Rachel vierde, Jorik 18e in World Cup Kaapstad en Etten-Leur; WTJ 1060

ZONDAG – Eerste graadmeter van het jaar viel vandaag al in Kaapstad. Met de eerste World Cup wedstrijd van het seizoen weten we in elk geval wie er goed de winter doorgekomen is. Rachel Klamer beslist. Ze werd vierde in de eerste internationale confrontatie.

 

Het was Ai Ueda, zo’n beetje altijd in de buurt van Rachel finishend, die de sprint wedstrijd het best afmaakte. Het was de zevende overwinning voor Ai in een World Cup-wedstrijd. Met haar 35 jaren is ze de meeste ervaren triatlete in deze WC. In de Zuidafrikaanse stad klopte ze het Amerikaanse duo Summer Rappaport(-Cook) en Tamara Gorman. 35 seconden na de Japanase bolde Rachel over de streep. Wellicht had ze op meer gehoopt en haar zieke verloofde Richard Murray een mooie troostprijs bezorgd, maar vierde op World Cups blijft goed natuurlijk.

Superzwemster Maya opent race

 


De wedstrijd werd geopend door Maya Kingma, hetgeen in het natte Etten-Leur snel doordrong bij pa George, die daar als official bezig was, moeder Moniek intussen aan het appen met onze redactie. Maya voerde vervolgens de kopgroep aan, waarin ook Rachel, Summer, Tamara en Sara Pereze Sala en Fuka Sega, een andere Japanse. Aan de samenwerking lag het niet, toch kwam een tweede peleton met Ai Ueda  dichterbij. Een laatste demarrage van Rachel leverde lichte voorsprong in de tweede wissel op, Maya volgde in het tweede groepje.


Sprint triathlons worden veelal op het lopen beslist. Zo ook in Cape Town. Ai Ueda was onmiskenbaar de beste loopster. De Amerikaanse meiden hielden haar nog het best bij, zodat Rachel op de meest ondankbare plaats – vierde eindigde. Voor Maya leek er tot en met het fietsen nog vanalles mogelijk. Helaas blokkeerde ze bij het lopen en maakte een vrije val. Ruim twee minuten na de Japanse werd ze 21e, hetgeen ook aangeeft hoe klein de verschillen op zo’n sprint afstand zijn. Let wel: Maya is volop met afstuderen bezig en ging dus ook niet mee naar Namibië. Dat ze zelf tevreden was, kon u vanmiddag al lezen in het gesprek wat ze met collega Ruud voerde.

Strijdlustige Rani

Dat intussen de strijdlustige Rani Skrabanja was opgeschoven naar de zeventiende plek, mag als buitengewoon knap gezien worden. De Limburgse was zelfs beste onder de jongeren tot 20 jaar (eigen klassementje). Boven het uur zaten de drie andere Nederlandse vrouwen. Jeanine Kocken gaf vier minuten toe, daarmee knap 40e, Kirsten Nuyes had een mindere dag en werd 44e op bijna vijf minuten en Jony Heerink sloot het rijtje als 47e op bijna zes minuten. 1.17 minuut verloor Jony tijdens het zwemmen en daarmee moet de Hellas-atlete op deze afstand te lang achter de feiten aanhollen. Vermoedelijk is dat op Olympische afstanden minder het geval, daar is ze immers ook landskampioene in.

Jorik en Donald in kopgroep tweede wisselzone in

 

De mannen kwam later in de middag aan bod. Er zat van alles in de race, waardoor Jorik van Egdom en Donald Hillebregt ver konden komen. Toch ook hier weer: lopen als scherprechter. Alex Yee bezorgde TeamGB de eerste seizoenszege. De Amerikaan Tony Smoragiewicz was de verrassende nummer twee en de Portugees Joao Silva eindigde derde. Op een minuut van de Brit snelde Jorik over de meet. Achttiende was de Veenendaler. Ook Donald Hillebregt moest de inspanningen bij het fietsen bekopen. Hij volgde op 2.14 minuut als 36e. Vijf plaatsjes lager sloot Menno Koolhaas als 41e de rij van het trio Nederlanders. De mannen moesten het zonder Marco van der Stel doen, die met darmklachten aan de kant stond. Conclusie van dit eerste potje triathlon: kan het beter? Ja. Maar het is de voorbarig om op basis van deze klasseringen het verdere seizoen al te overzien. Dat het keer op keer zwaar zal worden, ja dat hoeven we niemand van de negen Nederlandse deelnemers in Kaapstad te vertellen.

