Selectie WK crosstri bekend; Erik-Simon en Boy; Holten 2019; Preview op het weekeinde – WTJ 1073

VRIJDAG – De ploeg voor het WK crosstriathlon in Pontevedra op 30 april, onze vroegere Koninginnedag, is grotendeels bekend geworden. Bondscoacht Armand van der Smissen heeft de namen van de deelnemers vandaag bekend gemaakt. Bij de elite zijn dat Joep Staps en Patrick Dekkers en Maud Golsteyn en Claudia Striekwold. Zij waren afgelopen weekeinde ook de sterksten in de selectiewedstrijd, de Maresia-crossduathlon van Waalwijk. Voor Claudia is het de eerste keer dat ze deel uitmaakt van een WK-selectie. Bij de junioren gaat niet de duathlonwinnaar Max van Helmond mee, wél de man die snel zwom in de ochtenduren, Lucas Goené. Hij krijgt in Spanje gezelschap van Hugo Jan Bosscher.

 

 

Talent Willemijn Fuite debuteert op dit WK. Zij was de voorbije weken de beste in zowel Etten-Leur als Waalwijk, en zwemt voldoende goed. Op 10 maart bekijkt Van der Smissen in Retie of er eventueel nog een extra atleet in aanmerking komt voor Pontevedra. De WK duathlonselectie op de weg en die van het WK aquathlon worden respectievelijk na de RBR Geel op 6 april en de zwemloop van Amersfoort op 31 maart bekend gemaakt.

Na Bas nu ook Erik-Simon in de Eredivisie

Zou het een trend worden? Lange afstands triatleten, die weer aan OD’s en sprints mee gaan doen. Javier Gomez is er wereldwijd het mooiste voorbeeld van. In eigen land kondigde Bas Diederen recentelijk al aan via StepOne/Fitness Occassions het korte werk van onder meer de Eredivisie Teamcompetities weer te omarmen. En nu is ook Erik-Simon Strijk om.

Terwijl zijn jongere broer Sven stilaan doorgroeit naar de Ironmans, wil Erik-Simon aan het eind van zijn loopbaan wel alles geprobeerd hebben. Het balletje is gaan rollen en zo kregen we begin deze week foto’s aangeleverd van Erik Simon in een Ask4Benefits-Kijani-outfit, waar het team vrijdag mee naar buiten kwam. De deelname van de Roosendaler moet gezien worden als ‘mooie snelheidsprikkel’ – mooi woord trouwens. ,,Hoofddoelen blijven de lange afstanden meer specifiek Challenge Roth en het EK in Almere. Ik hoop met het hoge tempo in de korte races ook snelheid te ontwikkelen op die wedstrijd met als doel een hap van mijn pr af te halen en te zien hoe dicht ik bij de acht uur grens kom. Op het lange werk blijf ik uitkomen voor het Strijk Brothers Team.’’

 

 

Almeerder Boy van West is de tweede man, die is toegevoegd aan het Ask4Benerfits-Kijani. Hij is meteen het jongste teamlid. Boy wil mooie stappen maken en verder groeien op Eredivisie-niveau. Volgens teammanager Marc van der Kort staat er dit jaar een mooie mix van een man met ervaring, een jonge atleet en de huidige selectie. Gemikt wordt op een podiumplaats.

Holten streeft naar volle bak bij finish Rachel Klamer

 

Vooral in de jaren dat het bloedheet was of juist met bakken uit de lucht kwam was het in de ochtenduren op de Holtense tribunes niet bijster druk. Natuurlijk, de VIP-tribune vult zich al snel, maar de organisatie wil ook de publieksstoeltjes in de arena van de Kalstermansweide in Holten gevuld zien met toeschouwers. En dat dan niet alleen aan het eind van de dag, maar al vroeg in de middag. Het kan, zo denkt het stichtingsbestuur onder leiding van Martin Pieters, door de boel om te draaien. Op zaterdag 29 juni gaan eerst de recreanten te water bij de Domelaar, waarna om 14.40 uur de mannen en om 16.20 uur de vrouwen volgen.

 

Als dan rond de klok van 17.20 uur Rachel Klamer als eerste over de blauwe ETU-matten snel, moeten alle blauwe stoeltjes bezet zijn. Het betekent wel dat de recreanten ook niet stil kunnen blijven staan. Voor het eerst zijn er limieten om ervoor te zorgen, dat het parcours bij aanvang van de ETU-Cup helemaal vrij is. Een mooie ontwikkeling bij de zevende lustrumuitgave van een triathlon, die al jaren aan de top meedraait. Ook wat betreft sfeer en publieke belangstelling. Maar stilstaan is achteruitgaan en dat zijn Martin, Hendri Markvoort en de vele honderden vrijwilligers graag een stukje voor.

