Powerman Mallorca voor Diego en Petra; Rachel vijfde op 1e dag SuperLeague Singapore – WTJ 1074

ZATERDAG – Niet viervoudig Europees en zevenvoudig wereldkampioen Pavel Andreev kon vandaag de Europese titelstrijd naar zich toetrekken, maar zijn landgenoot Dmitryi Bregeda was het best bestand tegen de bittere kou, die de Balkan en Rusland teistert. Moeilijk voor te stellen, nu de lente in ons land lijkt door te breken. Al was het gisteren dan wel 23 jaar geleden dat de Elfstedentocht werd gehouden. Dat dan weer wel.

Niet Pavel maar Dmitryi is de grote man van deze wintertriathlon

Gelukkig geen verdere sneeuwval in Cheile Gradistei, het Roemeense wintersportoord. Wel dus een dikke sneeuwlaag en gure wind. Het was geen eenvoudige opdracht. Bij het lopen was Bregeda al een halve minuut vooruit op landgenoot Pavel Yakimov, favoriet Pavel Andreev liet de zevende looptijd noteren. Niks aan de hand nog, met mountainbiken zou hij al enkele plaatsen stijgen. Het waren de Italianen Alessandro Saravalle en Giuseppe Lamastra die het best hun fiets over de ijspiste manoeuvreerden. Op de lange latten zakte de 36-jarige Rus – goed voor 23 internationale zeges – uiteindelijk door het ijs. De Romeense specialist Cristian Mosaia ging het hardst op de loipe, maar had veel tijd verloren op de eerste onderdelen en zou negende worden. Bregeda en Yakimov gingen even hard over het parcours, waar Andreev er anderhalve minuut langer over deed.

Eerste vier plaatsen voor Rusland

Eerste keer goud voor Bregeda dus, zilver ging verrassend naar de Italiaan Lamastra en brons was net als vorig jaar voor Yakimov, daarmee Andreev van het podium af houdend. Bij de vrouwen was de Russische suprematie groter dan ooit tevoren. De plaaten 1 tot en met 4 gingen naar Moedertjes Rusland. Kersvers wereldkampioene Daria Rogozina werd nu ook de beste van Europa. Ze klopte met gemak landgenotes Yulia Surikova, Svetlana Sokolova en Nadezhda Belkina. Pas op de vijfde plaats kwam de eerste niet-Russin binnen: Romana Slavinec, de nummer drie van vorig jaar. Uit Oostenrijk.

De 22-jarige Rogozina werd vanzelf ook beloftes-kamipeoene. De Italiaan Alessandro Saravalle greep goud bij de mannen beloftes. Italaans goud ook bij de junioren met Simone Avondetto bij de mannen. Slowakije pikte ook nog een graantje mee met de juniorestitel voor Zuzana Michalickova.

Diego is het jaar 2019 wel heel sterk begonnen

De Powerman Mallorca leverde na de Israman al de tweede internationale zege voor Diego van Looy op in dit pas prille seizoen. De Belg klopte niet de eerste de beste: Gaël le Bellec, wereldkampioen Powerman. De Fransman liet op zijn beurt weer de verrassende Liechtensteiner Michelle Paonne achter zich. De 28-jarige Mechelaar is geen vertrouwd gezicht in het Powerman-circus. Eerder waagt de Belg zich aan zware uitdagingen in de driekamp. Zo won hij enkele weken terug de Israman en was hij vorig jaar ook triomfator in de Embrunman. Nu was hij met Le Bellec, Ben Price en Toumi Dahmani vooruit bij het lopen. Fietsend bleven nog twee kanshebbers over: Diego versus Gaël. Op de slotrun bleek dat Deigo van Looy over de sterkste benen beschikte. Na de derde man uit Vaduz kwamen Ben Price en de Sloveen Denis Sketako over de finishlijn bij mister Powerman John Raadschelders.

Wereldkampioene wint Powerman

Zonder Miriam van Reijen gingen vier vrouwen van start voor drie podiumplaatsen bij de profs. Gelukkig was het kwalitatief wel een sterk veld. Wereldkampioene Petra Eggenschweiler won. Ze was vier minuten sterker dan de Spaanse Yessica Perez en de Oostenrijkse Sigrid Herndler. De Belgische Kim Nulens sloot het kwartet professionals af. Titelverdedigster Miriam van Reijen had helaas verplichtingen in eigen land. Zij opent haar seizoen later met de Powerman Greece en heeft ook het WK in Pontevedra hoog op haar kalender staan. Ook op de andere afstanden mocht John geen landgenoten verwelkomen.

