Carnaval; echte 41e verjaardag triathlon; Troutbeck; Ocean Lava; Laureus Awards – WTJ 1069

MAANDAG – Wie meer hobbies heeft, moet wel eens keuzes maken. Naast sport is de mijne volkscultuur. En ja, daar valt carnaval ook onder. Voordat de leken hun oordeel vellen over overmatig drankgebruik en andere losbandigheid, durf ik hier de stelling aan dat carnaval vooral verweven is aan saamhorigheid, vrolijkheid en goed zijn voor een ander. Het is de wereld van de omkering, waarin de upper-class de touwtjes even niet in handen heeft en het gewone volk regeert. Dat laatste doen ze vooral door te genieten.

’t Is Koers, maar ook ’t Is Triathlon

Bij ons in ’t Krabbegat (zo heet Bergen op Zoom met carnaval) is het motto waar het liedje door geïspireerd wordt en de wagenbouwers zich door laten leiden: ’t Is Koers. Dat slaat op de wielerkoersen, die in Brabant nog altijd rijkelijk de sportkalender bepalen. Maar zondag tijdens de Draai van de Kraai (een carnavalekse variant op de profronde in buurstadje Roosendaal) kwam ik erachter dat de triathlon weer helemaal terug is Bergen op Zoom, de stad waar ooit een halve afstandswedstrijd werd gehouden met winnaars als Henri Kiens, Ben van Zelst en volbloed-Krab Nick Marijnissen. Waarom triathlon? Welnu, de Krabben komen uiteraard rechtstreeks uit de Schelde aangespoeld in de haven van Bergen. Daar staan dit jaar – vanwege het motto – meteen de (race-)fietsen klaar, waarna vervolgens het dweilen begint. En dweilen, dat is dus door het Jubelstadje struinen. Onderschat deze gebeurtenis niet, werkelijk duizenden Krabben deden aan deze vrolijke driekamp mee. En alleen maar winnaars op de Grote Markt aan de voet van de Peperbus (de kerk).

Genoeg even over carnaval, het is immers nog twee weken weg. Feitelijk is deze inleiding meer een waarschuwing aan onze lezers: reken de komende tijd op de meest onregelmatige momenten van publiceren van de WTJ’s. Maar ook: let niet te veel op de spelfouten.

Het was echt 18 februari dat de triathlonsport de 41 jaartjes aantikte

Over fouten gesproken. Het bericht dat Trikipedia op 8 februari exact 1 jaar bestond, was fakenews. Oplettende lezers hadden het snel in de gaten: ‘’Het was toch 18 februari 1978 dat op Hawaii de eerste Ironman gehouden werd. Jullie zitten tien dagen te vroeg.’’ Was het gretigheid, was het de naderende carnaval? Hoe dan ook, onze lezers hadden gelijk. Dat hebben ze meestal. 18 februari, gisteren dus, was de dag dat de 12 ijzeren mannen in het water bij Waikiki Beach doken en Gordon Haller na ruim 11 uur als winnaar binnen kwam. 18 februari was ook de dag dat we met veel tam-tam Trikipedia in de lucht brachten. Misschien is het daarom wel goed dat we abuis zaten met de datum. Zo is 18 februari tamelijk geruisloos voorbij gegaan. We beloven hierbij plechtig dat de volgende – 42e – verjaardag van de triathlonsport op 18 februari uitgebreid gevierd wordt. 42 is immers in duursport een magisch getal.

Duitse dubbelslag in ITU-race Troutbeck

De sport zelf dan. Met de zon en huidige temperaturen in Nederland voelt het alsof het triathlonseizoen al volop begonnen is. Helaas, het is echt nog tot 13 april wachten alvoren Ijsselmuiden de seizoensprimeur heeft. Intussen waren er wel volwaardige drieluiken in bijvoorbeeld Namibië. De race in Troutbeck prijkt al enkele jaren op de ITU-kalender. Bij de mannen heersten de Duitse triatleten. Militair wereldkampioen Justus Nieschlag was de snelste op het sprintje met landgenoot Maximilian Schwets op een tweede plaats. Beide mannen doken onder het uur, dat gold net niet voor nummer drie, de Ier Constantine Doherty. De Belg Peter Denteneer finishte kort daarna als zesde. De African Cup bij de vrouwen ging ook al naar een Duitse: Nina Eim. Olympisch jeugdkampioene Amber Schlebusch werd tweede en ook hier een Ierse op drie: Carolyn Hayes.

