Holten wil dit jaar Rachel Klamer voor volgepakte tribunes zien winnen: het roer gaat om

VRIJDAG – De 35e editie van de triathlon Holten wordt anders dan alle 34 voorgaande. De organisatie gaat het wedstrijdprogramma omgooien. Dat wil zeggen: de elite-races om de ETU Cup vormen de apotheose van de dag. In de aanloop erheen krijgen de recreanten de kans zich te laten zien op het parcours.

TV Oost wist het altijd handig te verbloemen. In de montage van de provinciale zender zag je een winnende Rachel Klamer en meteen erna een volgepakte tribune. De werkelijkheid was anders. In de ochtenduren bleven de tribunes in het stadionnetje aan de Kalfstermansweide akelig leeg. Toptriatleten merken daar misschien weinig van, maar voor de sfeer is het niet bevorderlijk.

Vandaar dat de stichting het roer omgooit, zodat de elite groepen de aandacht en alure krijgen, die past bij hun status. Voorzitter Martin Pieters zei er tegen Tubantia het volgende over. ,,Het is onze droom om Rachel Klamer eens te zien winnen in en volgepakte arena.’’

(De finish van Rachel vorig jaar, niet dat het toen niet druk was. Maar ’s avonds puilt het stadion werkelijk uit. Naar die sfeer wil de organisatie toe met de toppers)

Zaterdag 29 juni opent ‘Holten’ nu met de bedrijventeams, waarna de 500 deelnemers aan de Olympische afstand plus Eerste Divisionisten volgen. Daarna komt het hoofdprogramma. Om 14.40 uur gaan de mannen van start in de Domelaar, om 16.20 uur de vrouwen. Het betekent wel dat voor het eerst met limieten gewerkt wordt bij de recreanten. Het parcours moet immers helemaal vrij zijn van recreanten zodra de elites beginnen, zo stelt de ITU/ETU. Het kan dus voorkomen dat recreanten van het parcours gehaald worden, omdat ze niet snel genoeg gaan.

Het initiatief voor de koerswijziging komt overigens geheel uit de koker van de organisatie zelf. Holten trekt nog altijd bovengemiddeld publieke belangstelling en de topatleten zelf zijn blij dat ze een wedstrijd in het centrum mogen doen. ,,Het merendeel van triathlons wordt afgewerkt op verlaten bedrijventerreinen’’, stelt voorzitter Martin Pieters.

Het gegeven dat recreatieve triathlons meer publiek trekken dan de topwedstrijden staat in Holten niet op zichzelf. De beginnende triatleet neemt vaak zijn familie en vriendenkring nog mee, waar de toppers veelal de wedstrijden in hun uppie afstruinen. Benieuwd of Holten dat weet te doorbreken.

(Grote drukte in 2008 bij de finish van winnares Radka Kahlefeldt-Vodickova)

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.