De droom van Mo; Triatlete Marieke komt eraan; sterk veld Frysman; Super League ook in België?; Vuelta – WTJ 1071

WOENSDAG – Hou vast aan je droom. Het is een gevleugelde uitdrukking, een advies ook waar sporters zich graag aan vastklampen. Dat niet alle dromen waargemaakt kunnen worden, is ook waar. Eentje trof ons vandaag op social media. Een tekening van Mohamad Maso. Mo komt uit voor zijn geboorteland Syrië, maar is inmiddels ook een beetje van ons. Na onze eigen Nederlanders gunnen we het Olympisch goud het meest aan Mo, volgend jaar in Tokyo.

 

Tekening

Mo trof in zijn archiefje de tekening weer aan, die hij acht jaar geleden maakte. Toen dus nog in Syrië. Stel je dus voor. Een jongeman, 17 jaar, sportief. Maar wel woonachtig in een onrustig gebied, waar het later ook flink mis ging. Hij begon als zwemmer op z’n achtste. Toen hij zeventien jaar oud was stapte Mohamad over op triathlon. Bijzonder natuurlijk omdat het in zijn omgeving nou niet bepaald overliep van wedstrijden. ,,Maar ik had een droom, ik was vastbesloten het te gaan maken in deze sport. En ja Javier Gomez was toen mijn idool en grote voorbeeld. Nog steeds trouwens.’’ Verdere uitleg is overbodig. De tekening zegt alles.

Let op Marieke dit jaar

Anders dan bij tri- en duathlons streven we in atletiek-, zwem- of wieleruitslagen niet naar compleetheid. Dat zou ondoenlijk zijn. Maar als iemand gemist wordt, mogen jullie ons er altijd op wijzen. Dat deed Bart Rijborz, meer als hint naar ons van ‘let op want er komt een nieuw talent aan’. Het gaat om Marieke de Groot, die afgelopen weekend oppermachtig was in de Diemercross bij de dames. Marieke gaat komend seizoen uitkomen in de 1e Divisie voor De Dolfijn. ,,Lopen zit dus wel goed, maar ze gaat langzaamaan steeds beter zwemmen’’, verklapt Bart alvast. De ander 1e Divisionisten zijn dus gewaarschuwd.

Alle Friezen bijeen in Frysman

Ruud heeft alvast zijn licht eens laten schijnen over de 200 deelnemers aan de Frysman. Zijn bijdrage hierover komt een dezer dagen op Trikipedia. We zijn aangenaam verrast over het deelnemersveld, dat veel weg heeft van ‘alle sterke Friezen bij elkaar’. Want ook Dirk Wijnalda en Tiedo Tinga kunnen hun imposante triathloncarrières natuurlijk niet afsluiten zonder een Frysman-finish. Vandaar dat ze er in de eerste lustrumuitgave bij zijn. Alle andere Frysman-nieuwtjes en cijfertjes krijgen jullie weldra onder ogen.

Super League met Rachel komend weekend

Ironmans, Challenges en ITU-races waren al bezig. Komend weekend komt daar Powerman en de Super League Triathlons bij. Van de Super League zijn het zelfs de finale wedstrijden. Plaats van handeling: Singapore. Zaterdag de Eliminator, zondag de Enduro. De grote sterren arriveren inmiddels in Sentosa, één van de 63 eilandjes waar Singapore uit bestaat. Klassementsleider Vincent Luis bezocht samen met de nummer 4 in de ranking Taylor Spivey vandaag een Frans lyceum in Singapore. En overal is men even enthousiast, maar dat geldt ook voor de triatleten zelf. Geen Marten van Riel helaas, zijn blessure houdt hem nog even aan de kant. Verder de top drie met na Luis dus ook Henri Schoeman en Richard Murray. Bij de vrouwen zijn de Amerikaansen Katie Zaferes en Kirsten Kasper, die ‘onze’ Rachel Klamer vooraf gaan. Zondag weten we of die volgorde veranderd is.

(Photo by Tom Shaw/Superleague Triathlon)

Co-founder Super League Chris McCormack streeft ernaar om in de toekomst kwalificatieraces in Europa, Amerika en Australië te houden en vervolgens een finaleweek op plaatsen als Bermuda of Bahrain met de absolute wereldtop bijeen. Er zijn inmiddels kwalificatie-races op Bali, het Poolse Poznan en de Canadese steden Ottawa en Penticton. Super League Triathlon keert ook weer terug op de eilanden Jersey, Malta en Mallorca. ,,We praten al weer voor verlenging in Singapore en zijn in gesprek met locaties in Shanghai, Dubai en…..België.

Vuelta in Brabant

Tot slot: Ik heb er als inwoner van Oud Gastel weinig voor hoeven doen. Toch is het mooi dat al twee keer de Tour (1973 en 1978), een keer de Giro (2016) en volgend jaar dus ook de Vuelta door mijn dorp komt. Dat kan vast niet elke plaats in Nederland ons navertellen. Nou ja Utrecht wel natuurlijk, sterker nog daar zijn alledrie de grote rondes van start gegaan.

Vandaag werd in de Grote Kerk van Breda in het bijzijn van directeur Javier Guillén, oud-Vueltawinnaars Jan Janssen en Joop Zoetemelk en tal van andere genodigden het routeschema van de 2e en 3e etappe bekend gemaakt. Die derde rit komt door West-Brabant dus. Mooi nieuws voor deze wielerstreek natuurlijk. Kijken of we er in augustus 2020 qua triathlon nog iets omheen kunnen breien. Bijvoorbeeld door Mario Mola en Javier Gomez uit te nodigen? Gek genoeg kon de Vuelta-leiding wel exact het parcours presenteren maar nog niet de data. Dat hangt namelijk weer samen met de Olympische Spelen in Tokyo. Het zal in het tweede deel van augustus zijn.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.