Bas Diederen terug in Eredivisie; Hiddit Ironman; Roermond triathlon terug; ETU sporttitels – WTJ 1067

ZATERDAG – Vorig jaar zat het al in de pen, maar toen kon het door een blessure niet doorgaan. Dit seizoen keert Bas Diederen terug op de kortere afstands wedstrijden. Niet om – net als Javier Gomez – de Olympische Spelen van Tokyo nog te halen. Hoewel? Met Bas weet je het maar nooit. En Rob Barel was ook al 42 in Sydney…

StepOne Fitness Occasions lijft Bas in

De Limburgse toptriatleet was al min of meer verbonden aan het StepOne Fitness Occasions team uit Holten en omstreken. Fitness Occasions is ook privé-sponsor van Bas. Bas is als teamcaptain/kopman voor de formatie met onder meer Mark en Marco Muller, Glenn ten Berge en André Aanstoot. Vorig jaar debuteerde ook Luca Heerdt in het team. Toeval of niet, de Duitser heeft als bijnaam ‘Boom Boom Luca’. Om verwarring te voorkomen duiden zijn teamgenoten Bas vooral aan met ‘The Beast’. En vergeet niet: Bas is zevenvoudig Nederlands kampioen Olympische afstand en eenmalig nationaal kampioen sprint.  Dat kunnen er in de Eredvisie Teamcompetitie niet veel zeggen.

Hiddit was er al dankzij Luc van Lierde

Nog meer ‘afgeleid Limburgs’ nieuws. Hiddit is een nieuwe naam in de Nederlands triathlonsport. De sportvoedingsproducent lanceert zich gelijk goed, want het Belgische bedrijf verbindt zich aan Ironman The Netherlands. De energievoeding bekend maken bij de beginnende triatleet. Het bedrijf is leverancier van energiegels, -repen en dranken.

Europees is Hiddit geen onbekende in onze sport. Samen met tweevoudig Hawaii-winnaar Luc van Lierde ontwikkelden ze hun producten. Hiddit is ook verbonden aan het ITZU-triathlonteam van Luc en dus ook Ironman Maastricht winnares Saleta Castro. Tony van Campen van Hiddit ziet de doorgroei van de Nederlandse wedstrijden (dit jaar Multisports Festival Maastricht en Hoorn, volgend jaar 70.3 Ironman Hoorn) helemaal zitten voor zijn doelgroep: startende atleten. Wedstrijddirecteur Rob Frambach is uiteraard blij met het partnerschap. ,,De deelnemers volledig ontzorgen. Zij moeten zich kunnen focussen op de wedstrijd. En dat kan met goede sportvoeding als Hiddit.’’

Triathlon Roermond na 21 jaar weer terug

Nog een derde Limburgs nieuwtje, want in navolging van eerder bijvoorbeeld Nuenen, Wychen, Waalwijk, Aalten en Eibergen keert nu ook de triathlon van Roermond terug. Ook dat was in de jaren negentig geen kleintje. Topraces rond de Grindmeren. Mooie duels tussen Frank Heldoorn en Mark Pessink onder meer. En daarna ook nog drie jaar op rij het Nederlands kampioenschap. In 1996 met Dennis Looze en Christine de Wit als kampioenen, in 1997 met de massale diskwalificaties vanwege stayeren (waarna eigenlijk de discussie om dat vrij te geven echt goed op gang kwam) en junior Ralph Zeetsen als overall kampioen. Ook Ingrid van Lubek won en dat deed ze een jaar later nog eens. In dat laatste open NK in Roermond (1998) heersten de Australiërs met Peter Robertson en Miles Stewart. Rob Barel was beste Nederlander en zou er zijn laatste nationale elite-titel Olympische afstand halen. Daarna gaven kartrekkers Marc Breugelmans en Leon op de Coul de organisatie uit handen en lukte het helaas niet meer om de triathlon nog te continueren. Gelukkig bleef TV Roermond wel bestaan en zie, nu staat ook de triathlon weer op de rol en wel op 8 september.

Zeven nieuwkomers

Het betekent dat we in elk geval al zeven nieuwe triathlons mogen verwelkomen. Het rijtje: Brouwersdam (25-5), Amersfoort Vathorst (1-6), Waalwijk (2-6), Wychen (30-6), Giesbeek (18-8), Roermond (8-9) en Hendrik Ido Ambacht (14-9). Er zijn triatleten zoals John Wragg, Petr Vabrousek en Luis Alvarez die elke nieuwe Ironman op de kalender meteen willen volbrengen. Wellicht op een andere niveau is het leuk voor Nederlandse triatleten, die elke wedstrijd in ons land al eens gedaan hebben om nu juist het nieuw rijtje van zeven eens aan te vangen. We horen graag wie de uitdaging aan gaat.

Mario Mola en Vicky Holland ook volgens ETU beste triatleten

Tot slot. De ETU heeft Presidence Conference in Dublin. Daar zijn meteen de atleten van het jaar gekozen. Wereldkampioenen Mario Mola en Vicky Holland wonnen de titels. Holland werd gekozen met als tegenkandidaten Nicola Spirig en Yulia Yelistratova. Mola nam het op tegen Pierre le Corre en Mark Devay. Elise Marc werd paratriatleet van het jaar, het EK in Glasgow organisatie van het jaar.

 

Verkiezingen als deze zullen altijd tot discussies leiden. Waar zijn Vincent Luis en Kristian Blummenfelt bijvoorbeeld, aannemende dat Ironman-specialisten als Patrick Lange, Bart Aernouts en Jan Frodeno niet in aanmerking komen. En naast Vicky Holland zou je ook haar landgenotes Jessica Learmonth, Georgia Taylor-Brown en – waarom niet? – Rachel Klamer verwachten. Maar goed, op de winnaars valt niks aan te merken. En er zit een ‘Holland’ bij hè.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.