Kwalificatiemoment zonnig Waalwijk; Winst voor Wouter en Claudia; Geelong met Martin – WTJ 1068

ZONDAG – Nog voordat ’s middags de crossduatleten uit de startblokken kwamen voor de 28e editie van de wedstrijd in Waalwijk, lagen de zestien multisporters in het naast het parcours gelegen Olympia-zwembad. De zwemsnelheidstest was voor bondscoach Armand van der Smissen nodig om zijn triatleten voor het WK in Pontevedra aan te wijzen. Een aangezien er voor 30 april (datum WK) geen Nederlandse crosstriathlons meer op de kalender staan, moet er hier en daar wat geïmproviseerd worden.

Blessure Tjardo

Acht junioren en acht beloftes deden mee aan de zwemtest in de hoop kans te maken op kwalificatie. Snel in het ‘baantjes trekken’ waren Tjardo Visser en Maud Golsteyn. Jammer genoeg kon Tjardo ’s middags geen bevestiging geven van een eventuele WK-deelname. De Almeerder ging in de eerste run hard door zijn enkel en was uitgeschakeld. In de wedstrijd nam Joep Staps de tweede positie over achter de wederom ongenaakbare Wouter Wuilmus. De kou en de regen in Etten-Leur had de sterke Rijkevorselaar goed verwerkt. De beloning voor Wouter en alle andere duatleten was een heerlijk zonnetje en een graad of 17 zelfs. De lente is doorgebroken en Arie de Jong smeerde z’n kale bol alvast maar in tegen de zonnestralen. De Fries stond wederom op scherp, resulterend in een derde plaats en liefst 3,5 minuut voorsprong op de tweede master Niels Boon. Wouter merkte wel dat met Joep en Arie de Nederlandse concurrentie sterker was dan een week eerder in Etten-Leur. Daar viel bovendien landgenoot Geert Lauryssen uit. ,,Spannend was het vandaag beslist. Joep kwam nog tot op een halve minuut bij me terug. Daarna was het goed opletten tussen gedubbelde coureurs. Op de slotrun kwam Joep niet meer dichterbij.’’

Joep naar Pontevedra

Tevreden waren de nummers 1 en 2 allebei, want Joep scoorde een ticket Pontevedra. Rody Kroon en Patrick Dekkers kwamen wel dichterbij, maar bij het afsluitende lopen trok krachtpatser uit Oosterwolde de zaak weer recht. Brons voor Arie, gevolgd door Rody en Patrick (2e in selectie). Geen podiumplaats nu voor Lander Sels, leider in het Nutrition Hammer Crossduathloncircuit. Hij werd zesde met Juul van de Kruijs (3e in de selectie) en nieuwkomer Marc Franken achter zich. Twee tiende plaatsen voor de Bredanaar, mooie binnenkomer. Alex Kling was sterk bij de beloftes op een tiende plaats totaal en vierde in de selectie.

Claudia of Maud, that’s the question

Claudia Striekwold verspeelde ’s ochtends veel tijd op Maud Golsteyn in het zwembad, maar de Eindhovense maakte het goed tijdens de crossduathlon. Voor de bondscoach nog even een dag wikken en wegen, omdat de zwemtijd van Claudia niet voldeed aan de ondergrens. Nog een dagje duimen draaine dus. Maud liep de eerste run harder dan Claudia, die als een dieseltje op gang kwam. Eenmaal de benenwagen ingeruild voor een stoere ATB was de immer olijke, struise blondine niet meer te stuiten. De voorsprong werd groter en groter en met 2,5 minuut kon haar weinig meer gebeuren in het resterende stukje lopen. Maud kwam ook niet noemenswaardig dichterbij meer al bleven de vrouwen rekenen met Pontevedra in het achterhoofd. Voor Laura Gorter was het niet dé race, die ze had willen doen. Voor haar geen zwemmen, maar toch kwam de Utrechtse tekort tegen de vrouwen, die allebei kwalificatie wilden afdwingen. De Oisterwijkse Margriet de Beus deed het met een vierde plaats prima. Net boven de twee uur arriveerde snelste master Annelies van der Zwart eveneens blij met de puike prestatie van goede vriendin Claudia. De winnares gaat dit jaar ‘coachloos’ door het leven. ,,Ik heb pas eind december de draad weer opgepakt. Toen naar Lanzarote geweest. Het gaat goed. Luisteren naar mijn lichaam en daarop anticiperen.’’ En even later. ,,Zei ik dat nu zelf? Hahahaha.’’ Never a dull moment with Clau.