Vier jaar later wint Wouter Wuilmus ‘Etten-Leur’ weer

Intussen waren de crossduathlons in ons land ten einde. In het droog begonnen, maar gaandeweg doornatte Etten-Leur, was Wouter Wuilmus heer en meester. De 33-jarige Rijkevorselaar bouwde na het wegvallen van concurrent Geert Lauryssen een reuzenvoorsprong op. Zijn landgenoot Landers Sels debuteerde in de Westbrabantse wedstrijd met een tweede plaats, man van de streek Rody Kroon redde de Nederlandse eer met brons. Het was voor Wouter de tweede zege, nadat hij in 2015 ook al eens won. ,,Maar dat was op een heel ander parcours. Dit was veel technischer en door de regen ook steeds modderiger. Maar heerlijk om daarop los te mogen gaan. Ik heb genoten.’’ Op de prijsuitreiking wachten, lukte WW niet. ,,Ik moet per se naar een babbyborrel later vanmiddag, Excuus.’’

Reacties Geert, Landers en Rody

 

Rody Kroon

Hij was er in elk geval snel genoeg voor. Geert Lauryssen sloot in de eerste van drie fietsrondes wel aan bij zijn concurrent, maar kwam vervolgens ten val en kreeg daarbij ook materiaalpech. Tevoren waarschuwde de man uit Sint Lenaerts al dat het mogelijk niet zijn dag ging worden om voor de vierde keer de hoofdprijs te pakken. ,,Mijn blessure van de Hel van Kasterlee is nog niet voldoende hersteld. We gaan zien het uitpakt.’’ Na zijn uitstappen was Geert linea recta vertrokken, dus vragen in hoeverre de pijntjes weg bleven lukte niet. Voor Landers Sels was het lekker afzien, zo vond ie. ,,Crossen in Nederland zijn zeker zo zwaar’’, aldus de klassementsaanvoerder van het Hammer Nutritions crossduathloncircuit. Rody was content over zijn derde plaats. ,,Dit is na Pijnacker pas weer mijn eerste wedstrijd. Die Belgen zijn hier altijd gedreven, ik geloof dat ze al dertien keer gewonnen hebben. Dit is wel mijn kortste klassering in deze min of meer thuiswedstrijd’’, aldus de man uit Lage Zwaluwe, twaalf jaar jonger dan de winnaar.

Sofie gaat nu ook Belgische dameswinst afleveren in Etten

 

De Vlaamse Soetkin Vertenten uit het Veldeman-Sportoase team deed voor het eerst een wedstrijd in Nederland. Ze was er meteen vandoor, al bleef haar landgenote Sofie Driesen in haar nabijheid. Op het mountainbiken waren de rollen omgekeerd en vervolgens kon de 29-jarige Oevelse het afmaken. Ook voor haar was het een debuut in Etten-Leur. ,,Ik wist dat de Belgische mannen hier altijd scoren en de vrouwen juist niet. Nu kunnen jullie dat beeld bijstellen’’, zei ze plagend. Achter Sofie en Soetkin werd titelverdedigster Femke van Kessel derde. ,,Ik moet eigenlijk iets meer gas geven bij het eerste lopen. Daarna moest ik te lang in de achtervolging zonder dat Sofie echter dichterbij kwam. Derde. Het was evengoed weer lekker genieten in de Brabantse modder’’, lachte de oorspronkelijk Nijmeegse, nu Delftse.

Burgemeester doet ook mee

Op de korte afstand trokken de Nederlandse duatleten de zaak recht. Junior Max van Helmond, zoon van Gerry van Helmond en Karlijn von Meijenfeldt verraste met winst op Tom Michielsen en TVB-er Syb de Jong, die samen met Almeerder Alex van Buttingha Wicher de wedstrijd open trok. Op de ATB gooide Max de F1-turbo van zijn naamgenoot erop en was de rest gezien. De talentvolle Willemijn Fuite van TV De Langstraat prolongeerde haar zege op de korte afstand. Clubgenote Kim Lahaye finishte tweede, Limburgse Judith Peeters derde.
Bijzonder was de deelname van Miranda de Vries samen met haar zoon Stefan aan de lange afstand crossduathlon. Waarom bijzonder? Welnu, deze Miranda de Vries mag zich burgemeester van de gemeente Etten-Leur noemen.

Voorlopig even deze twee wedstrijden. Er volgt ongetwijfeld meer.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.