Spanning en sensatie op eerste dag Super League Singapore

Op de eerste dag van de finales Super League Triathlon in Singapore gebeurde vanalles. Valse starts, lekke banden, uitgeschakelde favorieten, valpartijen. Alle ingrediënten die het spektakel dat Super League heet met zich meebrengt. Het was allemaal live te volgen voor de fans, dus we fietsen er even snel doorheen. De lekke band van Vincent Luis was uiteraard het gesprek van de dag. De topfavoriet en klassementsleider raakte daardoor al in de eerste heat uitgeschakeld in de Eliminator. Hij fietste wel door na zijn slippertje, maar bleef buiten de top vijftien en die ging door naar heat twee. De heats werden gewonnen door Jonas Schomburg, Richard Murray en uiteindelijk de finale door Jonathan Brownlee. Schoeman maakt door het uitvallen van Luis de meeste aanspraak op de eindzege, maar toch werd hij in de afsluitende heat geklopt door het Australische talent Hayden Wilde in de strijd om de derde plaats. Kort er voor spurtte Jonathan Brownlee dus de Canadees Tyler Myslawchuck weg. Niet eerder kreeg de Fransman een lekke band. Schomburg en Murray maakten een valse start vanaf het ponton en verloren kostbare punten in de laatste heat. Het wordt dus spannend morgen met Schoeman. Luis en Brownlee nog als kanshebbers.

(Photo by That Cameraman/ Darren Wheeler)

Katie Zaferes in zetel naar eindzege?

Bij de vrouwen was Emma Jeffcoat degene die de eerste won met Rachel Klamer op een vierde plaats. De tweede heat ging naar Rachel (haar eerste winst ooit in een Superleague heat), maar omdat het bij de Eliminator vooral een kwestie van handhaven in de top betreft, was de finale voor de punten allesbepalend. Klassementsleider Katie Zaferes stelde daar orde op zaken, pakte de overwinning en twintig seconden later volgde Rachel op een vijfde plaats. Taylor Spivey kwam nog ten val. Conclusie: Super League Triathlons? Spektakel gegarandeerd! Morgen de Enduro in Singapore als apotheose van het tweede volle seizoen Super League races.

Belgische aangelegenheid bij zwemloop Kapelle

 Dat zuiderburen de zwemlopen in het Auomaterialen Frijters-circuit ‘kapen’ is geen nieuws meer. Vandaag begon het seizoen in Kapelle en het was meteeen weer prijs. Lars Baeyens nam de winst over van Arno Lambrecht, met wie hij nog wel uit het binnenbad Groenewoud kwam. Twee andere Belgen zaten hen op de hielen, maar het was bij het lopen in zonnig Zeeland al snel duidelijk dat Lars hier voor de overwinning kwam. De uit de zwemsport afkomstige Dario Verdonck werd tweede en Ruben Marynissen derde. Het was de vierde zwemloopzege voor Lars in de drie jaar dat hij nu regelmatig aan deze wedstrijdjes mee doet. Beste Nederlander was uiteindelijk Gert van de Vinden op een vijfde plaats. De man uit Biggekerke komt nota bene al uit in de masters 50.

(foto: Sjaak Sinke)

Lynn wint bij de vrouwen

Drie vrouwen aan de start, alledrie uit Nederland. Lynn Lossie won voor Emke Erpelinck en Samantha van Aert. Op de korte afstanden was Jens van Looveren ongenaakbaar. Bij de vrouwen maakte de nog jonge Gastelse zwemster Roos Englebert de stand NL-B weer gelijk. Op de nog kortere afstand was het wederom mooi verdeeld: Robin Schols bij de jongens, Hasse Fleerackers bij de meisjes. En dat gold ookvoor de mini-afstand met Hasses broertje Preben Fleerackers als winnaar en bij de meisjes Lisa Koole, inderdaad: dochter van. Beste duo was Alexander Klaver en Nathalie Brys uit grensplaats Essen. Het was een mooie dag in Kapelle. De tweede wedstrijd is op 24 maart, terug in De Stok in Roosendaal.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.