Nieuwe media: Podcast Scheltinga’s; Lopen, crossen met Shirin, schaatsen met Pien; Plannen Hoorn; Preview IM Taupo – WTJ 1078

WOENSDAG – Het waren kleine artikeltjes, maar toch. De landelijke kranten (Telegraaf, Volskrant, AD) maakten maandag zowel melding van de tweede plaats van Rachel Klamer in de Super League Triathlon Singapore als het zilver van Jorik van Egdom op het NK cross. We hechten er in deze social media-wereld misschien niet zo veel waarde meer aan of de tri-nieuwtjes al dan niet de sportkolommen halen, helemaal eruit verdwijnen is ook niet goed.

Nieuwe media. Daar reken ik ook Podcasts toe. Het heeft even geduurd maar sinds ik de razend spannende podcast ‘Brand in het landhuis’ over gebeurtenissen hier in Brabant heb besluisterd, ben ik om. En gelukkig, de eerste triathlon Podcasts verschijnen ook al. Vandaag is een hele mooie gelanceerd door de vier triathlonbroers Diederik, Evert, Cornelis en Bouke Scheltinga. De eerste aflevering heet BBQ vs Zeecontainer. Jongens, hij is geweldig! Ook luisteren? Ga naar www.triathlonbroers.nl

Naast het NK cross waren er ook in het afgelopen weekeinde weer loopwedstrijdjes te kust en te keur. Zo won Jitske Cats de Oerpolderloop in It Heidenskip. Dat is zo Fries als maar zijn kan! Marco Muller liep 1.16.51 op de halve marathon Vroomshoop en trok de winst naar zich toe. Johan Neevel zegevierde in eigen dorp op de Jubileumloop (feestelijke naam voor een loop trouwens). Dennis Geerlings en Marjan Andringa bekwaamden zich met succes op de ruim 30 kilometer lange Beko Jutberg Trail in Dieren.

 

foto Kurt van Hout

Crossen, maar dan met de fiets erbij deed Shirin van Anrooij afgelopen winter volop. Haar eerste seizoen eindigde in stijl. Zaterdag werd ze prachtig zevende in de cyclo-cross van Leuven om zondag in de Sluitingsprijs Oostmalle er nog een tiende plaats aan toe te voegen. We hoeven het niet te herhalen en niet aan haar leeftijd te refereren, maar als je dit al kunt laten zien tussen de elites. Pfff Marianne Vos en Lucinda Brand, maak je maar op voor felle tegenstand de komende jaren. Uit Kapelle om precies te zijn.

 

Zoals we zondag al meldden, piekte Pien Keulstra zondag in de voorlaatste KPN-Grand Prix marathonschaatswedstrijd op de Botnische Golf bij het Zweedse Lulea. Tijdens de 40 kilometer lange afstandswedstrijd op het natuurijs was Pien steeds met de kopgroep mee. Eerst met Chantal Hendriks en later weer met toppers als Irene Schouten, Lisa van der Geest en bronzen medaillewinnares in Sochi Carien Kleibeuker. Wederom werd dit quintet bijgehaald, maar met nog twee van de elf ronden te gaan kwam Pien samen met Carien en Lisa wel los van de rest. Op 3,5 kilometer van de finish moest de voormalige nationaal triathlonkampioene haar concurrentes laten gaan. Van der Geest klopte Kleibeuker in de eindsprint. Zondag was de dooi ingetreden in Zweden en was het ijs zacht en zwaar te berijden. Door haar derde plaats is Pien nog flink opgeschoven in het eindklassement naar een 20e plaats.

In Hoorn was woensdagochtend een uiteenzetting van de plannen voor Ironman West-Friesland. 5,6 en 7 juli is het een Multisport Festival met korte afsanden: Night Run, Ironkids en IM 4184 en 5150. Die laatste getallen zijn geen postcodes, maar optelsommen van de afstanden die op het programma staan. Maximale lengte dit jaar nog een OD, volgend jaar 70.3 Ironman. In 2021 keert in Maastricht (net als Hoorn onder de hoede van Extra Leisure) de Ironman terug. De parcoursen in West-Friesland zijn bekend gemaakt. Zwemmen in het IJsselmeer, fietsen door de hele gemeente Stedebroec en lopen door de binnenstad van Hoorn. Het begin van wat uitgroeit tot een multisport-weekend voor zo’n 5000 atleten. Dat is althans het streven van de organisatoren.

Zaterdag begint het ‘echte’ Ironman-circus met de op Hawaii na oudste IM-race ter wereld: Nieuw-Zeeland ontvangt de internationale top triatleten al voor de 35e keer. Sinds 1999 is de gemeenschap van Taupo jaarlijks in maart in de ban van deze wedstrijd, die staat als een huis. 22000 inwoners en 2000 daarvan zijn vrijwilliger! En de internationale belangstelling is nu al groot, want Lake Taupo beleeft haar generale repetitie voor 2020: het jaar waarin de Kiwi gastheer zijn van het Wereldkampioenschap 70.3 Ironman! Loon naar hard werken.

Eerst nog de ‘normale’ IM en de 70.3 IM ernaast. Een wedstrijd met een rijke traditie dus, in 1985 voor het eerst gewonnen door Scott Molina en Michelle Gammie. Peter Zijerveld werd een jaar later derde. Legendarisch was de fotofinish van Pauli Kiuru met Ken Glah in 1990, allebei eindigend in 8.39.12 uur. De foto wees de Fin als winnaar aan. Glah kreeg in de jaren erna zijn revanche: hij won Nieuw-Zeeland twee keer.

Vanaf 2001 diende thuisfavoriet Cameron Brown zich aan. Sindsdien is de man werkelijk niet meer van het podium weg te slaan. Liefst twaalf keer won fenomeen Cameron Brown met daarnaast drie tweede en drie derde plaatsen. Terenzo Bozzone won vorig jaar in een nieuw parcoursrecord van 7.59.56. Sinds drie jaar heeft vijfvoudig winnares Meredith Kessler het parcoursrecord in handen: 8.56.08. Ze heeft niet het record aantal overwinningen. Dat staat met zeven op naam van Joanna Lawn. Er liggen 40 slots klaar voor Hawaii.


Na het zwemmen worden drie fietsrondes afgelegd, de marathon is twee rondes. Waarschijnlijk gaat de strijd opnieuw tussen Terenzo Bozzone, Cameron Brown en Braden Currie, maar ook Andrew Starykowicz, Tim Reed en Dylan McNeice zijn van de partij. Vier vrouwen gaan waarschijnlijk kleur geven aan het zevende lustrum: titelverdedigster Laura Sidall neemt het op tegen Meredith Kessler, voor het eerst weer in competitie na de geboorte van haar zoon in 2017, tegen Teresa Adam en tegen Jocelyn McCauley. We gaan zes Nederlanders mee maken: Charlie Brouwers, Linda Altelaar, William Sprakel, Mathijs Vallinga en Jacob Catterall.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.