Martin tiende in wintertri Quebec; Tri in Cuba en Palembang; Schema Pontevedra WTJ 1077

DINSDAG – Het was niet alleen hartje winter in het Roemeense Cheile Gradistei, het vroor ook dat het kraakte in Quebec, Canada. De wintertriathlon aldaar heeft de echte drie wintersporten in zich: snowshoe-run, schaatsen en langlaufen. Insiders zeggen dat deze combinatie de meeste kans maakt ooit toegelaten te worden tot het Olympisch programma, meer dus dan wat we de afgelopen weken op het WK en EK zagen: lopen, ATB, langlaufen.


Maar goed, zo ver is het nog niet. Quebec houdt er de Pentathlon des Neiges in elk geval goed in. Een traditie van zo’n tien jaar. In navolging van Jochem Uytdehaage en Diana Gorter was nu onze wintertriathlon-expert Martin Veenhuizen naar Canada afgereisd. Het werd een bijzondere week voor de Drent. In de aanloop leerde Martin andere deelnemers de fijne kneepjes van het schaatsen, omgekeerd werd zijn langlaufen bijgespijkerd. En snowshoe-run is een vak apart.

Martin geeft schaatsles en krijgt skiles

 

De dag zelf was indrukwekkend. Deze World Cup wintertriathlon is in Canada erg populair. Veel publiek, goede organisatie en zeer deskundige speaker Francois Calletta. Master Martin Veenhuizen verzocht zelf mee te mogen doen bij de elites. Dat verzoek werd gehonoreerd. De multisporter uit Tynaarlo wist dat het pittig zou worden, maar de kick om tussen de grote jongens te staan is ook veel waard. Met 13 gingen ze van start. Na het lopen op de speciale sneeuwschoenen was Martin als dertiende terug. Topfavoriet en meervoudig winnaar Maxime Leboeuf was 3,5 minuut eerder aan het schaatsen begonnen dan Martin, die deze sporttak maar zelden kan uitoefenen. Schaatsen kunnen de Canadezen ook, zo bleek. Christopher Busset nam na het schaatstocht op natuurijs de leiding over, maar Leboeuf was niet ver weg. Martin noteerde vier minuten later de elfde tijd. Intussen kregen drie pro’s een diskwalifciatie aan de broek. Martin schoof op naar een keurige tiende plaats. Als één na oudste van dit selecte gezelschap prima gedaan. Winnaar werd voor het vierde opeenvolgende jaar Maxime Leboeuf. Hij bleef snelste cross-countryman Peter Mlynar uit Slowakije voor, Busset werd derde. Een Scandinavische aangelegenheid bij de vrouwen, waar de Zweedse Lovisa Modig de Finse Maija Oravamäki anderhalve minuut de baas bleef. Sarah Bergeron redde de eer voor het thuisland Canada met een derde plaats.

Westbrabants drietal in Cubaanse triathlon

 


Dat we ook over de triathlon In Havana/Habana, Cuba zouden schrijven hebben we te danken aan een paar Westbrabanders, die in de open race mee deden. Door een slechte internetverbinding was het contact nog niet geweldig. Gastelaar Mark van en Bergh wist wel te melden dat hij over de sprint afstand 1.14 deed, vriend Tom Kekhoff net onder de anderhalf uur dook en Marks vrouw Daphne van den Bergh er 1.45 uur over deed. ,,En ook de zoon van de Nederlandse ambassadrice in Cuba deed mee.’’ Bij terugkeer in Gastel horen we ongetwijfeld meer. De ITU-Cup race werd gewonnen door de Amerikaan Collin Chartier en de Colombiaanse Lina Maria Raga. De halve triathlon trokt slechts vier profs. Winnaar was de Cubaan Michel Gonzalez Castro.

Brice opent seizoen met 10e plaats in Palembang

 


Hup, weer naar de andere kant van de aardbol. In Palembang op Zuid-Sumatra waren al eens de Asian Games. Onlangs begon hier het Indonesisch seizoen met de kwart triathlon. Brice van der Post, de man van het indrukwekkende levensverhaal (exact anderhalf jaar ‘clean’, zo schreef hij vorige week nog op Facebook), begon er zijn seizoen. Hij finishte als achtste en vierde in zijn agegroup M19. Op een totaal van 108 deelnemers. Brice was klaar in 2.25, winnaar Muhammad Taufik deed er 2.12 uur over. Snelle tijden zijn in tropenlanden als Indonesië uitgesloten. Brice woont inmiddels weer in het land waar hij zijn jeugdjaren doorbracht. Alleen nu ontwikkelt hij zich gelukkig heel anders als tien jaar terug. Nathavani Octaria won bij de vrouwen.

WK duathlon Pontevedra dag naar voren gehaald


Tot slot. Soms is politiek niet los te zien van sport. Neem het WK Multisport in Pontevedra. Gisteren werd bekend dat de organisatie moet schuiven met het schema vanwege de landelijke verkiezingen voor een nieuwe regering. Geen al te schokkende wijzigingen overigens. Alleen de duathlon van zondag 28 april schruift voor de elites een dag naar voren. In plaats van op zondag gaan ze nu zaterdagmiddag om 17 uur van start. Zondag is nog wel plaats voor de junioren en paratriatleten, maar dan op een ander parcours buiten Pontevedra. De ITU hoopt dat alle atleten al bijtijds in Spanje aanwezig zijn en niet pas op zondagmorgen zouden arriveren. Het betekent wel dat de agegroupers niet zowel de sprint als standaard afstand kunnen doen, want die zijn op dezelfde dag. Zoals in meerdere landen is het in Spanje niet toegestaan op een verkiezingsdag de wegen af te sluiten. Dat zou de verkiezingen kunnen beïnvloeden omdat mensen niet bij de stembureaus geraken. Vandaar.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.