Spanning en sensatie in Super League: Rachel tweede; Jorik zilver op NK cross – WTJ 1075

ZONDAG – We snappen steeds beter waarom de livestream van de Super League Triathlons vele malen beter scoort dan bijvoorbeeld een willekeurige Ironman-registratie met een vaste camera aan de finishlijn. Wat een spektakel toveren de organisatoren en cameramensen tevoorschijn. Met dank aan de hoofdrolspelers uiteraard: de triatleten zelf. Jersey, Malta en Mallorca waren al een genot om naar te kijken, maar de finales in Singapore sloeg werkelijk alles.

Hoofdrol voor Rachel


Het mogen dan korte, explosieve triathlons zijn; er gebeurt van alles. Te vroeg in het water vallen, uitglijders op de fiets, lekke banden, nieuwe winnaars en klassementen die op zijn kop gezet worden. Als daar dan ook nog eens een hoofdrol voor onze Rachel Klamer in vervuld wordt, ja dan heb je ons helemaal te pakken. Super League Triathlons: ze schijnen naar België te willen komen, maar kunnen we er op de Wadden of hartje Amsterdam ook niet eentje in huis halen?

 


Kunnen we in elk geval Rachel Klamer weer eens zien schitteren. Nu ook maar dan voor het scherm. Het was bloedheet toen de vrouwen hun Enduro-finale afwerkten. De format dus van 3 korte wedstrijdjes (300 meter zwemmen, 5 fietsen en 2 lopen en dat dan drie keer). Aan het staartje vallen steeds triatletes af, maar daar heeft Rachel geen last van. Ze knokt zich al meteen in het water naar voren in de voeten van Emma Jeffcoat, die net als gisteren als eerste de kant op klauterde. Rachel was uiterst alert bij het fietsen. ,,Als ik de koppositie inneem, loop ik de minste kans op valpartijen. Het zijn intense wedstrijden, waarin je alles moet geven.’’ Emma en Rachel begonnen als eersten aan het lopen, maar tegen de tijd dat de tweede triathlon begon waren onder meer ook Cassandre Beaugrand en klassementsleider Katie Zaferes weer aangesloten. Een soortgelijk tafereel in die tweede tri, kopgroep van acht en vanuit het lopen Rachel en Emma vooraan weg. De prijs voor de meest strijdlustige triatlete kwam dit weekend op naam van onze Nederlandse.


De derde keer dezelfde afstanden moest de beslissing brengen, in het water kwamen zes vrouwen weer tezamen met nu Summer Rappaport-Cook als eerste op de fiets. Die zes mochten het onderling uitmaken, de achtervolgers werden uit de wedstrijd genomen zoals de Enduro-formule voorschrijft. Taylor Spivey luidde de zinderende finale in door als eerste te gaan lopen. Katie Zaferes en Cassandre Beaugrand zaten haar op de hielen en denderden over Spivey heen. Die viel nog ver terug. Zo niet Rachel Klamer die de Amerikaanse en Française in het vizier hield. De eindsprint was megaspannend. Cassandre en Katie wierpen hun borst tegen het finishlint, maar geen enkele apparatuur kon het verschil duiden. Een soort Spirig-Nordén finish op de Spelen van Londen dus. Uiteindelijk werd Cassandre als winnares aangewezen, Katie als tweede en zes seconden later Rachel magnifiek derde. Die finish resulteerde in een eindoverwinning voor Katie Zaferes en een formidabele tweede plaats voor Rachel. Het brons ging naar Cassandre Beaugrand. Loon naar werken: Zaferes verdiende met dag- en eindzege 120.000 dollar, Rachel mag 60.000 welverdiende dollars op haar rekening bijschrijven.

 

Vincent Luis neemt wraak

 


Na de Eliminator van gisteren had Vincent Luis veel goed te maken. De lekke band wierp hem terug in het klassement, maar met zondagochtend de winst in de Enduro nam de sterke Fransman wraak op zichzelf. De hiërarchie werd hersteld met nu Jonathan Brownlee op een tweede en Henri Schoeman op een derde plaats. Weliswaar was Jonny de winnaar van het Singapore-weekend, Vincent won het eindklassement van het Super League seizoen 2018-19 en streek daarmee de bonus van 100.000 dollar op.
De drie korte triathlons achter elkaar, waarin de triatleten acht keer in de wisselzone kwamen en steeds de laatste twee triatleten achterlatend, gaf de in groten getale opgekomen bevolking van Singapore veel kijkplezier. Kiwi Matt Hauser zwom het snelst, op de fiets kwamen Vincent en Henri even vooraan, waarna de rest weer aansloot. Bij het lopen toonde dat tweetal zich ook het sterkst. In het tweede verloop van de wedstrijd kwam Jonathan in het juiste ritme. De volgers zagen intussen ook dat Richard Murray steeds terrein verloor bij het zwemmen en moeizaam aansloot bij de kopgroep .

