Hitteberoerte triatleet bij Zembla; affiches Frankfurt en Roth; Docu Charlie in Taupo; Lievin – WTJ 1079

DONDERDAG –Hitteberoerte in de sport. Tot voor een paar jaar geleden een onbekend verschijnsel, maar het nieuwsprogramma Zembla drukte de kijkers met de neus op de feiten. Na eerder al de reportage ‘de dood van een hardloopster’ kwam het nu voor triathlonvolgers een stuk dichterbij. Het fragment begint met Nathan de Jong, die vertelt dat ie twee jaar geleden mee deed in een trio team aan de triathlon van Holten. We zien beelden van het evenement, toen niet eens onder heel warme omstandigheden. Nathan loopt het eerste rondje als alle anderen, maar een ronde verder gaat het moeizaam en bij de finish is het zwalken. Ik zie mezelf met een bezorgde blik commentaar geven bij de laatste meters van de man met het witte Heutink-shirtje aan en even daarna vangt official Bert van Rossum hem op.

Dan volgt het verhaal van Nathan en zijn vrouw Daphne. Die laatste ken ik veel beter, omdat ze jarenlang verbonden was/is aan de Stichting Triathlon Holten. Samen met haar man, legt ze uit hoe uiteindelijk de diagnose ‘hitteberoerte’ kan worden gesteld en wat het voor hun beider levens betekent. Het zet ons weer met beide beentjes op de grond. Goed dat dit verhaal vertelt wordt.

Strijd Challenge Ironman bestaat nog

Ander onderwerp. De strijd om de toppers in huis te halen is los gebarsten. Toch is het gek. Een tijdje terug gaven de organisatoren van Challenge Roth en Ironman Frankfurt nog aan elkaar niet langer in de wielen te rijden door vanaf 2020 verder uit elkaar te gaan zitten. Maar dit jaar kruisen Challenge en Ironman Duitsland nog maar al te graag de degens. Hoe valt het anders te rijmen dat op de laatste februaridag (het Olympisch jaar heeft wel weer een 29e februari) eerst Frankfurt en een paar uur later Roth.

De namen zijn inmiddels bekend. Het Europees kampioenschap in Frankfurt heeft een dijk van een affiche met Jan Frodeno, Sebastian Kienle en Patrick Lange. De drie grote Duitsers wonnen de laatste vijf edities van het WK Ironman op Hawaii, maar tegen elkaar uitkomen? Nee, dat kwam nog maar zelden voor. Dat zie je vaker met topatleten. Hawaii prima, maar in andere races ontlopen ze elkaar liefst. Nu dus niet. Anne Haug is trouwens ook van de partij in Frankfurt. We wrijven nu al in de handjes om 30 juli deze mega-battle optimaal te volgen. Daags na Holten trouwens.

Roth wanhoopt niet

In Roth zullen ze heus wel even achter de oren hebben gekrabd, maar eind van de middag hebben ze ook daar een prima line-up (zoals dat bij grote festivals heet). Op 7 juli verwelkomen ze in Rijnland-Palts – behalve vier Gastelse triatleten – ook titelverdediger Bart Aernouts, Cameron Wurf, Braden Currie, David McNamee, Tim van Berkel, Andy Potts en Cody Beals. Stuk voor stuk toppers. Tel daarbij op Lucy Charles, de ijzersterke Laura Philipp, nog een Laura – Sidall en ook Sarah Crowley en ook de fans in Roth komen geheel aan hun trekken. En over die strijd? Ach, eigenlijk is het publiek de grote winnaar. Zij kunnen twee weken achtereen genieten van topsport.

Oman begint zo

Terwijl we deze WTJ publiceren is het nog ruim een uurtje vooraleer de eerste 70.3 Ironman Oman van start gaat. We zijn benieuwd of Jerry of andere Nederlandse deelnemers deze nog lezen: anyway veel succes! Hier zetten we alvast de livestream aan, al is het dan een agegroup only event. In Costa Rica gaat ook deze eerste maart de ITU-triathlon Playa Hermosa beginnen.

Nederlandse documentairemaker/deelnemer Taupo IM

Zaterdag dan onder meer de Ironman Nieuw-Zeeland. Trouw lezer Thomas van der Kolk wees ons op de deelname van Charlie (Karel) Brouwers van het Waalwijkse Maresia Triathlon team. Charlie was al voor de kerstdagen via Hong-Kong naar Nieuw-Zeeland afgereisd. Niet alleen om er onder gunstige weersomstandigheden te blijven trainen met als apotheose deze Ironman. Nee, hij maakt ook een documentaire, getiteld First Timers Ironman Taupo New Zealand. Te volgen alvast via Facebook. Hij volgt al een tijdlang triatleten, die specifiek deze 35e editie aangrijpen om te debuteren. Zelf hoort hij daar dus ook toe. Hoe er zaterdag gefilmd wordt en wanneer de docu te zien zal zijn, horen we spoedig genoeg.

Indoor Liévin met tien Nederlandse kanjers

Veel mannen en vrouwen van de explosieve snelheid zijn dit weekeinde bijeen voor de opening van het ETU Cup-seizoen. Wat? Nu al? Begin maart? Europa? Jawel. De ETU opent verrassend het bekerseizoen met een indoor wedstrijd in het sportcomplex van Liévin, Frankrijk. Nederlandse inbreng is er ook: Marco van der Stel, Meno Koolhaas, Pim Venderbosch, Stijn Jansen, Youri Keulen en Lars van der Knaap, Bij de junioren doet Jesse Cuijpers mee.

Onder de triatletes zijn Quinty Schoens, Rani Skrabanja en Deborah Wissink. Het gaat eerst om qualifiers voor de finale en daarna eventueel nog herkansingen om alsnog de finale te bereiken. Steeds 150 meter zwemmen, 3 kilometer baanwielrennen en 1 kilometer hardlopen op de atletiekbaan. In het verleden waren hier uitermate spectaculaire races van in Parijs en Bordeaux. We laten ons verrassen. Moeilijk te zeggen wie hier favoriet in is. Kan best verrassede uitslagen opleveren, maar we hopen dat Marco zijn ETU-seizoen weer zo sterk in zet als vorig jaar in Melilla!

Veel plezier met de eerste wedstrijden zo meteen!

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.