Anja Weber op Zomer- en Winterspelen; Programma Challenge Almere 2019; Emily wint Enduro; Hofstade – WTJ 1070

DINSDAG – Je hebt multisporters en je hebt multisporters plus. Die laatsten kunnen meer dan alleen zwemmen, fietsen en lopen. Ook het langlaufen beheersen ze, al is dan vaak het zwemonderdeel weer lastig. De ITU attendeerde ons echter op een multitalent, dat zowaar aan de Jeugd Olympische Zomer- als Winterspelen heeft meegedaan. Haar naam: Anja Weber.

Anja Weber is van alle markten thuis

De Zwitserse is hard op weg in de voetsporen te treden van haar vermaarde landgenote Nicola Spirig. Zeventien is ze pas en ze was er dus bij in Buenos Aiires waar ze drie plaatse voor ‘onze’ Barbara de Koning de bronzen medaille haalde en korte erna zelfs goud met Europa 1 op de Mixed Relay. Ze verbaasde in Argentinië omdat ze volop in haar studies zat. Dat ze vervolgens ook mee deed aan het Europese Jeugd Olympisch winterfestival in Serajevo, Bosnië Herzegovina om ook naar twee gouden plakken te halen bij het langlaufen (7,5 km. klassiek en 5 kilometer skate) en brons met de Mixed Relay, tja dan heb je wel even een topjaar. 3x goud, 2 x brons. Ze mocht als eerbetoon de Zwitserse vlag dragen bij zowel de sluitingsceremenonie in Buenos Aires als de openingsceremonie in Serajevo. Haar volgende Olympische doelen zijn de echte Spelen in Beijing 2022 en Parijs 2024.

Hoewel Machiel Ittmann dezelfde kwaliteiten heeft, zien we vanuit Nederland nog niet gauw iemand zo’n Olympische dubbel maken. Of het moet een triatleet zijn, die in de bobslee stapt. En nu we erover nadenken, had ook Pien Keulstra wellicht ooit de combi triathlon-schaatsen kunnen maken. Maar als telt niet. Pien vindt nu haar sportgeluk in het marathonschaatsen.

Nog even terug op Zwitserland en Nicola Spirig. Zoals we zaterdag meldden, vonden we het merkwaardig hoe sommige toptriatleten bij de ETU-verkiezing buiten de boot vielen. Inmiddels heeft ETU-boardmember Martin Breedijk, die met o.m. Jefry Visser van Challenge Almere-Amsterdam in Dublin was, ons bijgepraat. ,,Het ging om de beste Europeanen in de World Triathlon Series, de Europees kampioenen in Glasgow en de winnaars van de ETU-Cup. Hun prestaties werden tegen elkaar afgezet en die sloegen in het voordeel van Mario Mola en Vicky Holland.’’

Programma Challenge Almere 2019 alvast op WK geënt

Op de ETU-bijeenkomst kreeg Jefry Visser ongetwijfeld de gelegenheid om de ‘Almere-plannen’ voor komend seizoen toe te lichten. Dinsdag werden die eveneens in een persbericht gegoten. Het was de tri-volgers al opgevallen dat in tegenstelling tot de voorgaande zeven jaren Almere op zondag – de slotdag – geen gastheer is van de Teamcompetitie finales. In een andere constellatie (TRI HARD) organiseert het Almere-team die finales alsnog wel. Maar dat is dan de 024 Nijmegen en die is twee weken voorafgaand aan de Challenge. Het worden intensieve weken voor het team, want na die slotdag in Gelderland begint de triathlonweek voor Challenge Almere op 8 september met het NK crosstriathlon. Op stadslandgoed Kemphaan even buiten Almere wordt hard gewerkt aan de aanleg van het crossparcours voor fietsers en lopers. 8 september is alles klaar.

Op donderdag 12 september is dan de Junior Challenge met de Business Relay. Vrijdag is er alle ruimte voor de atleten om in te checken voor het spektakelstuk op zaterdag de 14e: het Europees kampioenschap hele triathlon en de halve Challenge. Voor die laatste afstand hebben zich al bijna 1500 triatleten ingeschreven, zodat het ongetwijfeld kwantatitief de grootste halve triathlon ooit in Nederland wordt. De spreiding van de evenementen, het in de ijskast zetten van de Eredivisie ten faveure van een mooie prijsuitreiking en vrijwilligersfeest op zondag; het heeft alles te maken met een soort van generale repetitie voor 2020. Dan wacht immers het WK Multisport oftewel een week lang wereldkampioenschappen in vrijwel alle ITU-varianten. Ongetwijfeld komen er dan nieuwe landen bij in het rijtje van nu al vijftig verschillende nationaliteiten, die tussen 1983 en nu meegedaan hebben in Almere.