Opvallend was dat onze Zuidafrikaanse vriend vervolgens bij het lopen de rol ook moest lossen. Even later werd duidelijk waarom: zijn enkel speelde op, Richard moest het strijdperk verlaten. In de kopgroep kwam Hauser met het Singaporese asfalt in aanraking. Toen ook Jonas Schomburg vooraan afhaakte bleven de drie topfavorieten over. Even leek Jonathan Brownlee op herhaling te gaan, maar Vincent Luis had iets recht te zetten na gisteren. Met 30 meter verschil greep de Fransman de dagzege en – gelukkig voor hem – ook het eindklassement. Brownlee werd in de Enduro tweede, Schoeman derde. In de eindstand waren de rollen net omgekeerd. Uiteraard was Vincent Luis na afloop ‘très heureux.’

 

Jorik crosst naar nationaal zilver in De Wildste Tuin

 

Jorik van Egdom deed al eens mee in de Super League Triathlons van Hamilton en Jersey, maar was vandaag op vaderlandse bodem om mee te doen aan het NK cross in Emmeloord. Een uitdagend, maar ook zonovergoten parcours in Netl De Wildste Tuin te Kraggenburg lag de atleten vandaag te wachten. Niet alle grote namen bijeen, maar zoals bij elke wedstrijd telt alleen wie er wel meedoen. Tussen de specialisten – mannen dus die geen zwembad zien of fiets aanraken – kwam triatleet Jorik van Egdom vandaag tot een topprestatie. Op slechts 14 seconden van de nieuwe Nederlands kampioen Frank Futselaar haalde Jorik een prachtige zilveren plaats. We spraken de Veenendaler na afloop. ,,Lekker dat dit er zo uitkomt, zo vlak na een trainingsblok. Ik ben er ook wel echt trots op, al was dit NK dan een testmoment.’’

foto Bjorn Paree

Na de start zag het er voor Jorik nog niet zo goed uit. Na twee kilometer lag hij tiende. ,,Toen begonnen de grote rondes en was er meer ruimte. In het veld liep ik sterk en kon het gaatje dichten. Toen ik erbij was, heb ik niet meer los gelaten en daarmee tweede. Superblij mee. Natuurlijk is het een tussenwedstrijd, want Olympische kwalificatie blijft het hoofddoel. Met deze vorm moet het me lukken. Begin maart ga ik naar de WTS Abu Dhabi voor de sprint-race, maar vooral voor de relay. Dan is Bermuda een belangrijke, daar wil ik de top zes halen en op die manier voldoen aan de NOS*NSF eis voor de Spelen. Ik heb het goede gevoel te pakken en ga vol vertrouwen het triathlonseizoen in.’’ In dezelfde race werd Wesley Mols 14e en Niels te Pas 15e. Niels Baljet eindigde 30e, Rens de Ridder 58e.

 

Andere topprestaties op NK cross

 

foto Bjorn Paree

Zilver was er ook voor ex-duatlete Ruth van der Meijden op het NK cross voor vrouwen. Jasmijn Lau was ongenaakbaar. Een derde zilveren plak kwam terecht bij Marije Hijman, de Boskoopse van wie vorige week een groot interview in het AD stond. Samen met broer Koen. Marije kwam uit bij de meisjes A. Willemijn Fuite scoorde bij de meisjes B een tiende plaats. Zaterdag kwamen ook nog diverse tri- en duatleten in actie bij de masters. Hier nog enkele uitslagen: M40: 9.Tjeerd Popkema; M45: 3.Roger Smeets; 4.Jurgen Claassen; M50: 3.Ruud Beerepoot; 6.Martijn Hiensch; M55: 8.Rene van Ravenzwaaij; V45: 1.Sandra de Jongel 5.Judy van den Berg.

 

Morgen meer


Dat Shirin van Anrooij nog zevende en tiende werd in twee veldritten afgelopen dagen, dat Pien Keulstra uitstekend derde werd in de KPN Grand Prix schaatsmarathon in het Zweedse Lulea en dat Luna de Bruin vandaag de 17 kilometer lange Trailrun Trans Gran Canaria won, ruim vier minuten voor alle Spaanse tegenstandsters. Daarover gaan we het morgen nog wat gedetailleerder hebben.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.