Gert-Jan Wit ; “gewoon” een heel jaar door in zee zwemmen

Ze noemen hem de zwemmende slager daar in Den Helder. Een andere ondertitel zou kunnen komen van Jambers; “Overdag is hij slager, maar in zijn vrije tijd is hij  zeezwemmer”.

Gert-Jan Wit is eigenaar van een slagerij in Den Helder, maar sinds gisteren ook ster in een reclamecampagne van SEAT.
Een bijzonder verhaal opgetekend na een gesprek met een bijzondere man.

 

55 jaar is hij nu, Gert-Jan Wit, eigenaar van een slagerij in Den Helder, een ondernemer die veel uren maakt in zijn eigen winkel. Niets bijzonders , zou je zeggen. Tot je met hem in gesprek komt. In zijn jonge jaren een fanatiek zwemmer, met 11 x per week een zwemtraining, maar door zijn drukke werkzaamheden in zijn slagerij “verwaterde” dat. Herkenbaar voor iedere ondernemer stak Gert-Jan al zijn tijd in zijn zaak. Tot die ene dag  in 2011 toen hij keek naar het programma “De Wereld van Beau” , waar van Ervens Doorens (finisher triathlon van Holten) een poging deed Het Kanaal over te steken.

Gert-Jan werd getrickerd en besloot daar ook voor te gaan. Zwemmen in een zwembad vond hij inmiddels niets meer, dat werd al snel duidelijk en zocht een alternatief. Als je in Den Helder woont is dat alternatief snel gevonden; de zee. Al snel  raakte hij verslingerd aan het zwemmen in zee en zo deed hij onder andere mee aan de eerste editie van de zwemtocht Den Helder -Texel.

Zomer en winter zwemt Gert-Jan in de zee sindsdien; ’s winters drie keer 45  minuten per week, in de zomer  zwemtochten van 20 tot 30 kilometer!!!! Het plan werd opgesteld in 2015 Het Kanaal over te steken. Gert-Jan: “Achteraf gezien trainde ik in die periode veel te veel, ik zwom 50 kilometer per week in zee. 1 x in de week standaard van Den Helder naar Callantsoog, de kustwacht wist precies wie ik was en volgden me iedere week.  De oversteek van Het Kanaal mislukte; “na 36 kilometer was het op, ik had dermate pijn in mijn schouders, dat het echt niet meer ging, ik had mijn schouders zwaar overbelast”.

Het virus van zeezwemmen ging echter niet weg. Door het lezen van het boek “Sportrusten”  van Koen de Jong werd Gert-Jan gewezen op andere manieren van trainen. Sinds hij die methode heeft toegepast heeft hij nooit geen last meer gehad van zijn schouders. Ook kwam hij in contact met The Iceman Wim Hof: hij volgde daar een workshop en inmiddels is hij instructeur van de Wim Hof methode en verzorgt trainingen. “We hebben een klik en ik ben trots dat ik workshops mag geven”.  Daarnaast heeft Gert-Jan zich verdiept  als “ademcoach” en verzorgt ook op dat vlak workshops. De combinatie van de Wim Hof methode en ademcoach draagt zorg voor een unieke combinatie, waardoor Gert-Jan zeer regelmatig als spreker gevraagd wordt. De invloed van koude en goed ademhalen voor de sporters draagt er zorg voor dat je veel beter hersteld .

              

Ook wat betreft materiaal wil ik natuurlijk het beste en in die zoektocht kwam ik bij Triathlonwinkel.nl terecht en zwem alleen nog met mijn HUUB uitrusting

 

Wekelijks is hij als trainer betrokken bij de profbasketballers van de Suns uit Den Helder, geeft hij workshops over de Wim Hof methode en als ademcoach, maar zwemt ook “gewoon” zijn rondjes in de zee, weer of geen weer. Daarnaast natuurlijk zijn slagerij.

Gert-Jan heeft dit jaar een aantal lange zwemtochten op het programma staat; in het voorjaar Stavoren-Medemblik (22 km), Van Hoek van Holland naar Den Helder in 6 dagen (135 km) en aan het einde van het seizoen Stavoren-Medemblik-Stavoren (44 km).

Zijn laatste zin tijdens het interview was heel herkenbaar; “Ruud, het is een passie, een uit de kluiten gewassen hobby, waar je anderen in wilt meenemen en wil laten delen. Ik had astma en gebruikte Ventolin. Twee jaar geleden kon ik er mee stoppen, door de koude trainingen en ademhalingsoefeningen. Dat deel ik graag met anderen, door middel van het geven van workshops of lezingen.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.