronde sloot Arie bij hem aan. De Fries onderscheidt zich op de technische stukken altijd weer van de concurrentie. Het was daar dat het lijntje brak en Joost op korte afstand volgde. Zijn voorsprong op Joost Christiaans is comfortabel, maar doorrijden moet altijd. Na anderhalve ronde door stoempen gaat Joost hard onderuit tegen een boom. Stuurfoutje. Met sleutelbeen, nek en hoofd probeert hij de klap op te vangen. Einde wedstrijd. De schade blijkt later thuis gelukkig mee te vallen.

Arie de Jong had vooraan nergens last van. Met ruim twee minuten voorsprong schreef de supermaster uit Oosterwolde voor de zevende keer de crossduathlon van GVAV op zijn naam. Joost Christiaans nam de tweede plek van de andere, minder fortuinlijke, Joost over. Derde werd nog een master: Raimond van de Boom, tegenwoordig Drent. Kort achter elkaar volgden daarna David van Oosten, Jeroen Lute (die Flevonice liet schieten) en Ferdinand Oldeman.

Trudy Veenstra zorgt voor Friese dubbelslag

Als vijfde kwam het eerste duo over de finish. Het betrof topzwemmer Erik Schröder samen met wielrenner Berry van Holland. Bas en Robert Beute werden tweede. Geen echte specialisten in het vrouwenveld al mag Trudy Veenstra graag de mountainbike van stal halen. De Surhuisterveense zorgde voor een Friese dubbelslag in Norg. Drie minuten later volgde Suzanne van Gelder op de tweede plaats. Acht minuten duurde het vooraleer het podium compleet was met Ingeborg Trul. In zwemlopen of triathlons gebeurt het wel eens bij de jeugdwedstrijden, in duathlons haast nooit. We hebben het over een overall winst voor een vrouw/meisje. In Norg wel: Nancy Loth was tien seconden sneller klaar met lopen, fietsen en lopen dan Wim de Groot, de eerste man. Derde was ook al een meisje: Sabine Spreen. Girlpower dus.

Met Els en Emily door de Hell of The West

Norg ligt niet ver van Glimmen vandaan. Glimmen, de geboortegrond van triatlete Els Visser. Om haar te volgen moeten we naar Down Under, want daar ‘overwintert’ Els voor het tweede jaar. Vooral trainen, want de Ironman Australia zoals ze vorig jaar deed, staat nu niet op het menu. Ach, en als er dan een race in de buurt is. Dan schrijf je te elfder ure nog even in. Hell of The West in Goondiewindi is met 26 edities een Australische klassieker over de halve afstand. Hier was het nog middernacht, maar de wedstrijd aan de andere kant van de wereld startte ook om vijf uur in het donker. Hard doorzwemmen dus. Tweevoudig winnares Sarah Crowley deed dat het best. Twee minuten na haar stapte Els op de kant. Daar zaten nog enkele vrouwen tussen, maar die wist Els te achterhalen tijdens het fietsen.

Terwijl Sarah, vorig jaar nog winnares in de Argentijnse Ironman en die van Hamburg, er een moordend tempo op nahield, kwam Els op de tweede plaats. Die positie hield ze vast tot aan de streep, de onderlinge verschillen waren na het fietsen vrij groot. De hattrick van Sarah Crowley ging in 3.50 uur, Els kwam zeventien minuten later het zilver ophalen. Weer een minuut later volgde Emily Donker. Els trainde al eens met deze triatlete, dochter van Nederlandse emigranten. Ook bij de mannen dezelfde winnaar als vorig jaar: Ozzie Max Neumann klopte vrij eenvoudig zijn landgenoten Fraser Walsh en Ben Cook. Negen minuten verschil. Twee winnaars, die even een maatje te groot bleken voor de concurrentie.

Koude start voor Donald Hillebregt in Kaapstad

Van de mannen in Kaapstad troffen we Donald Hillebregt nog net aan in de lobby van het vliegveld wachtend op zijn vlucht huiswaarts. Hij blikte terug op zijn 36e plaats in de World Cup Race. ,,Ik wist vorige week donderdag pas dat ik kon starten. Het was toen even snel schakelen en boeken en dus op de dag van de wedstrijd ook al terug naar Nederland.’’

Je zou denken: dat geeft stress. Maar Donald is qua reizen natuurlijk wel wat gewend. Hij keek redelijk tevreden terug op de race. ,,De start werd uitgesteld, omdat de stroom was uitgevallen. Balen, want iedereen kreeg het behoorlijk koud zo. Ik kwam voor mijn doen slecht uit het water, net achter Menno Koolhaas. Op de fiets werd het jagen. Gelukkig konden we naar de groep met Jorik toe rijden en tenslotte werd het toch weer één peleton. Het lopen gingen niet slecht, maar ook niet heel goed. Voor een eerste race ben ik redelijk tevreden. Ook nog wat punten gepakt voor de ITU-ranking. Ik heb vertrouwen in de wedstrijden in maart (New Plymouth en Mooloolaba), daar moet het echt gebeuren.’’ De kop is er af, we gaan TeamNL natuurlijk weer overal volgen. Dank Donald voor je immer snelle en oprechte reactie.

Twee WTJ’s op een zondag in februari: het moet niet gekker worden.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.