Nederlanders in Thailand en Sri Lanka; Zege Gerard Busschers; Riikka derde in Berendrecht – WTJ 1076

MAANDAG – De WTJ van maandag wordt later op de maandag nog aangevuld met prestaties, waar we het gisteren al over hadden. Eerst nog even naar de basis, de tri- en duathlonsport. Want er waren in het verre oosten liefst veertien Nederlanders actief op de twee 70.3 Ironmans in de hoop er een slot te bemachtigen voor het WK 70.3 in Nice deze zomer.

Vier top tien plaatsen Oranje in 70.3 IM Colombo

Gerard Busschers slaagde geheel in die opzet. Als kersverse M65 won hij zijn leeftijdsgroep in de 70.3 Ironman Sri Lanka. In en rond de hoofdstad Colombo legde Gerard de afstanden af in 7.13 uur, daarmee 259e totaal.

Ook Jan Gremmen zat goed van voren, maar dan bij de M45. Hij finishte 38e net binnen de vijf uur en dat was voldoende voor brons.

Ook Marco Poot (7e M45) en Martijn Elbers (8e M40) eindigden in de top tien van hun leeftijdsklasse al was dat net niet toereikend voor een van de 40 beschikbarse slots op Colombo. Winnaars waren, net als vorig jaar, de Luxemburger Olivier Godart in 4.05 en de Singaporese triatlete Ling Err Choo in 4.41. Godart – semi-prof – klopte de Australiër Tim Ballintine en de Brit Pierre Lafayeedney. Choo duelleerde de hele wedstrijd met de Australische Kimberley McKinney, die pas op het laatste moment capituleerde.

Brons voor Leo Coolen in 70.3 IM Bangseang

Had Sri Lanka 548 starters, op de gloednieuwe 70.3 Ironman Bangsean in Thailand kwamen maar exact duizend triatleten meer af. Van die 1548 waren er negen Nederlanders. Meest succesvol waren Mark Wilson met een 26e plaats totaal en vijfde M45 in 4.53 uur.

Leo Coolen kwam twee minuten later als dertigste over de streep, maar dat was wel brons bij de M50. Coolen deed er 4.55 uur over. Ook Torsten van Dullemen deed het op een 118e plaats niet slecht. De eerste Bangsean leverde winst op voor de stoere Noor Lars Petter Stormo, ook bekend van de Xtreme triathlons. Hij versloeg Jaray Jeranai met liefst 20- minuten. De Phillipijnse Maria Hodges mag haar naam als eerste op de Thaise erelijst bijschrijven. Ze bleef de thuisfavoriete met de lange naam Nichakarn Ruttanaporn tien minuutjes voor. De Britse Jane Archer volgde in de verzengende hitte na achttien minuten als derde.

Crossduathlon Berendrecht: brons voor Riikka

Mooi weer ook in Berendrecht bij de Lopersgroep Putte en de tiende editie van de crossduathlon, meetellend in de Hammer Nutrition Series. Daarin staat Lander Sels al op kop en na winst in Berendrecht en met enkel nog het BK in Retie kan hem de eindzege nauwelijks meer ontgaan. Cis Bens behaalde ene prachtige tweede plaats, Stef Anthonissen kwam als derde binnen.

Beste vrouw was Karen Steurs, die al heel wat jaartjes in de tri-scene meedraait. Inmiddels 40 lentes had ze haar 70.3 IM Dubai goed verwerkt, want ze snelde op de zachte ondergrond naar de zege en klopte de Etten-Leur winnares Sofie Driesen. Rikka Vreeswijk-Kelja was niet in Etten of Waalwijk, wel voldoende hersteld van een blessure en dus terug in competitie. En zodra Rikka mee doet, weet je dat ze voor podiumplaatsen gaat. Ook nu weer. Ze werd derde. En het is niet netjes over leeftijden spreken bij vrouwen, maar als Karen 40 is, doe er dan bij Riikka nog maar 11 jaartjes bovenop. En dat zeggen we met groot respect. Negende bij de vrouwen werd TVB-atlete Thea Segeren. De Nederlandse mannen/crossduatleten namen een weekje rust.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.