Tessa maakt droomdebuut als prof op Tenerife

Na Ironman, ITU en Challenge is zondag ook het Ocean Lava circuit op gang getrokken. De eerste halve triathlon uit die reeks was op Tenerife. Uitgebreid verslag hadden we eerder al maandag op Trikipedia. Dat krijg je als de winnares Tessa Kortekaas heet. Zonder partijdig te willen zijn, kunnen we spreken van een sublieme zege voor Tessa die even aan eilandje-hoppen deed. Ze pakte haar koffer uit om de snelle Scott-bike in elkaar te zetten en vervolgens was het: BAM! Tessa veroverde na haar thuis-eiland Lanzarote nu ook Tenerife. Er was geen kruit gewassen tegen de kersverse professional, die getraind wordt door Miguel Prados. Logisch dat we haar nogmaals als coverfoto van deze WTJ plaatsen en nu ook met goed zichtbaar haar sponsors 😉

Tessa liet een flink slagveld achter zich, waar de Spaanse Dacil Hernandez Hernandez twintig minuten later als tweede uit tevoorschijn kwam. Derde werd de française Nicky Feraud. Sneller dan de nummers 2 en 3 was nog wel agegrouper Saskia Käs. Bij de mannen was de Hongaar Gergo Badar de snelste in 3.36 uur. Tessa deed er 3.59 over. De Hongaar liet de Fransman Benjamin Feraud en de Spanjaard Nicolas Dominguez Garcia achter zich. Op de Olympische afstand waren Ricardo Hernandez Marrero en de Oostenrijke Isabell Markoc de besten. Vier Nederlandse triatleten deden voor de fun mee. Hans Janze was op een 152e plaats de eerst aankomende Hollander. Ruim 500 triatleten deden mee aan de Ocaen Lave Tenerife, bij mooi weer. Maar dat spreekt haast voor zich.

 

Bibian en Daniela grijpen naast Laureus Award

Mooie gala-ambiance ook maandagavond in de Salles des Etoiles van Monaco. Daar werden de jaarlkijkse Laureus Awards uitgereikt, toch wel de Oscars onder de sportprijzen. Van Nederlandse zijde waren snowboardster (en jaarlijks deelneemster aan de Gigathlon) Bibian Mentel en rolstoeltennisster Diede de Groot genomineerd. Bibian voor de trofee comeback van het jaar. 46 was Bibian toen ze alsnog op de Paralympische Spelen van Pyeongchang in februari 2018 goud won op de snowboardcross en de banked slalom. En dat na tien keer de diagnose kanker sinds 2001. Steeds weer keerde ze op het hoogste niveau terug en dat leek beloond te worden met de Laureus Award. Helaas ging de prijs naar golfer Tiger Woods. Na zware rugblessures won de golfpro vorig jaar weer zijn eerste toernooi. Het kan verkeren. Diede de Groot werd geklopt door skiester en zesvoudig Olympisch kampioene Henrieta Farakasova in de strijd om beste para-atleet van het jaar te worden. Vorig jaar was Jetze Plat genomineerd, maar pakte net naast de Award.

Sportman van het jaar was voor de vierde keer de Servische tennisser Novak Djokovic, turnster Simone Biles uit Amerika werd voor de tweede keer sportvrouw van het jaar. Ze klopte onder meer triatlete, wereldkampioene Ironman en 70.3 Ironman Daniela Ryf. De meest opzienbarende sportprestatie van 2018 kwam op naam van de Keniaanse atleet Eliud Kipchoge, die in Berlijn liefst 1.18 minuut van het wereldrecord marathon afhaalde.

Prijswinnaars, maar zeker ook genomineerde: van harte gefeliciteerd!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.