Trispiration triathlon trainingskamp februari 2019

Triathloncoaching bij Trispiration is speciaal gericht op de vrouwelijke triatleet met een drukbezet leven. Afgelopen week hadden zij een trainingskamp, onder leiding van Josta Bolhuis. Een verslag!

 

                     

 

10 februari 2019 vertrokken we naar Lanzarote. Ik kom al 8 jaar op Lanzarote en heb in het jaar 2012 daar een tijd gewoond. En hoe gaaf is het om dan met een leuke groep vrouwen richting het eiland te gaan en ze alle mooie plekken te laten zien al zwemmend, fietsend en lopend.

 

    

 

Zondagochtend stonden we dan met onze slippers aan bij Trisports. Een villa waar we een zwembad voor de deur hebben, genoeg slaapplek, woonkamer, keuken (waar elke dag heerlijk voor ons is gekookt en in de ochtend en middag al het eten klaar stond) krachtruimte, fiets schuur, plek voor onze wetsuits, wasmachine en een jacuzzi. Alle luxe was aanwezig. Het is dan ook niet voor niets een 5-sterren luxe villa.

 

  

Altijd genoeg eten en zelfs de veganisten en vegetariërs konden los. En als je veel gaat trainen, wil je ook genoeg kunnen eten en drinken. Daz en Debs regelen dit fantastisch. De koelkast is nooit leeg.

Ik had als coach een leuk programma bedacht en best uitdagend ook, wetende dat flexibiliteit nodig is. Want Lanzarote is een eiland waar het van dag tot dag het weer kan omslaan. Het waait eigenlijk altijd, maar het kan ineens heel hard waaien en de fietsroute of de planning moet je dan omgooien voor ieders veiligheid.

 


Hoe een gemiddelde dag eruit zag? 
7.30 start met zwemmen in het zwembad voor de deur of in zee bij Puerto del Carmen (daar waar het Ironman parcours is).
Na het zwemmen ontbijt om 9.00uur.
Vervolgens tussen 10-10.30uur de fiets op. Afhankelijk van de dag, de vorm van iedereen en het weer werd het een lange of kortere ronde. Na het fietsen rondje hardlopen voor wie daar nog zin in had.
Sommige dagen zijn we begonnen met fietsen of hardlopen en zijn we later gaan zwemmen.
Na trainen was het jacuzzi tijd en ook bier en chips tijd of andere lekkere hapjes die de chef voor ons maakte.
Daarna douchen en aanschuiven aan tafel voor een heerlijke maaltijd en met toetje na afloop.
Tijdens het toetje werd de dag doorgenomen, hoe iedereen zich voelde en wat we de volgende dag gingen doen en of iedereen daaraan mee ging doen. Bedoel je kon met alles meedoen, maar kon er ook voor kiezen een keer iets over te slaan als je lichaam daar behoefte aan had.

 

Het niveau van de groep was heel divers, dus soms moesten we een beetje creatief omgaan met routes en begeleiding, maar als coach een leuke uitdaging. Sommigen van de groep hadden nog nooit buiten nederland gefietst, of langer dan 90km gefietst. Het was dan ook super gaaf om te zien hoe de uitdagingen zijn aan gegaan en er mooi werd samengewerkt om de 100km tocht samen te doen.
Dat er gewacht werd op elkaar en men elke dag een stukje meer lef kreeg in de afdalingen.

 

 

Bij het hardlopen werden we uitgedaagd door of warmte of pittige klimmetjes omhoog terug naar de villa. Maar het uitzicht bleef mooi. Omdat het looptempo van iedereen heel verschillend was hebben we niet alles samengedaan, zodat ervoor gekozen kon worden wanneer je ging hardlopen en hoe lang. En daarmee je eigen tempo kon lopen.

 

En laten we het zwemmen niet vergeten. De zee was weer prachtig. De laatste zee zwem sessie hebben we naar een baai gezwommen en moesten we een stuk over heel diep water zwemmen. Dat was even spannend, maar ook hier werd mooi samengewerkt en zijn we trots het water uit gegaan. Toch maar mooi weer even gedaan.

 

Wat hebben we dan aan kilometers als groep gezwommen, gefietst en gelopen?
56,5KM is er gezwommen, 1836KM hebben we gefietst en er is 209,18KM hardgelopen.
6 vrouwen variërend van max een kwart triathlon te hebben gedaan tot aan Ironman. Zoals gezegd het niveau was heel divers. Maar hoe gaaf dat er zoveel kilometers zijn gemaakt samen. Ik kan zeggen dat als coach ik heel trots op ze ben en intens van ze heb genoten. De foto’s zeggen genoeg.