Preview op weekeinde: Singapore, EK wintertriathlon, 70.3 IM’s, zwemloop Kapelle en Berendrecht

 

Op de Super League Triathlon van Singapore zijn inmiddels alle topatleten samen. Belangrijk in het concept van oprichter Chris McCormack is het contact met de lokale bevolking, meer specifiek met de kids. Daarom gingen enkele toppers gisteren en vandaag de scholen af om er een clinic te geven en een meet en greet. Johnny Brownlee was net als op Malta de publiekslieveling van de Singaporeesjes. Dat zie je meteen op deze foto.

SINGAPORE – FEBRUARY 21, 2019: Jonny Brownlee of Great Britain, Jayden Schofield of Australia, Yuko Takahashi of Japan and Summer Rappaport of the USA pay a visit to Dover Court School during thr Superleague Triathlon Singapore on February 21, 2019 in Singapore. (Photo by Tom Shaw/Superleague Triathlon)

Overigens is Rachel ook goed gemutst, als je alle atleten bijeen ziet staan. Stralend begint ze aan haar twaalfde seizoen.

 

De wintertriathlons zijn een beetje ongelukkig geprogrammeerd. Het zijn er slechts drie, waarvan twee dit weekeinde. Het WK was eerder al in Italië, het EK nu in het Roemeense Cheile Gradistei. Maar tegelijkertijd is ook de wintertriathlon World Cup in het Canadese Quebec. In het verleden gingen Diana Gorter en Jochem Uytdehaage er al eens heen. En nu is ‘mister wintertriathlon’; Martin Veenhuizen naar Canada afgereisd voor de snowshoe, schaats- en langlaufcombinatie. Pentathlon de Neiges wordt het ook wel genoemd, maar de kans bestaat dat deze variant eerder aan het Olympisch programma wordt toegevoegd dan die met mountainbiken.

 

  

In de Roemeense wedstrijd is het nog wel de oude formule. De Russen Pavel Andreev, Yulia Surikova en Daria Rogozina zijn wederom de grote favorieten. Veel zal afhangen wie het beste bestand is tegen de bittere kou. Geloof het of niet, maar het is in wintersportoord Cheile Gradistei op de pistes momenteel -23 graden. Niks voor Nederlanders in elk geval, zij doen niet mee. Het wordt overigens de laatste wedstrijd van de Britse ETU-man Paul Groves als Technical Deligate (later meer daar over)

 

Gek genoeg wel Nederlanders in de ITU-wedstrijd in het Cubaanse Habana. Nota bene uit Oud Gastel en Zevenbergen, thuisstreek van de redactie. Succes alvast dorps- en streekgenoten. Er zijn halves, OD’s en sprints aldaar. Habana is ITU, de 70.3 in Colombo, Sri Lanka valt onder Ironman-vlag. Op het prachtige eiland komen geen professionals tegen elkaar uit. Wel honderden agegroupers, die zich hopen te kwalificeren voor het WK in Nice. Er zijn 40 slots te vergeven en 25 extra slots voor de vrouwen. Onder de deelnemers vijf Nederlandse triatleten, waaronder de 65-plusser Gerard Busschers. Het is wel even een overgang: mocht je zaterdag van Roemenië naar Sri Lanka willen vliegen, gaat de temperatuur met meer dan 40 graden omhoog!

 


En niet zo heel veel noordelijker bij Singapore vandaan ligt Bangsaen, Thailand. Bij iedere triathlonvolger is vooral Lake Phuket bekend, maar nu dus een andere badplaats aan de Golf van Thailand. Ook deze 70.3 Ironman kent geen professionals, maar genoeg sterke triatleten. Er zijn bovendien liefst tien Nederlandse deelnemers. Echte globetrotters hè, die triatleten. Mark Wilson is de bekendste van de tien.

 

Mooie verre oorden. We dromen er even bij weg. Om vervolgens in het Zeeuwse Kapelle wakker te worden. Zaterdagmiddag opent daar het nieuwe Frijters Automaterialen zwemloopcircuit. Binnenbad Groenewoud is het decor voor het eerste onderdeel, daarna wordt buiten de 10 kilometer of korte lopend afgelegd. De eerste series starten om 13.30 uur. Favorieten zijn de Belgen Lars Baeyens en Arno Lambrecht. Erwin Langeler mag weer voor de Nederlandse inbreng aan de top zorgen. Het is wat later dan voorgaande jaren, maar vanaf nu kunnen de zwemlopers weer hun hart ophalen. En bedenk dat de aquathlon een steeds belangrijker onderdeel wordt.

 

Zondag om 13.30 uur tenslotte is er ook voor crossduatleten weer startgelegenheid en wel net over de grens in het Vlaamse Berendrecht. Op camping De Watertoren worden de onderdelen afgewerkt, de organisatie berust bij de Lopersgroep Putte. Een jubileumeditie, want het is de 10e Bikeaholic Offroad Duathlon. Wouter Wuilmus won vorig jaar. Scoort hij nu de volmaakte hattrick? Etten-Leur, Waalwijk en Berendecht binnen drie weken alle drie winnen. We weten het rond drie uur zondagmiddag. Wederom wordt het lekker weer. Nog even en we zitten met carnaval op het terras!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.