Lopen en crossen

Het veldrit- en veldloopseizoen loopt een beetje ten einde. In de cyclo-cross van Hulst eindigde Shirin van Anrooij op een zeventiende plaats. Voor haar waren veel supporters op de been, die ze eigenlijk liever een kortere uitslag had willen bezorgen. De Leestencross te Ugchelen werd gewonnen door Gert-Jan Liefers en Marlies van Amstel. De Leudal cross in het Limburgse Haelen ging bij de masters naar Jack Niessen. Masterwinnaar was ook AAC-er Pieter Iedema, maar dan in de Diemercross. Een halve marathon was er ook: de 8 van Langezwaag, gewonnen onder meer door Inge van Schaick. Laureaat op de Rietplasrun Emmen was Richard Moesker. Mark Saathof en Saskia Bekhuis beleefden veel plezier aan hun zeges in de ACO van Elderen Bosloop te Ommen.

Jonkies in Waalwijk

Waren we bij de crossduathlon Waalwijk toch nog de beste paardjes van stal vergeten (toepasselijk, want de start, wissel en finish waren in de rijhal/manege). Het gaat om de jongste groep 6-9 jaar. Winnaars waren Nils Beijk (zoon van Vincent) uit Odijk en Saar Alting uit Oisterwijk. En ook 10-13 was aparte groep, aparte afstand. Die leeftijdsgroep werd gewonnen door de Belg Robbe Bogaerts en Ellen Smits uit Drunen. Zo dan zijn we helemaal compleet voor wat betreft Maresia crossduathlon. Volgend jaar de 29e editie, maar eerst nog op 2 juni de terugkeer van de triathlon.

Hofstade voor Yeray en Stefanie en een trotse opa Richard

De andere crossduathlon die zondag was in Hofstade, 133 kilometer van Waalwijk vandaan tussen Gent en Brussel. Daar een uitermate boeiend duel tussen Yeray Luxem en Angelo Vandecasteele. De laatste liep iedereen naar huis, maar ondervond de kracht van Yeray op de mountainbike. Nog harder ging de ATB van Bart Hofman over het parcours, maar door zijn povere looptijden won ie niet, maar werd derde. Bij de vrouwen was net als in Etten-Leur Soetkin Vertenten het snelst uit de startblokken. Bij het fietsen kon het met de aanwezigheid van Stefanie Adam niet missen dat zij langszij kwam. Dat gebeurde en in de slotrun maakte ze het vlekkeloos af. Soetkin wederom tweede en de derde plaats ging naar Lien Lanssens. Op de 92e plaats totaal en zesde master 50 eindigde Richard de Haan, geen specialist maar routine is ook veel waard. Leuk was dat kleindochter Anouk aan het crossloopje mee deed. Trotse opa dus. Sophie Engels stapte uit bij het ATB-en.

Emily Donker wint Coast Enduro Triathlon

En ook nu toveren we weer een triathlon tevoorschijn. De Tweede Coast Enduro Triathlon in het Australische Pottsville Beach was voor ‘Dutch-Ozzie’ Emily Jonker alweer aanleiding aan de start te verschijnen. Na haar derde plaats een week eerder in de Hell of The West (ook een halve) was Emily in North South Wales de snelste van allemaal. Ze klokte 4.39.21 uur, de 39e tijd tussen alle mannen en vier minuten sneller dan Sarah Straub, die nota bene negen minuten eerder aan de halve marathon was begonnen. Maar Emily’s 1.34 op de halve was van hoog niveau. De mannen winnaar was ook geen onbekende: professional Michael Raelert. De triatleet uit het Duitse Rostock overwintert aan de Gold Coast waar hij zich onder leiding van coach Brett Sutton klaarstoomt voor het nieuwe seizoen. Raelert bleef Ozzies Luke Woolfe en Chris Boyle de baas. De tweevoudig wereld- en drievoudig Europees kampioen 70.3 Ironman mag dan inmiddels 38 jaar zijn, hij kan beslist nog een goed seizoen gaan draaien. Mat van der Meulen was op een 67e plaates beste Nederlander bij de mannen. Hij deed er 4.52.31 uur over.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.