Bij Flevonice Wintertriathlon nemen ze rustig de tijd; Prijzenpot Ironman Festival – WTJ 1063

DINSDAG – Ik vind het een verademing om in de snelle, gehaaste wereld nog eens een organisatie tegen te komen die een paar dagen nodig heeft om de uitslagen te reproduceren. Martin Veenhuizen van MV Moves is zo iemand. Voor de tweede editie Flevonice Wintertriathlon maakte hij geen gebruik van computerchips. De uitslagenverwerking verliep handmatig. Op zich hoeft dat met 150 deelnemers geen probleem te zijn. Maar dan moet je wel even de tijd krijgen. Maandag nog even bij de Drentse organisator geïnformeerd naar de stand van zaken, maar Martin gaf geen krimp. ,,Je komt ze vanzelf tegen op de website.’’ Haha, prachtig.

Lekker traag

Vandaag gaf Martin ons een seintje: alles stond online. Twee dagen nadat Richard Kramer dus als winnaar over het kunstijs gleed, wist de rest van de wereld het ook. In een tijd van online,  pushberichten of instagram-polls is er o.i. niks mis met deze ouderwetse traagheid van berichtgeving. Al werd Richard Kramer wel ongeduldig natuurlijk. ,,Niet voor mezelf, maar ik vind dat Martin een pluim verdiend heeft. Het is een prachtig evenement maar alles zal een beetje tegen: te weinig deelnemers en hondenweer. Ik wil de organisatie graag een hart onder de riem steken.’’

De aanloop naar de tweede Flevonice was al niet makkelijk. Het aantal deelnemers bleef inderdaad achter bij vorig jaar. En toen kregen de baancommissarissen het niet gedaan om onder natte en ‘rukwinderige’ omstandigheden de 3-kilometerbaan op orde te krijgen. Martin: ,,Gelukkig kregen we een go voor de 400 meter baan, waardoor de honderd triatleten, die toch waren afgereisd naar Biddinghuizen hun triathlon konden afwerken. Respect voor allemaal, want het werd een heroïsche editie. Hulde ook aan de vrijwilligers, die de regen trotseerden.’’

Alle lof van winnaar Richard Kramer aan organisatie

Al na het lopen was duidelijk dat de enige echte wedstrijdatleet Richard Kramer heette. En ook op de 25 rondjes schaatsen kende de Noord-Hollander – vorig jaar winnaar van ons wintertriathlon puntenklassement – zijn gelijke niet. Is hij meteen de grote favoriet voor het NK over enkele weken? Die conclusie valt op basis van Flevonice niet te trekken. Hij miste zelf de concurrentie ook. ,,Wat had ik het graag tegen Ereben Wennemars opgenomen.’’ Bijna tien minuten na Richard Kramer tikte Danny Groenewegen als tweede aan. Weer vijf minuten later was de nummer drie daar: Marco de Wit. Vier en vijf zaten iets dichterbij elkaar: Rinus van Stee en Richard Advocaat. Namen, die niet zo heel vaak vallen op Trikipedia, des te leuker dat het nu wel gebeurt. Als negende kwam Debbie Ammerlaan uit Amersfoort over de streep. In een vrouwenstrijd met twee bleef ze Hedi va Dijk een kwartier voor. TurkOnIce won bij de trio’s, samen klokten ze de derde tijd.

Kurt van de Nes schaats je er niet zo maar uit

Meer strijd bij de mannen op de korte afstand. Good-old Kurt van de Nes buitte zijn schaatscapaciteiten nog maar eens uit en won. De man van snel ijs bleef Gijs Gjaltema en Rense Veenstra (over good-old gesproken) voor. Moves4Fun bleef in de buurt van Kurt, maar ook op de korte afstand won het individu het van het collectief. Het vrouwenpodium bestond uit Marijke Harmsma (titelprolongatie), Patricia Ammerlaan (zusje van) en Judy Fonville. Irene Ittmann ging niet met manlief Machiel mee naar Rennsteig maar liep, ATBde en schaatste naar een elfde plaats. De mini-afstand tenslotte was een duidelijke prooi voor de Drentse Britt van den Hoven, groot talent en trainend onder Martin Veenhuizen bij Tri4You. Ze stond al twintig minuten na te genieten toen Noor Engelsma als tweede volgde. Derde en eerste jongen was Jelte van Riel die een schaatsspurtje moest doen met Jens Blonk. Beide knapen realiseerden het kleinste tijdsverschil van de dag: 1 seconde. En volgend jaar gaan we massaal inschrijven bij de 3e Flevonice Wintetriathlon. Uit respect voor deze noeste organisatie, die bij weer en wind klaar staat.

Welke prof wil niet als eerste op de erelijst van Ironman Netherlands?

Uiteraard geldt dat voor alle organisaties. Allemaal, groot of klein, timmeren ze aan de weg. Zo lopen de aanmeldingen voor de Ironman The Netherlands prima. Getallen van over de 500 worden al genoemd. Aan agegroupers dus geen gebrek, nu gaat de organisatie ook professionele triatleten proberen warm te maken voor Westfriesland en Maastricht. Dat geldt voor de 5150 met de Olympische afstand. Per wedstrijd is een prijzenpot van 2500 te verdelen. Daar bovenop krijgt de winnaar van beide races een premie van 500 euro. Profs kunnen zich rechtstreeks wenden tot de wedstrijddirecteur Rob Frambach via mail rob.frambach@extraleisure.nl

Doelstelling is 20 mannelijke en 20 vrouwelijke topatleten voor beide wedstrijden bij elkaar te krijgen. De winnaar van de series krijgt 400 euro aflopend tot de nummer zes met 100 euro. De Double Dutch levert dus 500 euro op als beide wedstrijden gewonnen wordt. Bij een eerste en tweede plaats ligt 400 euro klaar.

De 5150 afstand maakt deel uit van de Ironman Multisport Festivals. Op het programma staat voorts de sprintafstand 4-18-4 en Ironkids-races. Volgend jaar krijgt Westfriesland de voor Nederland eerste 70.3 Ironman in huis. Nog even de data van de Multisport Festivals. Westfriesland op 5/6/7 juli, Maastricht op 2/3/4 augustus.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.