RIP Hans Eysvogel; nationale langlauftitel Machiel, Snelle tijden en titel Marije in Schoorl – WTJ 1062

MAANDAG – Zoals sporters voorbeelden hebben, zo hebben commentatoren dat ook. Eén van onze inspirerende collega’s overleed vorige week op 91-jarige leeftijd. Hans Eysvogel: doordeweeks tandarts, op zaterdag en zondag sportverslaggever. Als sporter was hij amateurjockey op de renbaan en reed military-wedstrijden. De man uit Aerdenhout wist een prachtige stem op te zetten als hij de paardenraces van Duindigt van commentaar voorzag. Ook de springruitersuccessen op de Olympische Spelen en de vele concours hippiques werden door Hans vol elan becommentarieerd. Toen hij naar Studio Sport-maatstaven te oud was, stapte hij over op Eurosport. Daar kwam ik hem in de studio (eerste in Parijs, later Hilversum) geregeld tegen. Het viel me op dat zijn stem in normale doen heel anders klonk. Maar eenmaal achter de microfoon was het de man, die ik bewonderde om het feit dat hij bevlogenheid wist te koppelen aan deskundigheid en grootse taalbeheersing.

Tandartsen en sport

Toen de Olympische Spelen van Sydney daar zwaaiden we de Eurosport-commentatoren uit richting Australië. Ondergetekende ging niet mee vanwege gezinsuitbreiding. Op mijn vraag aan ‘meneer Eysvogel’ waarom hij niet mee ging, was het antwoord: jongen, dat zouden mijn veertiende Olympische Spelen worden. Het is goed zo.’’ Naast paardensport gaf hij commentaar bij hockey, de sport waarin zijn dochter Marjolein Bolhuis-Eysvogel uitblonk. Zij haalde goud op de Spelen van Los Angeles 1984, waarna ze ook al met een tandarts trouwde: Peter Bolhuis, broer van André. En die kennen we eveneens als tandarts/hockeyer en voorzitter van het NOC*NSF. In die hoedanigheid was hij eregast bij het 25-jarig bestaan van de Nederlandse Triathlon Bond, gevierd in Holten. Terug naar Hans Eysvogel. Rust in vrede. De familie veel sterkte gewenst.

Machiel Ittmann is de kampioen op de lange latten

 


Vandaag al even gemeld. Twee triatleten wisten zondag ook in andere disciplines de landelijke top te bereiken. Machiel Ittmann keerde na diverse ereplaatsen en mastertitels op het Noords Festival en na de winst op de wintertriathlon in Inzell terug naar de sneeuw. In het Duitse Rennsteig was immers nog de marathon klassiek over 30 kilometer af te werken. ,,Om ook die wedstrijd aan het Noordse Festival toe te voegen zou te zwaar zijn. Daarom is elk jaar het NK klassiek tijdens de Rennsteiglauf in Duitsland. Het NK is geïntegreerd in deze wedstrijd.’’
Machiel moest het opnemen tegen een kleine vijftig landgenoten. De omstandigheden waren bar en boos. Regen en stormachtige wind. ,,Niet ideaal voor een marathon in de sneeuw. Een aantal langlaufers besloot niet te starten. De omstandigheden zijn inderdaad zwaar. De sneeuw zuigt en de ski glijdt dus slecht. Daarnaast word je door de regen zeiknat en met sneeuwval heb je daar veel minder last van. Windkracht zes erbij en het maakt snel koud.’’ Het parcours is door de vele hoogtemeters en steilere klimmetjes bovendien zwaarder dan in het Italiaanse Sankt Ullrich.

Concurrent Nils Boomsma legt het af

Machiel vreesde tevoren Nils Boomsma, oud-langlauf selectielid uit de jaren negentig. Op de klassieke stijl is hij doorgaans sterker. Alleskunner Machiel Ittmann besloot snel van start te gaan. Na de eerste ronde van 15 kilometer lag hij een minuut voor op Nils Boomsma, de tweede ronde werd het gat groter tot wel vier minuten. Aan de finish kwam Machiel als elfde binnen met tien Duitsers voor hem. ,,Aanvankelijk zat ik dichtbij de kopgroep, maar ook langlaufen is een echte materiaalsport. Mijn ski’s zijn niet zo snel als de snelste Duitsers als het om wax gaat. De eerste ronde kon ik dat nog wel compenseren, maar de tweede moest ik het toch bekopen en kwamen nog drie man me voorbij. Anders was een top tien gelukt. Gelukkig liep ik op Nils uit.’’ Een prachtige titel erbij en dat zo kort voor zijn vijftigste verjaardag. Haast een dubbele proficiat.

Marije Hijman: na duathlon nu ook NK 10 kilometer op de weg

 

Over naar de tweede Nederlands kampioene, want Marije Hijman was zondag in Schoorl ’s lands snelste juniore A op de 10 kilometer wegwedstrijd. De Groet uit Schoorl-run is tevens NK en dus klonk net als in Spijkenisse bij de RBR voor Marije na afloop het Wilhelmus. De topatlete uit Boskoop legde de afstand af in een supertijd van 37.09, waarmee ze liefst 1.45 minuut voorsprong op de nummer twee had. ,,Ik had een erg snelle start, waarna ik een tijdje achterin een sterke groep heb kunnen lopen. Na vijf kilometer kreeg ik een soort steek, toen werd het lastig om een goed tempo vast te houden. Ik heb zo goed mogelijk doorgelopen en dolblij met mijn eerste Nederlandse titel op de 10 kilometer weg.’’

 

Veel supertijden in Schoorl trouwens. Kijk maar mee naar wat (ex-)triatleten daar lieten noteren. 24.Ronald Schroër 30.20; 36.Wesley Mols 30.50; 48.Niels te Pas 31.21; 78.Youri Keulen 32.01; 84.Lars van de Knaap 32.11; 87.Marcel Laros 32.20 (1e M45); 94.Daan de Groot 32.24; 97.Joep Staps 32.31.

 

Bij de vrouwen was Lesley Smit snelste multisportster. Ze werd tiende in 35.12. Verder: 24.Lysanne Wilkens 36.15; 27.Marina van Dijk 36.34; 31.Marije Hijman 37.09. Met een mooie groet uit Schoorl zeggen we: tot morgen!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.