Timo het volgende talent bij TriCan

Bij de junioren was Lucas Goené het snelst uit het zwembassin. Max van Helmond van de organiserende Maresia-triathlonclub (TV De Langstraat) haalt alles uit de kast in de crossduathlon. Hij wint net als vorige week, maar komt wat tijd te kort op Lucas voor de Pontevedra-trip. Bij de jeugd is het TriCan-duo Timo Feenstra (weer zo’n talent in deze stal) en Niels van Lanen sterker dan de rest. Een dubbelslag voor De Langstraat bij de meisjes: Willemijn Fuite is 8 minuutjes sneller dan Soo Yin van Noorloos.

Ook de jongste leeftijdsgroepen doen mee. De jeugdige Vlaamse talenten – Robbe Bogaerts en Sterre Hendrickx – komen als eerste van de eerste serie over de finish van de altijd sfeervolle Brabantse wedstrijd. Ook al omdat carnaval zich aandient natuurlijk.

Geelong met Javier, Ellie maar ook met Martin Sprong

Na Pucon, Buffalo City en Dubai is nu ook in Oceanië het Ironman-seizoen op gang gekomen. In Geelong waren de omstandigheden (18 graden, windstil) heerlijk voor een uitstekende 70.3-race. Zonder tweevoudig winnaar Sam Appleton overigens, hij meldde zich daags voor het evenement af.

Daarmee was Javier Gomez meteen dé te kloppen man. Bij de vrouwen kon het spannend worden met Radka Kahlefeldt, Ellie Salthouse en Caroline Steffen onder meer. Het zwemmen in de rimpelloze oceaan verliep goed voor Javi. Hij keerde als eerste op het strand terug met in zijn kielzog drie Ozzies en een Kiwi. Het vijftal zou de hele negentig kilometer in elkaars nabijheid fietsen. Dan was het weer James Davy aan de leiding, dan weer kwam Matt Franklin op kop. Hij wisselde ook als eerste met vijf tellen later Javier Gomez en in zijn schaduw ook James Davy, Casey Munro en Luke Bell. Daarna volgde het gaatje van twee minuten op Josh Amberger, die materiaalpech had bij het begin van het fietsen en twee minuten later aan de halve marathon kon beginnen.

Die 21 kilometer waren een kolfje naar de hand van de Spaanse vijfvoudig wereldkampioen OD en tweevoudig wereldkampioen 70.3 Ironman. Alvorens Javier weer terugkeert in de World Triathlon Series wilde hij op gepaste wijze tijdelijk afscheid nemen van het langere werk. Dat gebeurde met een glansrijke overwinning in deze 70.3 Ironman Geelong. Amberger liep een solide halve marathon, achterhaalde de fietsers uit de kopgroep en eindigde als tweede. Tim van Berkel liep in hetzelfde tempo als Ashberger (1.14 op de halve, 1.11 voor Javi trouwens) en achterhaalde Casey Munro in extremis in de strijd om de derde plaats. Davy en Bell zakken terug naar de zesde en zevende plaats.

Bij de vrouwen was Radka Kahlfefeldt met geringe voorsprong uit het water gekomen. Niet veel later kwamen  Ellie Salthouse en Caroline Steffen aansluiten.  Ook Grace Thek hing lang aan het draadje, maar moest de rol toch lossen. Op de 21 kilometer leek Ellie Salthouse in haar kleurrijke sterren-outfit de weg naar de finish het snelst te vinden, maar dan rekende ze buiten Radka Kahlefeldt-Vodickova. De Tsjechische, getrouwd met Brad Kahlefeldt, herpakte zich en snelde verrassend Salthouse voorbij.

Eén Nederlandse deelnemer, Martin Sprong. Die deed het lang niet slecht. De in Ammerzoden geboren, maar in Melbourne woonachtige Nederlander finishte als 42e bij de mannen en tiende in zijn agegroup M30-34. Ten opzichte van Javier Gomez hoefde Martin maar 35 minuten toe te staan. Knap.

Morgen weer meer nieuwtjes en nog wel wat wedstrijdverslagen ook.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.