Javier Gomez en Radka Kahlefeldt winnen 70.3 Ironman Geelong

GEELONG – Na Pucon, Buffalo City en Dubai is nu ook in Oceanië het Ironman-seizoen op gang gekomen. In Geelong waren de omstandigheden (18 graden, windstil) heerlijk voor een uitstekende 70.3-race. Zonder tweevoudig winnaar Sam Appleton overigens, hij meldde zich daags voor het evenement af.

Daarmee was Javier Gomez meteen dé te kloppen man. Bij de vrouwen kon het spannend worden met Radka Kahlefeldt, Ellie Salthouse en Caroline Steffen onder meer. Het zwemmen in de rimpelloze oceaan verliep goed voor Javi. Hij keerde als eerste op het strand terug met in zijn kielzog drie Ozzies en een Kiwi. Het vijftal zou de hele negentig kilometer in elkaars nabijheid fietsen. Dan was het weer James Davy aan de leiding, dan weer kwam Matt Franklin op kop. Hij wisselde ook als eerste met vijf tellen later Javier Gomez en in zijn schaduw ook James Davy, Casey Munro en Luke Bell. Daarna volgde het gaatje van twee minuten op Josh Amberger, die materiaalpech had bij het begin van het fietsen en twee minuten later aan de halve marathon kon beginnen.

Die 21 kilometer waren een kolfje naar de hand van de Spaanse vijfvoudig wereldkampioen OD en tweevoudig wereldkampioen 70.3 Ironman. Alvorens Javier weer terugkeert in de World Triathlon Series wilde hij op gepaste wijze tijdelijk afscheid nemen van het langere werk. Dat gebeurde met een glansrijke overwinning in deze 70.3 Ironman Geelong. Of hij – net als twee jaar geleden – binnen een week de combinatie WTS Grand Final (Lausanne) en het WK 70.3 IM Nice gaat doen, is nog even afwachten. Startgerechtigd is hij wel.

Amberger liep een solide halve marathon, achterhaalde de fietsers uit de kopgroep en eindigde als tweede. Tim van Berkel liep in hetzelfde tempo als Ashberger (1.14 op de halve, 1.11 voor Javi trouwens) en achterhaalde Casey Munro in extremis in de strijd om de derde plaats. Davy en Bell zakken terug naar de zesde en zevende plaats.

Bij de vrouwen was Radka Kahlfefeldt met geringe voorsprong uit het water gekomen. Niet veel later kwamen  Ellie Salthouse en Caroline Steffen aansluiten.  Ook Grace Thek hing lang aan het draadje, maar moest de rol toch lossen. Op de 21 kilometer leek Ellie Salthouse in haar kleurrijke sterren-outfit de weg naar de finish het snelst te vinden, maar dan rekende ze buiten Radka Kahlefeldt-Vodickova. De Tsjechische, getrouwd met Brad Kahlefeldt, herpakte zich en snelde verrassend Salthouse voorbij. Aan de finish was het verschil zo’n twee minuutjes. Ook Grace Thek hervond zich in de finale en finishte na de tweede plaats vorig jaar nu als derde.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.