Drakenboten liggen triatleten in de weg in Nijmegen; Ouderkerk neemt over – WTJ 1072

DONDERDAG – Het zal de Nijmeegse Vierdaagse niet gauw gebeuren, de triathlonsport moet zich in ’s lands oudste stad nog een beetje bewijzen. Het zijn immers lokale omstandigheden, die het nu niet mogelijk maken om op 31 augustus het NK sprint in Nijmegen te houden. Het was al langer bekend dat het E-team van de Teamcompetities de datum van de finales onder voorbehoud hadden.

Drakenbootfestival op Spiegelwaal

 


‘Lokale omstandigheden’. Dat is voor een Trikipedia-journalist altijd een beetje vaag. Navraag leert dat het tweede Drakenbootfestival Nijmegen op de Spiegelwaal al eerder de vergunning had aangevraagd voor 31 augustus en 1 september. Beelden van die eerste editie laten zien dat het evenement op exact dezelfde locatie is, als waar in voorgaande jaren de 024 Triathlon Nijmegen werd gehouden. Bovendien was er hoog bezoek uit het buitenland in Nijmegen, maar daarover werden geen nadere mededelingen gedaan.


Maar goed, ook de Teamcompetitie moest knopen doorhakken. Uiteindelijk moest op het NTB-Congres natuurlijk wel een Finale gepresenteerd worden en toen al was duidelijk dat het niet nogmaals in Almere zou zijn voor wat betreft de Eredivisie. Drie maanden is Nijmegen als locatie aangehouden, maar vandaag maakte NTB en de Tri Hard Series dan toch bekend dat het niet gaat lukken. Heel veel commotie gaf die boodschap niet, want niet de datum maar slechts de locatie verandert. We gaan voor het tiende Nederlands kampioenschap sprint naar Ouderkerk.

Kink in kabel

 

De Triathlon Ouderkerkplas maakt deel uit van dezelfde organisatoren. Zoals bekend hebben de Almeerse organisatoren van Start2Finish en de mannen van Amsterdamse Triathlons de handen ineen geslagen. Bijkomend voordeel is dus dat ze meerdere ijzers in het vuur hebben en makkelijk kunnen schuiven als er even een kinkje in de kabel komt. De triathlon van Nijmegen gaat wel gewoon door als Tri Hard Series, maar dan op 18 augustus. Organisator Jefry Visser laat weten dat het puzzeltje even moest worden opgelost. ,,Maar we zijn ervan overtuigd dat we op deze locatie een mooi NK kunnen neerzetten. Snel parcours, compact maar ruim opgezet evenemententerrein. Het wordt een mooie, spannende en spectaculaire dag.’’ Uit voorgaande edities zal de deelnemers de lange vlonder over de Ouderkerkplas zijn bijgebleven, die deel uitmaakte van het loopparcours. Of die er weer in zit? Wacht maar af.

NTB ook blij met snelle oplossing

 

Ook NTB-directeur Rembert Groenman is blij en opgelucht dat het snel is opgelost voor zowel NK als Eredivisie. Dat het afstemmen was op de internationale kalender is waar. Maar voor een aantal nationale toppers zal toch vooral de Grand Final Lausanne prioriteit hebben datzelfde weekend. Ach, zo is er elke week wel wat. De andere Teamcompetitie finales (1e, 2e, 3e en 4e divisie) zijn overigens elders. Het NK sprint vindt een week na het NK Olympische afstand in Veenendaal plaats. Ook daar hebben ze wel enigszins last van de aanloop naar Lausanne. Titelverdedigers zijn Marco van der Stel en Sarissa de Vries, vorig jaar geworden in Rotterdam. O ja, het driejarig contract met Nijmegen blijft wel in tact. Dat betekent dat Nijmegen in 2020 en 2021 alsnog gastheer van het NK sprint wordt. Mits het dan niet weer samenvalt met het Drakenbootfestival.

SportVibes lekker bezig met de Vuelta

 

Overigens boert de voormalig organisator van de 010 en 024-triathlons SportVibes ook goed hoor. Want gisteren in Breda werd duidelijk wie er achter de organisatie van Vuelta Holanda 2020 schuil gaan. Projectdirecteur Martijn van Hulsteijn was verheugd te melden dat sportmarketingbureaus SportVives en Triple Double (daar zou je ook wel tri- en duathlons bij verwachten) aan de projectorganisatie zijn toegevoegd. De Vuelta is hier volgend jaar trouwens ook eind augustus, als dat maar niet te veel samenvalt met onze NK’s. Ach, zo is het altijd wat.


De thema’s rondom de Ronde van Spanje zijn feest, gezond stedelijk leven en duurzaamheid. Imre van Leeuwen van SportVibes zegt dat zijn bureau bij de starts van de drie grote rondes in Utrecht steeds betrokken was. ,,Ook wij maken ons wielerplamares met La Vuelta Holanda compleet. Wij zullen ons maximaal inzetten om hier weer een groot wielerfeest van te maken.’’ De routepresentatie in de Grote Kerk van Breda was ook in handen van SportVibes, die we mogelijk nog wel eens terugzien in de triathlonsport. En die 3e etappe. Die komt niet door mijn geboortedorp Oud Gastel, maar door mijn vele male kleinere woonplaats Stampersgat. We kleuren er allemaal rood van.

Les Jeux Olympique Paris pour tout le monde

 


Morgen blikken we vooruit op al het moois wat tri- en duathlon ons komend weekeinde hopelijk te bieden heeft. Nu zijn we vooral licht euforisch dat we zo maar mee mogen doen aan de Olympische marathon in Parijs 2024. Met vier nieuwe sporten erbij (breakdancing, surfen, klimmen en skateboarden) krijgen de Spelen een nog dynamischer karakter. Hoofdorganisator Tony Estanguet denkt dat breakdancing de Spelen artistieker maakt. Pas in december 2020 is dat definitief duidelijk. Waar de Fransman zeker de handen voor op elkaar kreeg, was het openstellen van de Olympische marathon voor iedereen. Oftewel: op de dag dat de Olympische marathonlopers hun 42 kilometer door de Franse hoofdstad afleggen, volgt even later een enorme menigte hardlopers, die zich die dag ook Olympiër zullen voelen. Nu maar hopen dat 21 februari bij de Fransen niet zoiets is als 1 april bij ons….

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.