 

 

En op vrijdagavond schoof Yvonne van Vlerken aan tafel en werd er al snel gekletst over wedstrijden en training. En hoe zij als prof leeft. En omdat het vrouwen onder elkaar was werd het ook een gezellig avondje met vrouwenpraat. Die praatjes houden we maar even voor ons ;-).

De laatste dag ging Yvonne gezellig met ons mee en kon iedereen even samen met haar een stukje op fietsen en allemaal vragen stellen of uit de wind fietsen in het wiel van Yvonne. Dank hiervoor Yvonne!!!
En op zondagochtend vroeg heeft ze de groep uitgezwaaid en kregen we te horen wat voor inspirerende groep vrouwen we eigenlijk zijn. Vond dat best een mooi compliment van een pro naar age groupers.
Binnenkort kan je meer van Yvonne horen bij de podcast van Trispiration Talks. Check daarvoor instagram en facebook van Trispiration wanneer het interview met Yvonne live komt.

 

 

Wil jij nu ook uitgedaagd worden door Lanzarote? Sterker worden in alle opzichten? Toewerken naar je eerste lange fietsrit? Wellicht naar je eerste halve triathlon? Of de kilometers maken vroeg in het jaar, zodat je triathlon seizoen die eraan komt nog mooier gaat worden? En wil je dan verblijven in alle luxe waarin je echt alleen hoeft na te denken over trainen, slapen en dat het eten klaar staat voor je?
Je kan je nu alvast aanmelden voor februari/maart 2020. Er is maximaal plek voor 10 triathleten, zodat iedereen op haar niveau en belastbaarheid kan trainen.

En wat vonden de deelneemsters van het trainingskamp?
Tijdens onze trainingsweek in Lanzarote hebben we de ultieme balans tussen inspanning en ontspanning gevonden. Wakker worden in het zwembad voor de deur of in de zee, ’s middags fietsen door het prachtige landschap en de dag afsluiten met een rondje hardlopen of een welverdiend moment in de jacuzzi, het kon allemaal. Tussendoor was er eten en drinken in overvloed en hebben we ons nergens druk over hoeven maken. Onze coach en trainer Josta had een pittig programma bedacht, maar was ook flexibel als de groep aangaf behoefte te hebben aan wat anders. Dat maakte iedere training relaxed (uiteraard pittig op de goede momenten) en merkte je bij iedereen de intrinsieke motivatie het beste uit jezelf naar boven te halen of tóch even over die vermoeidheid heen te stappen. Het was een erg geslaagde en gezellige week waarin ik een goede basis heb gelegd voor komend seizoen. Trispiration en Trisports Lanzarote, dankjewel!

This was my first triathlon training camp; back home now, I still have a happy glow and the muscle pain is getting less now. I have done 10 triathlons but have never been part of a team or club or had any professional coaching, so this was new to me, in no time we were all friends and training together. I have to say Josta, our coach, coped very well with the range of abilities in the group and with people’s different strengths and weaknesses, by planning cycling routes of various distances.It was possible to opt out of some events but mainly we all did almost everything together, with occasional shortening of the distances especially with regards to the cycling and sea swimming. The result was not only that the fantastic number of kilometres covered by the group in all three sports – but also that all of us learned the most important thing, which is that you can do more you think. I had only done road cycling in the Netherlands before so cycling on Lanzarote with steep ascents and descents and windy conditions and traffic were all new to me, but with good coaching, I learned that I can get out of your comfort zone and make progress. The landscape of Lanzarote is stunning and we had great weather almost all week. Josta knows the island very well was she was able to plan great cycle routes with well-earned breaks at cycle shops and bakeries. The villa where we stayed, Trisports Lanzarote, was also a fun venue, spacious, welcoming and fun, with good food and a great pool and hot tub. The correct rental bikes from Bike Sensation were ready for us when we arrived, which was really nice, it didn’t even require a trip to the shop. You don’t have to be a top triathlete, already a member of the team, or fluent in Dutch. I was none of these things  – and I still had a great week, pushed myself beyond my previous limits and made new friends. I would recommend it to every amateur triathlete.

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.