Trikipedia neemt Gerards uitslagen-site over; Valentijn met vrouwentriathlon-nieuwtjes -WTJ 1065

DONDERDAG – Het moet een megaklus geweest zijn, een monnikenwerk, dat Gerard Oomen tussen de trainingen en wedstrijden door verrichtte. De triatleet uit Hoek van Holland verzamelde in de loop der jaren een slordige 1700 uitslagen van Nederlandse triathlon- en duathlonwedstrijden.

 

Originele uitslagen uit een tijd dat het paperless-tijdperk nog niet haar intrede deed, maar ook de digitale periode daarna. Gerard scande de uitslagenvelletjes vervolgens allemaal in en bouwde aan een site met een Excel-bestand waarop je in één oogopslag een overzicht kreeg van al die wedstrijden. Triathlons vanaf 1983 tot en met 2016. Door op de gele jaartallen te klikken kwamen de liefhebbers van uitslagen, prestaties, tussen- en eindtijden meteen bij de desbetreffende wedstrijd. Daar bleef je vervolgens lang hangen, want steeds weer kwam je namen tegen waarvan je dacht: hoe zou het daarmee zijn? En: was hij echt de eerste winnaar van Rosmalen of Surhuisterveen. Verrassend ook. Om te zien dat er ook triathlons in bijvoorbeeld Enspijk, Strijen of Wageningen zijn geweest. Daarnaast filmt Gerard ook graag. Als zijn eigen serie klaar is, gaat hij niet meteen huiswaarts maar pakt de camera om de triathlonsfeer van het evenement vast te leggen.

Van Anna Paulowna tot Groesbeek

 


Zeventienhonderd zijn het er. Uniek materiaal, zeker uit de beginjaren. Voor ons als Trikipedia een dankbare bron van informatie. Helaas kreeg Gerard verder weinig feedback. Niet dat hij naar complimenten hengelde, maar toen na een paar jaar en vele oproepjes om uitslagen naar hem op te sturen de respons nog steeds nul was, leek verder gaan hem zinloos. Hij haalde de website triathlon-uitslagen.nl uit de lucht. De eerste uitslag is Anna Paulowna 1983, de laatste de crossduathlon van Groesbeek eind 2016. Eeuwig zonde, vonden Ruud en ik dat deze schat aan informatie verloren zou gaan.
Het lijntje met de TVR-atleet was gauw gelegd. Gerard had uiteraard alles nog op zijn pc staan. Binnen enkele dagen was de transitie naar Trikipedia een feit en vandaag kunnen we vol trots aankondigen dat de hele site inclusief Gerards filmpjes voor iedereen weer te zien is. Onze webmaster Marco Hoogenraad – nota bene herstellende van een fikse keelontsteking – gaf het prachtige archief een duwtje in de goede richting en zie daar: onder het (negende) tabblad UITSLAGEN komen jullie deze uitstekende bron weer tegen. Er uit putten mag, maar noem dan af en toe de man die het allemaal mogelijk maakte: Gerard Oomen. Dank voor je noeste arbeid. We zullen de komende tijd proberen de site aan te vullen met uitslagen van de voorbije twee jaren en actueel houden. Blij mee.

Tim in zevende Hemel met sporttitel Balen

 


Blij was ook Tim van Hemel eerder deze week. De tweevoudige Europees kampioen (crosstriathlon en crossduathlon) en ook dubbel Belgisch kampioen werd in zijn woonplaats Balen uitverkozen tot sportman van het jaar. Een mooi rijtje sportmannen komt daar vandaan trouwens. De betreurenswaardige Erik Geboers, maar ook topwielrenner Tom Boonen en triatleet Ruben Geys. Zij allen gingen Tim – in Nederland wederom uitkomend voor Squadra – voor. Nogmaals onze felicitaties.

Vrouwentriathlon naar de Betuwe


Op Valentijnsdag mag een berichtje over de Vrouwentriathlon niet ontbreken. De 250 triatletes die de afgelopen jaren altijd mee deden in Utrecht gaan verhuizen. Het te drukke fietsparcours aan Het Lint (waar ondergetekende de microfoon soms verruilde om het verkeer in goede banen te leiden) was voor het team van Sione Jongstra (Siosport en stichting Vrouwentriathlon) aanleiding naar een nieuwe plek uit te zien. Dat wordt het Betuwse plaatsje Beusichem. Ook daar is een recreatiegebied van zo’n 20 hectare: De Meent genaamd. Zwemmen doen de vrouwen in de recreatieplas, de andere onderdelen zijn in de omgeving van het 3000 zielen tellende dorp. Zoals altijd kunnen de triatletes kiezen uit een 1/16e en een 1/8e triathlon. Voordeel is ook dat bij De Meent douchefaciliteiten aanwezig zijn.

Zwemloop clinic vrijdagavond met Sione

 


Wel aan Het Lint blijft de zwemloop. In en rond het binnenbad Fletiomare in De Meern/Vleuten wordt op paaszaterdag 20 april de zesde editie van deze zwemloop gehouden. Het lopen gaat over het Lint in het Máximapark. De zwemloop is bedoeld voor vrouwen, kinderen én mannen. Voor de winnaars zijn er overheerlijke taarten van bakkerij Akkermans uit Vleuten. Om beslagen ten ijs te komen geeft Sione morgen – vrijdag 15 februari – een gratis clinic om sneller te leren starten en goed te wisselen tussen zwemmen en hardlopen. De clinic is in hetzelfde zwembad van 17.30 tot 18.40 uur. Jongens en meisjes van 8 tot en met 15 jaar kunnen gratis mee doen. Als ik die leeftijd had, wist ik het wel: trainen met een tweevoudig wereldkampioene Hawaii! Dat kan niet iedereen zeggen. Opgeven kan nog via info@siosport.nl

Morgen hebben we vrouwentriathlon. En ook een beetje terug in de tijd met Jitske Cats, geweldig triatlete in de jaren negentig maar nog altijd actief.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.